Fakta: Etiske selskapsbeslutninger gjort av Norsk formuesfond | Reuters | Virksomhet

OSLO (Reuters) – Norges velstandsfond på $ 1,3 billioner opererer i henhold til etiske retningslinjer satt av parlamentet og ekskluderer selskaper fra investeringene de sier at de ikke respekterer. De kan også sette dem på en overvåkningsliste for mulig eliminering på et senere tidspunkt.

Nedenfor er et utvalg av nylige beslutninger tatt av sentralbankens styre – fondet forvaltes av en enhet i banken – basert på anbefalinger fra det etiske tilsynet, Etikkstyret.

Disse kommer separat for etiske beslutninger tatt av fondsforvaltningen, Norges Bank Investment Management, som også kan trekke sine investeringer fra selskaper av etiske hensyn.

Lage en

Tidligere denne måneden ble den japanske drikkegiganten Kirin plassert på en overvåkningsliste for mulig diskvalifisering på et senere tidspunkt på grunn av sine forretningsforbindelser med Myanmar-militæret.

Kirin sa 5. februar at det ville avslutte partnerskapet med Myanma Economic Holdings Public Company Limited (MEHPCL), et selskap drevet av Myanmar-militæret, etter et militærkupp som styrtet den demokratisk valgte regjeringen.

Fondet vil overvåke gjennomføringen av selskapets plan for å avslutte forhold og kan diskvalifisere selskapet hvis det ikke er tilfreds.

Tekstilproduksjon

I august diskvalifiserte fondet Indias Big Industries, som lager Speedo badetøy, og sa at det utgjorde en uakseptabel risiko for brudd på menneskerettighetene.

Fondets etiske vakthund sa at etterforskning av arbeidsforholdene ved en av de 17 fabrikkene hadde identifisert mange brudd på arbeidstakeres rettigheter, inkludert verbal og fysisk trakassering av ansatte og arbeidsmiljørisiko.

Page benektet enhver forseelse og kalte påstander om verbalt overgrep og skremsel på arbeidsplassen mot ansatte “opprørende”.

Klima forandringer

I mai diskvalifiserte fondet fire kanadiske olje- og gasselskaper – Canadian Natural Resources, Cenovus Energy, Suncor Energy og Imperial Oil – selskaper som produserte for mye klimagassutslipp, den første bruken av karbonutslipp som en referanse for svartelistede selskaper.

READ  Europas største bank mistenkes for involvering i en miljøvennlig vaskerivirksomhet

kull

Fondet ekskluderte noen av verdens største råvareselskaper fra porteføljen for bruk og produksjon av kull, inkludert Glencore og Anglo American.

Fondet ekskluderer også det tyske energiselskapet RWE, det sørafrikanske petrokjemiske selskapet Sasol og det australske selskapet AGL Energy over bruken av kull.

(Utarbeidet av Goldis Fuchs; redigering av Alison Williams)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *