Etter anspente forhandlinger produserte COP27 en allerede kritisert avtale med tanke på klimakrisen: hvilke konklusjoner ble trukket?

Etter lange og vanskelige forhandlinger som gikk utover den planlagte tidsplanen, ble COP27 avsluttet tidlig denne søndagen etter å ha vedtatt en svært kontroversiell tekst om å hjelpe fattige land rammet av klimaendringer, men uten nye ambisjoner om å redusere klimagassene.

Etter mer enn to uker avsluttet FNs viktigste klimakonferanse etter planen med litt over en dag, noe som gjorde den til en av de lengste COPene i historien.«Det er ikke lett» Men «Vi har endelig oppnådd oppdraget vårt»Sameh Shukri, den egyptiske presidenten for konferansen, understreket.

En slutterklæring ble til slutt vedtatt som et resultat av flere kompromisser, som ba om reduksjoner «raskt» utslipp, men uten nye ambisjoner sammenlignet med siste COP i Glasgow i 2021.

«Vi må redusere utslippene drastisk nå – det er et spørsmål denne COP ikke svarer på.» FNs generalsekretær Antonio Guterres uttrykte beklagelse på slutten av klimakonferansen. I prosessen sa EU til seg selv «skuffelse» Gjennom en utslippskontrakt.

Et fond for å kompensere fattige land for klimapåvirkninger

Imidlertid ble denne utgaven preget av vedtakelsen av en landemerke-resolusjon, beskrevet av initiativtakerne som historisk, om kompensasjon for skader på klimaendringer i allerede fattige land. Denne filen «Tap og skade» Situasjonen i fattige land avsporet nesten konferansen, underlagt en kompromisstekst i siste liten som etterlot mange spørsmål ubesvarte, men som ble enige om prinsippet om å opprette et spesifikt finansfond.

«Selv om noen utviklede land har bestemt seg for å ignorere lidelsene våre, kan tap og skader i sårbare land ikke lenger ignoreres.» En ung ugandisk aktivist, Vanessa Nagate, roste.

Fornektelse kritisert

Teksten om utslippsreduksjoner ble også sterkt omstridt, med mange land som fordømte det de så på som et skritt tilbake fra ambisjonene definert på tidligere konferanser.

READ  Tottenhams problemer er ikke Mourinhos feil. Jose sa det

Spesielt i det mest ambisiøse målet i Parisavtalen, som til slutt bekreftet global oppvarming til 1,5 grader Celsius sammenlignet med førindustrielt nivå.

Nåværende forpliktelser fra underskrivere av traktaten kan ikke oppfylle dette målet, og det er heller ikke mulig å begrense temperaturstigningen til 2 grader Celsius sammenlignet med førindustriell tid. For global oppvarming.

Disse forpliktelsene, forutsatt at de oppfylles fullt ut, vil sette verden i beste fall på +2,4°C ved slutten av århundret, og med dagens utslippsrater, en katastrofal +2,8°C. Men med en oppvarming som nå nærmer seg 1,2 °C, øker de dramatiske konsekvensene av klimaendringene allerede.

Et eksempel på dette er året 2022, dets prosesjon av tørker, megabranner og ødeleggende flom, som påvirker avlinger og infrastruktur.

Kostnadene ved disse ekstreme hendelsene øker også: Verdensbanken anslår kostnadene for flommene til 30 milliarder dollar, som la en tredjedel av Pakistan under vann i flere uker og drepte millioner.

Fattige land, ofte de mest utsatte, men generelt minst ansvarlige for global oppvarming, har i årevis søkt finansiering for «tapene og skadene» de lider.

«De vanlige mistenkte»

Krigen vil ikke ende med vedtakelsen av Sharm el-Sheikh-resolusjonen, siden den forblir bevisst vag på visse stridspunkter.

Operasjonelle detaljer må defineres for vedtak på neste COP, som lover nye konflikter i UAE innen utgangen av 2023. Spesielt når det gjelder spørsmålet om bidragsytere, insisterer utviklede land på å være en del av Kina.

En annen ting som har rystet COP: ambisjoner om utslippsreduksjon. Mange land anser tekstene som er foreslått av den egyptiske presidenten som et skritt bak forpliktelsene om å fortsette å heve nivået som ble gjort i Glasgow.

READ  Le Pen er tett på Macron இத Her er de siste meningsmålingene to dager før valget

«Denne COP har svekket forpliktelsene for land til å fremme nye og mer ambisiøse forpliktelser», Lawrence Dubiana, arkitekten bak Paris-avtalene fra 2015, uttrykte beklagelse.

For ikke å snakke om spørsmålet om å redusere bruken av fossilt brensel, årsaken til global oppvarming, men som ikke tas opp i de fleste klimatekster.
Kull ble sitert i 2021 etter tunge utvekslinger, men i Sharm el-Sheikh «De vanlige mistenkte», Med ordene til en representant motarbeidet han det igjen for olje og gass. De mest brukte landnavnene er Saudi-Arabia, Iran eller Russland.

Veksten av fornybar energi er imidlertid preget av enestående energi «Lavutslipp», Uttrykket brukes vanligvis på kjernekraft.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *