Gassstigning presser handelsoverskuddet til ny rekord

Europeisk 1

Med AFP

Norges handelsoverskudd nådde rekordhøyt i juli, hovedsakelig på grunn av høyere naturgasspriser forårsaket av Russlands aggresjon mot Ukraina, ifølge offisielle data som ble offentliggjort mandag. Gasseksporten ble mer enn firedoblet på et år til 128,4 milliarder kroner.

Handelsoverskudd Norge Juli nådde rekordhøye, hovedsakelig takket være høyere naturgasspriser Russisk invasjon av UkrainaIfølge offisielle tall offentliggjort mandag. Norges handelsoverskudd var på 153,2 milliarder kroner (15,6 milliarder euro) forrige måned, og slo den forrige rekorden i mars (138,1 milliarder kroner).

Å stenge gassrørledningen Nord Stream 1 er tvilsom

Gasseksporten – Norge er Vest-Europas største eksportør av hydrokarboner – mer enn firedoblet seg på et år til 128,4 milliarder kroner, knyttet til høyere priser igjen. – Nedstengningen og nedgangen av gassrørledningen Nord Stream 1 som bringer gass fra Russland til Europa bidro til å presse gassprisene til rekordhøye nivåer i juli, sa SSBs statistiker Jan Olav Rørhus i en uttalelse.

Eksporten, generelt sett, nådde en all-time high på 229 milliarder kroner, 0,4% mer enn i mars, sa SSB. Dette er et resultat av økt salg av olje, men også strøm, metaller og fisk. Mens europeiske land forsøker å bryte sin energiavhengighet av Russland i kjølvannet av krigen i Ukraina, produserer Norge med full kapasitet for å dekke deler av sine behov. Før konflikten sto Norge for 20 til 25 % av gassbehovet til EU og Storbritannia, mot 45 til 50 % for Russland.

READ  Tokyo Olympic Beachvolleyball for menn: Norges Mole og Sorum Historic Gold

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *