Gode ​​vibber: bladløse turbiner kan føre vindkraft til hjemmet ditt Fornybar energi

Gigantiske vindmølleparker langs bakker og bredder er ikke den eneste måten å utnytte vindens kraft på, sier grønne energipionerer som planlegger å gjenoppfinne vindkraft ved å avstå fra behovet for turbintårn, kniver og til og med vind.

“Vi er ikke imot tradisjonelle vindparker,” sier David Yáñez, oppfinner av Vortex Bladeless. Hans oppstart på seks personer, basert på utkanten av Madrid, har vært banebrytende for utformingen av en turbin som kan utnytte energi fra vinden uten de hvite bladene som anses synonymt med vindkraft.

Designet vant nylig godkjennelse fra Norges statlige energiselskap Equinor, som kåret Vortex til en liste over de 10 mest spennende oppstartene i energisektoren. Equinor vil også tilby støtte for oppstartsutvikling gjennom teknologi-akselerasjonsprogrammet.

Bladløse turbiner er 3 meter høye, en sylinder med en buet topp festet vertikalt med en elastisk stang. For det utrent øye ser det ut til å bevege seg fra side til side, ikke ulikt et leketøy på bilens dashbord. Den er faktisk designet for å svinge innenfor vindområdet og generere elektrisitet fra vibrasjoner.

Det har allerede fått oppmerksomhet på Reddit forum-siden, hvor turbinen ble sammenlignet med et gigantisk vibrerende sexleketøy, eller “skybrator”. Den umiskjennelige falliske designen tiltok mer enn 94 000 rangeringer og 3500 kommentarer på nettstedet. Den høyest rangerte kommentaren antydet at en lignende enhet kunne bli funnet i morens kommode. Den mottok 20 000 positive anmeldelser fra Reddit-brukere.

“Vår teknologi har forskjellige egenskaper som kan bidra til å fylle hullene der tradisjonelle vindparker kanskje ikke er passende,” sier Yáñez.

Disse hullene kan omfatte urbane og boligområder hvor virkningen av en vindpark ville være for stor og plassen til å bygge en ville være for liten. Det henger sammen med den samme trenden med å installere kraftproduksjon i liten skala på stedet, noe som har hjulpet hjem og bedrifter over hele landet med å spare på energiregningene.

READ  Equinor villkatter får stort funn på moden norsk hylleoverflate

Dette kan være vindkraftens svar på hjemmets solcellepanel, sier Yáñez.

“De utfyller hverandre godt, fordi solcellepaneler produserer strøm om dagen, mens vindhastigheten pleier å være høyere om natten,” sier han. “Men den største fordelen med teknologien er reduksjon av miljøpåvirkningen, dens visuelle innvirkning og kostnadene ved drift og vedlikehold av turbinen.”

Turbinen utgjør ingen fare for trekkmønstrene til fugler eller dyreliv, spesielt når den brukes i urbane miljøer. For folk som bor eller jobber i nærheten, ville turbinen skape støy med en frekvens som nesten ikke kan oppdages for mennesker.

”I dag er turbinen liten og genererer små mengder strøm. Men vi ser etter en industripartner for å utvide våre planer til en 140 meter turbin med en effektkapasitet på 1 megawatt, sier Yáñez.

Vortex er ikke den eneste oppstarten som håper å gjenoppfinne vindkraft. Alpha 311, som startet i et hageskur i Whitstable, Kent, har begynt å produsere en liten vertikal vindturbin som den hevder kan generere elektrisitet uten vind.

Den 2 meter lange turbinen, laget av resirkulert plast, er designet for å passe inn i eksisterende gatelys og generere elektrisitet når forbipasserende biler fortrenger luft. En uavhengig undersøkelse bestilt av selskapet har funnet at hver turbin som er installert langs en motorvei kan generere så mye strøm som 20 kvadratmeter solcellepaneler – mer enn nok strøm til å holde gatelyset på og også bidra til å drive nettet. Lokal elektrisk.

En nedskalert versjon av turbinen, mindre enn 1 meter, vil bli installert på Londons O2 Arena, hvor den vil bidra til å generere ren strøm til de 9 millioner menneskene som besøker underholdningsstedet i et typisk år.

READ  Norges stavkirker er mye eldre enn tidligere antatt

“Selv om turbinene våre kan plasseres hvor som helst, ligger den optimale plasseringen ved siden av en vei der de kan installeres på eksisterende infrastruktur. Det er ikke nødvendig å grave noe opp, siden de kan kobles til lyssøylene som allerede er der, og bruke eksisterende ledninger til å mates direkte inn i rutenettet, ”sier Mike Shaw, talsmann for selskapet. “Fotavtrykket er lite, og motorveiene er ikke akkurat vakre steder.”

Kanskje den mest ambisiøse avviket fra standard vindturbin har dukket opp fra den tyske oppstarten SkySails, som håper å bruke en luftbåren design for å utnytte vindkraft direkte fra himmelen.

SkySails produserer helautomatiserte store drager designet for å fly i høyder på 400 meter for å fange kraften fra store høyder. Under oppstigningen drar dragen en streng festet til en vinsj og generator på bakken. Dragen genererer elektrisitet når den svever seg opp mot himmelen, og når den er helt demontert, bruker den bare en brøkdel av den genererte elektrisiteten for å komme tilbake til bakken.

SkySails-sjef Stephan Wrage sier at luftbårne vindkraftsystemer betyr “påvirkningen på mennesker og miljøet er minimal … Systemene kjører veldig stille, de har praktisk talt ingen synlig effekt på landskapet. De kaster knapt en skygge,” legger han til. . .

I dag kan designet generere en maksimal kapasitet på 100 til 200 kilowatt, men et nytt partnerskap med det tyske energiselskapet RWE kan øke potensiell produksjon fra kilowatt til megawatt. En talsmann for RWE sa at paret leter etter det ideelle drageflygingstedet på det tyske landskapet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *