Europa foreslår et tak for gassprisen til €275 per MWh

EU-kommisjonen foreslo tirsdag en midlertidig mekanisme for å begrense engrospriser i EUs benchmark-gassmarked, ledsaget av tøffe forhold for å overtale motvillige medlemsland til en slik enhet.

Lederne for de 27 nasjonene ble i slutten av oktober enige om et veikart for å stoppe stigende energipriser i kjølvannet av krigen i Ukraina. Spesielt oppfordret de EU til å utarbeide en «midlertidig» mekanisme for å redusere gassprisene – til tross for de sterke forbeholdene fra enkelte land, inkludert Tyskland, som fryktet forstyrrelser i europeiske forsyninger.

Kommisjonens «markedskorreksjonsmekanisme» vil bli diskutert under et møte mellom EUs energiministre i Brussel torsdag, men ifølge en senior diplomat forventes den ikke å bli godkjent på dette stadiet – med noen land som krever en detaljert konsekvensstudie.

Enheten tar sikte på å sette prisene på månedlige kontrakter (for levering i den påfølgende måneden) for en periode på ett år, fra 1. januar, på det nederlandske gassmarkedet TTF, den europeiske «gassbørsen», brukt som referanse i flertallet av transaksjonsoperatører i EU.

to påfølgende uker

De vil bli plassert automatisk når disse prisene har oversteget €275/MWh i to påfølgende uker, forutsatt at de er minst €58 høyere enn den globale gjennomsnittlige LNG-prisen i ti dager – for å fortsette å tiltrekke LNG-fartøyer til Europa som kan enkelt finne andre kunder i Asia.

Derfor vil ikke transaksjoner over €275 bli autorisert. Mekanismen vil bli deaktivert når betingelsene ikke er oppfylt.

Imidlertid toppet månedlige kontrakter bare €275/MWh i år i løpet av en veldig kort periode i slutten av august, og nådde en topp på rundt €350, da de 27 kjempet om å fylle reservene sine.

«Det handler ikke om markedsintervensjoner for å sette prisene på kunstig lave nivåer: det er en siste utveismekanisme for å forhindre overdrevne prisanfall som ikke er i tråd med globale trender.» Om virkeligheten i markedet, forklarte energikommissær Kadri Simson.

READ  Fundraising solselskap Otovo med base i Oslo

Hun forsikret pressen i Strasbourg om at «sterke garantier» var gitt: mekanismen kan når som helst suspenderes av EU «i tilfelle en risiko for forsyningssikkerheten, markedsstabiliteten eller europeernes innsats for å redusere etterspørselen etter gass.»

Daglige spotpriser på TTF og over-the-counter transaksjoner mellom operatører utenfor regulerte markeder vil ikke bli påvirket, og gir en ekstra sikkerhetsventil for å opprettholde europeiske forsyninger.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *