Gaven som North Dakota ga til Norge var en inspirasjon for innbyggerne under andre verdenskrig

9. april 1940 invaderte Tyskland Norge og dannet en industriell regjering, først styrt av nazistiske tjenestemenn fra Tyskland og deretter av et marionettregime av norske nazistiske samarbeidspartnere. Til tross for mange henrettelser og andre alvorlige konsekvenser av manglende overholdelse, fortsatte mange nordmenn å motsette seg nazistiske forordninger.

«Da Tyskland invaderte Norge under andre verdenskrig, ble Lincoln-bysten (i Frakner Park, Oslo) stedet for stille anti-nazidemonstrasjoner. Hver 4. juli 1940 til slutten av krigen i 1945 samlet tusenvis av nordmenn seg rundt statuen og bøyde hodet. ”

Med inskripsjonen av ordene på Lincolns Gettysburg-adresse ble «Folkets regjering, av folket, for folket, vil ikke gå til grunne fra jorden» en inspirasjon for de undertrykte nordmennene. Lincolns byste var en gave fra Nord-Dakota-borgere som donerte den til Norge 4. juli 1914. Den ble presentert for å markere 100-årsjubileet for Norges uavhengighet fra Danmark.

17. mai 1814 ble den norske grunnloven undertegnet og erklærte landet som et uavhengig rike, og den årlige feiringen av dette landet av Sidente Mai («17. mai»). Etter å ha deltatt på 50-årsjubileet for Gettysburg-krigen i juli 1913, ble ideen om å gi vår 16. president til Norge motivert av Nord-Dakota-regjeringen, Louis B. Hannah ble vurdert av dem. Selv om Hannah ikke er av norsk avstamning, er hun godt klar over at 33% av innbyggerne i Nord-Dakota er av norsk avstamning. I 1912 presenterte Norge en statue av Duke Rollo, en vikingleder fra det 10. århundre, til norske amerikanere i Nord-Dakota.

Nyhetsbrevabonnement for e-postvarsler

Hannah valgte Lincoln fordi hun forsvarte Unionen og frigjorde slaver, men hun signerte i Homestead Act, som ga land til mange innvandrere i Nord-Dakota. Lincoln mente også at Hannah «symboliserer de felles prinsippene om menneskelig frihet og nasjonal enhet, som bidro til å etablere avstamningsforhold mellom norske innvandrere til Nord-Dakota og deres opprinnelse.»

READ  Norges nye arktiske kullgruve stenges i 2023

Beslektede kolonner: For tidlig død fra Nord-Dakota politikers søster fører til planlagt foreldre | Født i Nord-Dakota, oppnådde astronauten ting utenfor denne verden Ni mennesker som en gang bodde i Nord-Dakota, tjente som guvernører i andre stater Tidligere Lacota krigsherre booket av sitt folk Standing Rock Sioux | Call var den mest fryktede krigslederen i Nord-Dakota-regionen

Hannahs første oppgave er å finne en talentfull skulptør som kan lage en passende byste for Lincoln. For å gjøre dette utnevnte han en komité på fem medlemmer fra Nord-Dakotanene, som ble ansett som eksperter på å verdsette kunst, spesielt skulptur. Teamet inkluderte Dr. Herman Felde, en fødselslege i Farco som mottok skulpturer for Como Park ved St. Paul’s, North Dakota Agricultural College (nå NDSU), Concordia College og Wahbaton State School of Science. Han var også broren til den talentfulle skulptøren Jacob Felde, som døde plutselig i 1896 i en alder av 36 år.

Teamet besto av Mary Goodrich, en kunstinstruktør på college, som jobbet med Lorrado Taft, en kjent skulptør og instruktør ved Art Institute of Chicago. Gruppen holdt en konkurranse og sa: «Paul Feldays arbeid ble ansett som det beste.» Felde, sønn av Jacob Felde, fra Wally City, var en 21 år gammel student ved Art Institute i Chicago, hvor han var kjedelig. Goa møtte Hannah Felde, som forsikret ham om at den unge artisten kunne gjøre det.

Etter at Felde var ferdig med modellen, dro hele gruppen til Chicago for å se verkene hans, og de elsket det. Etter det overtalte Hannah 1914 North Dakota Legislature til å betale for statuen. Hannah samlet en gruppe for å reise med henne til Norge for å levere statuen til de norske statsborgerne.

READ  Les Bleuets slapp inn en skuffende uavgjort mot Norge

Han valgte Smith Stimmel, en fremtredende Barco-advokat og tidligere North Dakota-statslovgiver, til å være formann for delegasjonen. Før Lincolns attentat 15. april 1865 var Stimmal en av presidentens livvakter. Hannah kontaktet James Foley, den mest berømte dikteren i Nord-Dakota, og ba ham skrive et dikt om Lincoln. Foleys dikt ble trykket i Saturday Evening Post, Colliers, The Century and The Youth Companion og flere store aviser over hele landet. Fram til 1. desember 1913 var Foley også Hannahs sekretær for regjeringen.

I Chicago var Felde opptatt med å avslutte president Lincolns bronsekiste. Bysten veide 500 pund da han var ferdig, og da han så på den, sa Stimmal at det var Lincolns «mest bemerkelsesverdige likhet». Da han så Lincoln på daglig basis i mer enn fire år, var Stimmal veldig klar over hvordan presidenten var.

Da bysten ble plassert på den røde granittbunnen, sto hele strukturen 8 meter høy. Den ble deretter sendt til New York, hvor Hannah kunne hente den på vei til Norge. 8. juni 1914 reiste Hannah og familien fra Bismarck på vei til Norge. Hannahs familiemedlemmer inkluderer kona Lottie, sønnen Robert og døtrene Jean og Dorothy. Det inkluderer også Jean sin mann, Ed Clapp, fra Barco.

Kort tid etter ankomst til New York gikk de ombord på Steamer Christianford 12. juni og ankom den norske kystbyen Bergen 21. juni. De reiste deretter 190 mil til den kristne hovedstaden, som ble utvidet og omdøpt til Oslo i 1925.

4. juli, «Skarpt solskinn og utmerket sommervær», samlet en mengde på 35 000 norske mennesker seg ved Frakner Park for innvielse og åpning av statuen. Kong Hogan VII var der for å motta statuen på vegne av sine landsmenn. Hannahs datter Dorothy Lincoln ga ut en byste, ”The Nations of God visste på den tiden at landet trengte en sterk mann, en mann med mot og tro, en mann med makt og integritet, og Lincoln var absolutt den rette mannen til rett sted. . ”

READ  Fra Marrakesh i Norge til Tromsø arrangerer BBC et «kjendisløp verden rundt» i 24 land.

Regjeringen Hannah holdt en tale med ros til nordmennene som immigrerte til Lincoln og Nord-Dakota. Så leste han Foleys dikt. Pierre Strom, redaktør for den norske avisen Normandie, publisert i Grand Forks, leverte neste tekst på norsk. Strom var også en kjent forfatter av norske romaner og en pioner luthersk pastor i Øst- og Nord-Dakota. Etter Stroms tale snakket Stimmal om å huske president Lincoln.

Da det var over, var den formelle seremonien over, men mange av menneskene bodde i parken i flere timer og snakket seg imellom. Selv i dag, den fjerde juli, i de mørke dagene av 2. verdenskrig, samles nordmenn rundt brystet til Lincoln Felde for å reflektere hva statuen representerer.

Dette er den eneste statuen i Frakner Park opprettet av en amerikansk billedhugger.

«Did You Know» ble skrevet av Kurt Eriksmoy og redigert av Barcos John Eriksmoy. Send dine kommentarer, rettelser eller forslag til kolonnene på cjeriksmoen@cableone.net.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *