Etter sigende ble russisk olje solgt godt over EUs pristak av Investing.com

© Reuters

Investing.com – Russland er rapportert å selge sin råolje godt over EUs tak på 60 dollar per fat, noe som tyder på at forsøk fra Vesten på å begrense krigsfinansiering til Moskva har vært mislykket.

Des chercheurs ved University of Columbia, University of Californie og Institute of International Finance ont estimé que le petrole russe se vendait à a prix moyen de 74 dollar le baril au cours du mois où le plafond de prix est trer i kraft .

Gjennomsnittlig eksportpris på russiske borerigger i Stillehavet, som er avgjørende for handel med Kina, var 82 dollar per fat.

Dette strider mot andre estimater, som hevder at russisk økonomi ble hardt rammet av sanksjonene som ble innført i fjor. I følge data fra Argus Media handlet den viktigste russiske råoljen, Urals-graden, til 37,80 dollar fatet i begynnelsen av januar, mindre enn halvparten av prisen på internasjonal referanseråolje, som handlet rundt 80 dollar fatet.

Denne forskjellen forklares i stor grad av det faktum at Russland tilbød sine allierte dype rabatter på råolje etter innføringen av EU-sanksjoner sent i fjor. Men mens russiske oljeinntekter har falt dramatisk, har ikke andre russiske oljeprodukter fått slike rabatter.

Forskerne sa også at etterspørselen utenfor EU så ut til å være høy og at russiske oljeleverandører ikke nådde vestlige pristak.

«Basert på vår analyse konkluderer vi med at det å innføre eksisterende sanksjoner mot russisk olje, samt å senke oljepristaket, bør være sentralt for politikken fremover.»

Bransjeeksperter har vært skeptiske til effektiviteten av et pristak, som beordrer russisk råolje til å selges under en prisgrense hvis leverandører bruker vestlige frakt- og forsikringstjenester.

READ  Her er utfordrerne til tittelen Årets bil

Kreml har også lovet å øke sin handel med Kina, med sikte på å nå et handelsvolum på 200 milliarder dollar i år.

>> Vil du lære hvordan du kan håndtere store begivenheter i markedene? Delta på det gratis webinaret til Philippe Lermi, en av de beste valutaekspertene i Frankrike, tirsdag 28. februar kl. 19.00!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *