Europeiske byer med høy dødelighet på grunn av luftforurensning er identifisert

En helseeffektstudie har for første gang estimert dødstallet fra luftforurensning i mer enn 1000 europeiske byer. Studien, publisert i tidsskriftet The Lancet Planetary Health, rangerte europeiske byer med høyest dødelighet for hver av de to luftforurensningene som ble undersøkt: partikler (BM2,5) og nitrogendioksid (NO2). Forskningsprosjektet ble ledet av Barcelona Institute of Global Health (IS Global) i samarbeid med forskere fra Swiss Institute of Tropical and Public Health (Swiss DPH) og University of Utrecht.

Funnene viser at hvis alle byer som ble anbefalt av Verdens helseorganisasjon (WHO) skulle nå PM2.5- og NO2-nivåer, kunne henholdsvis 51.000 og 900 for tidlige dødsfall forhindres hvert år. Men hvis alle byene samsvarer med luftkvaliteten til den minst forurensede byen på listen, kan enda flere dødsfall forhindres. Spesielt er antallet for tidlige dødsfall som kan forhindres ved å minimere PM2.5- og NO2-konsentrasjonene hvert år 125.000 og 79.000.

Dødelighetsrangering

Etter å ha estimert forebyggbare for tidlige dødsfall i hver by, vurderte studieteamet byene etter dødelighetsbelastning for hver av de to forurensningene som ble undersøkt.

«Vi så en stor forskjell i resultatene for de forskjellige analyserte byene,» kommenterte Sasha Komenko, IS Global-forsker, hovedforfatter av studien. «Høye dødelighetsgrader for NO2, en giftig gass som hovedsakelig er assosiert med biltrafikk, ble funnet i større byer i land som Spania, Belgia, Italia og Frankrike.»

«Per PM2.5 var byene med den høyeste dødeligheten i Bo-dalen i Italia, Sør-Polen og Øst-Tsjekkia, fordi suspendert partikler slippes ut ikke bare av motorvogner, men også av forbrenningskilder, inkludert industriell oppvarming, kull og vedfyring.» Sa Komenko.

«I Brescia er den høyeste prosentandelen av naturlige partikler 15%. Når det gjelder nitrogendioksid, er den høyeste prosentandelen – opptil 7% av den naturlige dødeligheten – funnet i storbyområdet,» forklarte Komenko.

READ  5 spørsmål om James Webb, det største og kraftigste teleskopet som noen gang er sendt ut i verdensrommet

I motsatt ende av rangeringen er byer med lavest dødelighet på grunn av luftforurensning, en privilegert posisjon okkupert av nord-europeiske byer på PM2.5- og NO2-rangeringen.

«Dette er den første studien som estimerer dødstallene forårsaket av luftforurensning på bynivå i Europa,» kommenterte Mark Niuenhuisen, seniorforfatter av studien og direktør for Urban Planning, Environment and Health Initiative ved IS Global. «La Guiza» Foundation. «Våre funn støtter bevis på at luftforurensning ikke er et trygt utløp for helsefare. De antyder også at gjeldende europeisk lov ikke er tilstrekkelig for å beskytte helsen til befolkningen. Maksimumsnivåene av NO2 og PM2 tillatt i loven bør endres for å forbedre folkehelsen. Vi håper lokale myndigheter kan bruke disse dataene til å implementere politikk for by- og trafikkplanlegging. «

Online datasenter

Denne studien er en del av IS Global Ranking Plan og er den primære i en serie analyser av helsepåvirkningen av ulike miljøfaktorer som ligger i bylivet, inkludert luftforurensning, støy, tilgang til grøntområder og effekter på tropiske øyer. Nettstedet http://www.isglobalranking.org er opprettet som et knutepunkt for rangering og detaljerte data for hver by. Dette nettstedet er for øyeblikket tilgjengelig på engelsk, spansk og katalansk. Data fra andre analyser og rangeringer av prosjektet vil bli lagt til nettstedet når de blir tilgjengelige.

Metode

Dette studiekriteriet fulgte metoden for helsekonsekvensvurdering, som sammenligner dagens nivå av luftforurensning i byer med to motsatte scenarier med forbedret luftkvalitet. På grunnlag av de nyeste vitenskapelige bevisene på forholdet mellom luftforurensningsnivå og dødelighet, beregnet forskerne effekten av de to forholdene på å redusere luftforurensning på dødsbelastningen. Tre matematiske modeller ble kombinert for å bestemme gjennomsnittsnivået for hvert forurensende stoff i hver by, og tar verdiene fra 2015 som grunnlag og sammenligner dem med data fra og med 2018.

READ  Returkurs etter industrien til industrien tiltrekker seg økonomisk støtte

For å gjøre urbane sammenligninger tildelte forskerne hver by en poengsum for dødsbelastning. Poeng ble beregnet ved hjelp av en algoritme som tok høyde for dødeligheten, forebygges årlige for tidlige dødsfall og forventet levealder for hver luftforurensning.

Topp 10 byer med høyest dødstall

Ti byer med høyest dødstall på grunn av PM2.5:

1. Brescia (Italia)

2. Bergamo (Italia)

3. Carvina (Tsjekkia)

4. Vicenza (Italia)

5. Schlesia (Polen)

6. Ostrava (Tsjekkia)

7. Justrus? Bee-Straj (Polen)

8. Saronno (Italia)

9. Ripnik (Polen)

10. Hawa? (Tsjekkisk Republikk)

Ti byer med høyest dødstall på grunn av NO2:

1. Madrid (storbyområdet) (Spania)

2. Antwerpen (Belgia)

3. Torino (Italia)

4. Paris (storbyområdet) (Frankrike)

5. Milano (storbyområdet) (Italia)

6. Barcelona (storbyområdet) (Spania)

7. Mollet del Wallace (Spania)

8. Brussel (Belgia)

9. Hearn (Tyskland)

10. Argentina-Bessens (Frankrike)

Topp 10 byer med lavest dødelighet

Ti byer med lavest dødelighet for PM2.5:

1. Reykjav ிக் k (Island)

2. Troms (Norge)

3. Ume (Sverige)

4. Olu (Finland)

5. Jivaskyle (Finland)

Uppsala (Sverige)

7. Trondheim (Norge)

8. Lahti (Finland)

9. rebro (Sverige)

10. Tammerfors (Finland)

Ti byer med lavest dødelighet for NO2:

1. Tromsø (Norge)

2. Ume (Sverige)

3. Olu (Finland)

4. Christianchand (Norge)

5. Pula (Kroatia)

Linkopping (Sverige)

7. Galway (Irland)

8. Jancoping (Sverige)

9. Alidas (Litauen)

10. Trondheim (Norge)

Merk
Komenko S et al. For tidlige dødsfall på grunn av luftforurensning i europeiske byer: vurdering av helsekonsekvenser. The Lancet Planetary Health, 19. januar 2021. DOI: https: //doi.org/10.1016 / S 2542-5196 (20) 30272-2

Denne artikkelen er publisert på nytt fra følgende Materialer. Merk: Materialet kan ha blitt redigert for lengde og innhold. For mer informasjon, kontakt den oppgitte kilden.

READ  Sammenligningskamp: Apple iPhone 13 Pro Max vs Samsung Galaxy S21 Ultra

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *