Fed forblir pessimistisk, selv om Bidens sult treffer $ 6 billioner

I kommentarene etter møtet sa Fed og Powell lite om den enorme økningen i fremtidige amerikanske regjeringsutgifter da Biden-administrasjonen lanserte sitt drastiske program for økonomiske og sosiale reformer på flere billioner dollar, til tross for Powells referanse til «enestående finanspolitikk» tiltak. «.

Biden-administrasjonen avduket sitt siste initiativ på onsdag, og identifiserte 1,8 billioner dollar i utgifter og skattelettelser i «American Families Plan». Dette kommer i hælene på 2,25 billioner dollar som ble avdekket tidligere denne måneden, og $ 1,9 billioner coronavirushjelpspakke vedtatt i forrige måned.

Måten Fed går ut av sin nåværende tilstand – hvis den kan trekke seg ut – er en konsekvens ikke bare av USA, men av resten av verden, spesielt den utviklede verden og dens finansmarkeder.

Før Biden tiltrådte, godkjente kongressen i fjor to separate skattemessige svar på pandemien, til sammen ytterligere 2,8 billioner dollar.

Så i løpet av et år vedtok eller kunngjorde USA økninger i offentlige utgifter på til sammen $ 9 billioner, eller mer enn 40 prosent av landets BNP.

lasting

Biden-programmene – som vil bli introdusert og betalt gjennom høyere skatter i løpet av det neste tiåret – forventes å øke USAs økonomiske vekst og ha inflasjonseffekter.

Derfor forventer noen i markedet en kunngjøring om Feds plan om å begrense aktivakjøpene før slutten av dette året, og prising med en renteøkning i eller til og med før 2023 – minst ett år før Feds nåværende beslutning. Forvent.

Andre sentralbanker forbereder seg allerede på å avslutte sine pengepolitiske svar på pandemien.

Norges sentralbank (som ikke har iverksatt noen kvantitativ lettelse) har i flere måneder sagt at det er mulig å øke renten i andre halvdel av året. Bank of Canada kunngjorde bare forrige uke at de ville kutte sitt ukentlige obligasjonsoppkjøpsprogram med 1 milliard dollar (1,04 milliarder dollar), eller 25 prosent, og begynte å bane vei for en renteøkning, men ikke sannsynlig før i 2022. I England er det allment forventet å kunngjøre sin tilbakegangsstart snart, muligens innen uker.

READ  Gjesteblogg: Brian Bruce - Hva er økonomien?

Hard utgang

Feds eventuelle slutt fra den nåværende politikken vil være vanskelig, gitt potensialet for en «raserianfall» i obligasjonsmarkedet og økende renter selv når det amerikanske statskontoret treffer dette markedet med enestående belåning.

Det er også en risiko for at en endring tidligere enn forventet vil utløse sprengningen av de utallige aktiva prisboblene som har utviklet seg det siste tiåret, drevet av Feds respons på pandemien.

Måten Fed går ut av sin nåværende tilstand – hvis den kan trekke seg ut – er en konsekvens ikke bare av USA, men av resten av verden, spesielt den utviklede verden og dens finansmarkeder.

Amerikansk politikk har blitt eksportert til andre økonomier når de reagerer på epidemien og prøver å motvirke risikoen for at de magre amerikanske rentene i globale markeder oversvømmer av likviditet skapt av sentralbanken vil føre til høyere valutakurser og en nedgang i deres konkurranseevne.

lasting

Enhver endring i USA-innstillingene vil også påvirke aktiva priser. Aksjemarkeder, obligasjonsmarkeder og til og med boligmarkeder kan bli påvirket, kanskje voldsomt, selv gjennom bare en advarsel om et tidligere end forventet skifte i Feds holdning.

Powell sa onsdag at USAs økonomiske utvinning fra pandemien var raskere enn Fed hadde forventet, men forble uberegnelig, langt fra fullstendig og «langt fra våre mål.»

Med den bemerkelsesverdige spredningen av vaksiner i USA – mer enn 140 millioner amerikanere fikk minst en dose og nesten 100 millioner, eller 30 prosent av befolkningen, to – og Bidens utgifter rettet mot vekst, gjenoppretting, kan disse målene vie på horisont (med unntak av noen Utviklingen i pandemiens natur eller løpet) mye tidligere enn Powell og Federal Reserve for øyeblikket forestiller seg.

READ  For første gang i favorittbutikkene dine kommer "Premium Menu"

Avgang fra deres respons på pandemien vil være vanskeligere for sentralbankfolk og farligere for eiere av finansielle eiendeler enn å spre dem.

Business briefing

Start dagen med hovedhistorier, eksklusiv dekning og ekspertuttalelser fra våre ledende forretningsjournalister levert til innboksen din. Melde seg på KunngjøreHer og AlderHer.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *