Første eksoplanetbilde for James Webb: «et vendepunkt for astronomi»

James Webb-teleskopet har gitt enestående informasjon om en veldig ung og gigantisk eksoplanet, som gleder astronomer.

Bilde av eksoplaneten HIP 65426 b, offentliggjort 1. september 2022 gjennom James Webb-teleskopet ©BelgaImage

James Webb-romteleskopet har tatt sitt første direkte bilde av en eksoplanet, det vil si en planet utenfor solsystemet vårt, ifølge et NASA-blogginnlegg torsdag. Denne planeten er en gassgigant, der liv slik vi kjenner det ville være umulig. «Dette er et vendepunkt, ikke bare for Webb, men for astronomi generelt.Sasha Hinkley, professor i astrofysikk ved University of Exeter, begeistret, sitert av den amerikanske romfartsorganisasjonen.

«En romskatt»

Eksoplaneten, som går under navnet HIP 65426 b, er mellom seks og 12 ganger massen av Jupiter, et anslag teleskopet bør bidra til å forbedre. Med en alder på mellom 15 og 20 millioner år er den ung på planetenes skala, spesielt hvis vi sammenligner den med jorden og er omtrent 4,5 milliarder år gammel, minnes NASA. Dette er ikke første gang en eksoplanet har blitt direkte avbildet. Det mytiske romteleskopet Hubble, som ble skutt opp i 1990 og fortsatt er i drift, hadde allerede gjort det. Men dette bildetviser veien videre for Webbs utforskning av eksoplaneter«, dømte NASA. Det faktum at James Webb-teleskopet klarte å tegne portrettet»hint om fremtidige muligheter for fjernstudier«, fortsatte byrået.

Bildet ble publisert i fire eksemplarer, hver gang med et annet lysfilter. Den viktige avstanden mellom denne eksoplaneten og dens stjerne forenklet dens differensiering. «Å få dette bildet var som å søke etter en romskattsa Aarynn Carter, en forsker ved University of California, Santa Cruz, som jobbet med bildeanalysen. James Webb-teleskopet, en ingeniørjuvel på ti milliarder dollar, gjør sine observasjoner 1,5 millioner kilometer fra jorden. I slutten av august , hadde den for første gang oppdaget tilstedeværelsen av CO2 i atmosfæren til en eksoplanet, en oppdagelse som hadde begeistret forskere for fortsettelsen av deres observasjoner.

READ  Hvilke spill har du spilt mest?

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *