EU forbyr E171 -fargestoff, som er i stand til å skade DNA, fra og med neste år | Helse

EU ga fredag ​​grønt lys for å forby E171 (titandioksid) som tilsetningsstoff fra 2022, etter å ha satt spørsmålstegn ved sikkerheten.
E171, laget av titandioksidpartikler i pulverform, brukes i mange matvarer – konfekt, tyggegummi, bakverk, supper eller ferdigmat – for sin farge (hvitt pigment) og ugjennomsiktige egenskaper.

European Food Safety Authority (EFSA) i begynnelsen av mai estimerte at E171 ikke lenger kunne betraktes som “trygt” som kosttilskudd fordi absorpsjonen av titandioksidpartikler ville bli “absorbert i kroppen”.

Kan skade DNA

Regulatoren, som utførte studien på forespørsel fra Brussel, bestemte derfor at komponentens “gentoksisitet” ikke kan utelukkes, dvs. DNAs evne til å skade cellens genetiske materiale.

I prosessen foreslo Europakommisjonen å forby E171 fra mat i hele Unionen, og planen ble godkjent av tjuefem delegater fredag, sa den europeiske ledelsen i en uttalelse.

Med mindre en innsigelse fremmes av rådet (organet som representerer statene) eller Europaparlamentet innen utgangen av året, vil teksten tre i kraft “tidlig i 2022” og til slutt bli forbudt å bruke i matvarer med en sekser -måneders endring.

Foreløpig vil ikke legemiddelindustrien, som bruker fargestoff E171 i legemidler for å forhindre “mangel” på legemidler, ikke bli berørt av forbudet.

Camille Perrin, leder for Bureau of European Consumer Associations (PUC), sa at medlemslandenes grønne lys var “den siste spikeren i kisten til titandioksid.”

“I de fleste europeiske stater har E171 allerede forsvunnet fra blandingen av matvarer, men det finnes fortsatt i tyggegummi, godteri og kakepynt,” bemerket han.

Det belgiske helserådet anser titandioksid som et “potensielt kreftfremkallende”, som Frankrike forbød i fjor i et år. Forskere har fastslått at det kan forårsake pre-kreftskader hos mus.

READ  Australias vedvarende musepest varer i to år når NSW-bønder forlater avlingene

I Frankrike brukes UFC-Q Choiser i kosmetikk, uavhengig av tilstedeværelsen av titandioksid i disse forbudte stoffene.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *