Forby svært smale fly av skogdekkende trær

Luftfart er en av aktivitetene som ikke kan redusere sin påvirkning på klimaet. Fremgang i energiforbruk har blitt mer enn oppveid av rask økning i flytrafikken og ingen teknologisk fremgang er synlig, redusert til løfter for 2040 eller 2050 horisonten, til tross for hva industrilobbyer sier. En del av sivilsamfunnet og miljøvernere oppfordrer imidlertid offentlige myndigheter til å ta grep. Ingen offentlig myndighet våger selvsagt å begrense mengden lufttilførsel som er klimatålelig, noe som gir subtile sosiale og økonomiske utfordringer og strider mot prinsippet om det frie markedet.

Siden den gang har mange observatører, enten de er entusiaster eller eksperter, bare blitt overlatt til å sikte på de såkalte veldig lave eller veldig korte flyvningene. Noen land har allerede bestemt seg for å beskatte dem mer (Østerrike, Belgia) eller forby dem når det finnes jernbanealternativer (Østerrike, Frankrike).

Men er dette et effektivt tiltak for å redusere luftfartens påvirkning på klimaet? Et relatert argument er at korte flyvninger er ineffektive sammenlignet med cruisefasen fordi all energien som kreves for start og landing er tilgjengelig. Selv om dette er sant, avhenger lufttransportens innvirkning på klimaet hovedsakelig av mengden drivstoff som forbrukes, og denne mengden øker med tilbakelagt distanse. Å fly 200 km kan med andre ord være absurd, men å fly 200 km bruker mindre drivstoff og bidrar derfor mindre til klimaendringene enn å fly 2000 eller 10 000 km.

Korte flyvninger, lange flyvninger: Hva er virkningen?

Spørsmålet er hvordan klimapåvirkningen av flyreiser fordeler seg mellom korte flyvninger (som slipper ut mer, men hver av dem slipper ut mindre klimagasser) og lange flyvninger. Tung.

READ  Saga Pure kjøper aksjer i Hyon for å utvide marine hydrogenløsninger

For å svare på dette spørsmålet estimerte vi mengden drivstoff brukt av alle flyreiser med avgang fra 31 europeiske land. For denne regionen representerer flyreiser mindre enn 500 km 28 % av avgangene, men 6 % parafin brukes. Derimot brukes bare 6 % men 47 % av flyreiser over 4000 km i parafin. Globalt sett kommer klimapåvirkningen fra europeisk luftfart med andre ord mer fra kortdistanseflyvninger og langdistanseflyvninger (som ikke vil erstatte noen TGV) enn fra andre flytninger. Derfor vil det å fraråde eller forby svært korte flyvninger bare ha en minimal effekt på luftfartens klimapåvirkning.

Fysiske fakta

Disse resultatene setter spørsmålstegn ved den fryktutløsende offentlige politikken enkelte land har vedtatt. Å forby langdistanseflyvninger ville være politisk vanskeligere, selv om bare et mindretall av mennesker reiser med fly (for eksempel mindre enn halvparten av amerikanske innbyggere i 2018).

Resultatene utfordrer også måten offentlig politikk er utformet på: Er regjeringer og rådgivere som kjemper mot ultrakorte flyreiser uvitende om de fysiske realitetene til klimaendringer? Eller implementerer de bevisst en politikk som lar dem hevde at «vi har gjort noe» og «det er et første skritt»?

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *