Frykt for tredje verdenskrig: Israel tar igjen med mineangrep på iransk skip – Ship in flames | Verden | Nyheter

Det iranske lasteskipet Chavis tok fyr i Rødehavet etter et israelsk gruveangrep i går. Denne støtende rivalen er den siste opptrappingen av skyggekonflikten mellom maktene i Midtøsten.

Dette kom da USAs president Joe Biden forsøkte å innlede samtaler med Iran om hvordan man kunne fornye USAs deltakelse i atomavtalen 2015 mellom Iran og de store verdensmaktene.

Israel motsatte seg kraftig avtalen, som ble oppgitt av daværende president Donald Trump for tre år siden.

Omfanget av skaden på skipet er foreløpig ikke klart, men flere iranske nyhetsbutikker rapporterte flammer og skorsteiner fra skipet som traff Rødehavet.

Selv om det teknisk var klassifisert som et lasteskip, var det det første skipet som ble brukt til militær bruk og er kjent for å ha blitt angrepet under den israelsk-iranske konflikten.

Les mer: EU forbyder 3,1 m astrogeneca-vaksine å nå Australia

Imidlertid sa en amerikansk tjenestemann til New York Times på tirsdag at israelere hadde informert USA om at troppene hans hadde angrepet skipet klokka 07:30 lokal tid.

Tjenestemannen, som snakket på betingelse av anonymitet, fortalte avisen at israelerne hadde kalt angrepet som gjengjeldelse for tidligere iranske angrep på israelske skip.

Dot-for-dot-konflikter har pågått i to år.

Det var da samtaler mellom Iran og andre verdensmakter startet i Østerrike på tirsdag.

Iran, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og Storbritannia er i direkte samtaler i Wien.

I forkant av møtene sa Irans atomsjef Ali Akbar Salehi at Joint Progressive Action Plan (JCPOA) “blokaden ble brutt”, og avsluttet en “barnslig” debatt om hvem som skulle handle først.

Utviklingsrepresentantene for Iran og USA vil imidlertid ikke være i samme rom.

READ  Koronavirus Kina: 'Kvinne med hjertesykdom' første dødsfall av statsråd-19 på åtte måneder

Dette er fordi Iran insisterer på at det ikke vil være noen direkte eller indirekte samtaler mellom de to landene før USA løfter de tøffe sanksjonene som ble innført av tidligere president Donald Trump etter den ensidige oppgivelsen av avtalen i 2018.

Det er uklart hvordan sanksjonene vil bli opphevet eller hvor mange sanksjoner som vil bli løftet for at Iran skal oppfylle sitt løfte om å gå tilbake til fullstendig samsvar med atomavtalen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *