Europas største bank mistenkes for involvering i en miljøvennlig vaskerivirksomhet

En gruppe investorer verdsatt til $ 2,4 billioner mistenker HSBC som gjør grønnvasking mens de fortsetter å finansiere kullprosjekter til tross for løftet om å kaste karbon.

Amundi, Sarasin & Partners og Man Group er bare noen av de store investorene som har blitt fornærmet av HSBCs fremgang med å takle klimaendringene. De og 15 andre institusjoner støttet en avgjørelse som skulle tvinge banken til å bestemme hvordan den kunne redusere finansieringen av fossile drivstoffmidler.

Individuelle bidragsytere, inkludert mange høyt profilerte millionærer, sier også at de har vært skuffet over HSBCs fremgang. «Jeg var skuffet over å høre at HSBC fremdeles spiller en så fremtredende rolle i finansieringen av kullindustrien,» sier Gabriel Vogt, en HSBC-klient og en av de 117 sponsorene.

Enda verre, en analyse av ShareAction, en kampanjegruppe som organiserte avgjørelsen, fant at banken pumpet ytterligere 1,8 milliarder dollar inn i fossile brenselselskaper i løpet av de fire månedene før den ble karbonneutral kunngjøring.

Dette gjør det til Europas nest største finansierer av fossile brensler, sier Rainforest Action Network (RAN). Selv om det lovet å kaste ut karbonutslipp i oktober, har det ennå ikke offentliggjort en strategi for nøyaktig hvordan man skal oppnå det.

Dette krever beskyldninger om det grønne tipset, sier Colin Baines, direktør for investorengasjement i Friends Provident Foundation, en veldedighetsorganisasjon og en annen sponsor av avgjørelsen. Greenwashing er der selskapet indikerer at produktene deres er mer miljøvennlige enn de faktisk er.

«Netto-null-ambisjonene til store finansiører for fossilt brensel er ikke troverdige hvis de ikke klarer å støtte dem med planer for utfasing av fossilt brensel,» sier Jane Martin, en fremtredende ShareAction-aktivist. «Faren er der disse ambisjonene er langsiktige og ikke støttes av troverdige overgangsplaner. . »

READ  Sparing: Alexia Bertrand stiller et ultimatum til bankene

HSBC er imidlertid ikke forpliktet til å etterkomme avgjørelsen. Fossilt drivstoff er fortsatt en stor virksomhet for banker, spesielt de som HSBC, som opererer i Asia og som nå er den største forbrukeren av kull.

Det er heller ikke noe banken sier at det ikke kan være karbonnøytralt og investerer i kull, så lenge det setter penger i andre områder for å kompensere. Sa HSBC Det vil gi bærekraftig finansiering til kunder og redusere karbonavtrykket i egen virksomhet.

Greenwashing Europe Financial Services

Nyere historie er imidlertid oppmuntrende. I fjor organiserte ShareAction sin aller første klimabeslutning med støtte fra institusjonelle investorer i en stor europeisk bank, Barclays. Som et resultat ble Barclays den første store banken som forpliktet seg til netto null innen 2050.

Aksjonærer ringer ut selskaper en etter en om deres karbonavtrykk. Og det er ikke bare banker: Norges suverene formuefond har sagt at det vil forby alle kullprosjekter, til tross for at de tjener penger på olje. Anglo American, et kullgruveselskap, har lovet å være karbonnøytralt innen 2040.

Disse forpliktelsene ledes av bevisste investorer, som raskt kaller rengjøringsmidler inn i porteføljen. Hvorfor ta etiske valg i livsstilen din hvis investeringene dine er i konflikt med dem?

«Det er frustrerende at mens jeg prøver å ta bærekraftige valg i andre områder av livet mitt, tillater bankmannen min slik farlig aktivitet,» sier Vogt.

HSBC svarte ikke på en forespørsel om kommentar før denne artikkelen ble publisert.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *