Gibraltar frykter brexitkaos uten ny avtale

Fristen ble overskredet etter fristen. Først var det full frist i sommer. Så var det etter sommeren. Det varte, det varte, men britene og EU klarte ikke å akseptere de nye avtalene som ville gjelde fra nyttår da de forlot Storbritannia.

Både i oktober og november ble det gjentatt at dette var fristen for å komme til enighet. Men da ikke. Først på julaften kunne partene kunngjøre at avtalen nå var i kraft.

Det er noen formaliteter, men partene er enige for alle praktiske formål.

Frykt for forvirring

Likevel er dette et britisk territorium der til tross for Brexit-avtalen, folk fortsatt puster.

Ifølge Gibraltar, hvor 96 prosent av de stemmeberettigede stemte mot Storbritannia som forlater EU, er Brexit-samtaler mellom EU og Storbritannia utelukket.

Spania lyktes i å overbevise EU om at Gibraltar skulle utvises, slik at spanjolene var ansvarlige for alle forhandlinger med Gibraltar og London.

I forrige uke torsdag sa den spanske utenriksministeren Aranja Gonzlez L யா a at han fryktet en gjentagelse av serien med store lastebiler som nylig ble sett på Den engelske kanal.

– Vi har ikke mye tid, kaoset vi har sett i Storbritannia skal minne oss på at vi må fortsette å jobbe for å oppnå en avtale om Gibraltar. Spanjolene vil ha en avtale, Gibraltar-folket vil ha en, og nå vil Storbritannia også ha en avtale. Det er behov for politisk vilje, sa Gonzalez Laya Nyhetsbyrået A.P.

Suverene ku

Gibraltar ble avgitt til Storbritannia i 1713 som en del av Utrecht-traktaten, en serie fredsavtaler etter den spanske arvkrig.

READ  Norge nekter å ta imot middelhavsmigranter

Som Gibraltar påpeker, har Spania imidlertid aldri avvist sitt krav om suverenitet over «rock», og det er et frø av motvilje mellom partene gjennom forhandlingene.

Den spanske utenriksministeren sier at disse forskjellene fortsatt må settes til side.

«Ingen av partene vil frafalle sine krav om suverenitet, men vi må sette det til side for å oppnå en avtale som vil gjøre livet lettere for innbyggerne på begge sider av grensen,» sa Gonzalez Laya.

Mer enn 15 000 mennesker bor i Spania og jobber i Gibraltar. Dette er 50 prosent av arbeidsstyrken i den lille britiske kolonien, som har en samlet befolkning på 34.000.

Hvis dette ikke alene understreker hvor viktig det er å oppnå en avtale som sikrer en gratis grenseovergang med Gibraltar, kan vi legge til at 10 millioner turister besøker den lille kolonien hvert år. Sektoren står for 25 prosent av landets økonomi.

Vonde minner Franco om grensen

Ikke overraskende minnet Gibraltars visestatsminister, Joseph Garcia, sin barndom i gru. I 1969 stengte den spanske diktatoren Franco grensen mellom Spania og Gibraltar. Telefonforbindelser ble også brutt, og grensen ble ikke åpnet igjen for fotgjengere før i 1982 og til biler i 1985.

– Det hadde en forferdelig effekt på alt. Vi vil ikke la dette skje igjen, sa Garcia i februar i år Reuters.

Boris Johnson har lovet at den britiske regjeringen jobber for å finne en løsning som «beskytter grenseoverganger er noe som lokalsamfunn på begge sider av grensen ønsker.»

READ  Skiskyting: vers un duell Frankrike - Norvège à Pikin

Schengen trenger en løsning

Løsningen som er skissert så langt er ikke ny eller revolusjonerende, men den gir et litt merkelig resultat.

I følge Land Løsning Vi nordmenn er godt klar over at Gibraltar er medlem av Schengen for alle praktiske formål. Det tillater mennesker i 26 europeiske land å bevege seg fritt mellom land.

Partene vil bli enige om å sikre fri bevegelighet av grensen mellom Spania og Gibraltar, i bytte mot opprettelsen av Gibraltars flyplass og havnen til EUs ytre grense.

Hvis Schengen-oppgjøret ender med en formell avtale, vil folket i Gibraltar få en enestående bevegelsesfrihet fordi Storbritannia aldri har vært medlem av Schengen.

At folk på flyreiser fra Storbritannia til Gibraltar må vise passene sine ved ankomst, gir også en noe morsom konklusjon at spanjolene og andre som kommer til den spanske grensen, unngår dette.

Det bør være noen omstridte problemer, inkludert hvem som skal utføre passkontroll på flyplassen og havnen. Schengen-medlemmer er ansvarlige for å hindre folk i å komme inn i Schengen-området ulovlig.

I dette tilfellet er ikke Storbritannia et Schengen-medlem, og Gibraltar er ikke en stat, så bare Spania kan gjøre denne testen. Foreløpig ser det ut til at oppgaven vil bli tilbudt Frontex, et europeisk grenseselskap, fordi Gibraltar er motvillige til å la spansk politi gjøre jobben i sin region.

Endringer: 31. januar 2020 er den største brexit-dagen i Storbritannia etter tre og et halvt år med dragen. Men hvilke endringer får engelskmennene nå? Video: Skift hjulet
Se også

Skynde deg

Ingen avtaler er undertegnet ennå, men like før jul sa Gibraltar statsminister Fabian Picardo: «Vi er bare noen få korte setninger fra en historisk avtale.»

READ  Omigron-varianten er funnet hos rundt femti personer i Norge

Som Picardo insisterte i helgen, begynner det å skynde.

«Dagene blir lengre, men tiden blir kortere,» skrev han På Twitter.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *