Forskere gjør plast til diamanter

Siegfried Kleinzer fra SLAC National Accelerator Laboratory i California og kollegene hans brukte PET (polyetylentereftalat) plastark av stilen som brukes til mat- og drikkeemballasje, som er laget av petroleum (et hydrokarbon). Plasten, oppvarmet av en laserstråle mellom 3200 grader celsius og 5800 grader celsius, komprimeres i noen milliarder sekunder under en vekt som tilsvarer flere millioner ganger jordens atmosfæriske trykk (72 gigapascal). Etter eksperimentet ble plastmolekylene omdannet til nanodiamanter og en type vann kalt superionisk vann, som leder elektrisitet lettere enn vanlig vann.

«Dette betyr at diamanter kan være overalt«I universet», forklarer Klenser Ny vitenskapsmann.

«Til nå ble denne typen diamant hovedsakelig produsert ved å detonere eksplosiver«, forklarer Uregard Professor Dominik Krause fra Universitetet i Rostock i Tyskland og medforfatter av studien. Men laseralternativet ville tillate mer økologisk ren produksjon.

Hvis denne oppdagelsen hjelper industrien (og planeten?), gjør den det også mulig å forstå hva som foregår inne i vårt solsystems planeter, som iskalde Neptun og Uranus. Begge disse planetene inneholder karbon, hydrogen og store mengder oksygen. Neptun og Uranus har temperaturer som når flere tusen grader Celsius og trykk millioner av ganger høyere enn jordens atmosfære, alle ingrediensene som trengs for å lage diamanter. En ny studie publisert i Vitenskapelige fremskritt Så dette bekrefter at det faktisk regner diamanter på isgigantene.

«I andre tester var trykket som kreves så høyt, forholdene så ekstreme og dynamiske at diamantene til slutt kollapset.«, avslutter renseren.»Nå som vi har funnet en måte å lage diamanter på ved lavt trykk, kan vi faktisk ha en sjanse til å høste diamanter.«

READ  Gunstig fortjeneste for jernmalmgraver LKAB

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *