Greta Thunberg, Donald Trump, WHO er blant de nominerte til Nobels fredspris 2021

Blant de nominerte til årets Nobels fredspris er tidligere USAs president Donald Trump, miljøaktivist Greta Thunberg og russisk dissident Alexei Navalin.

Kandidater inkluderer også Verdens helseorganisasjon og COVAX-programmet, ifølge en Reuters-undersøkelse blant norske lovgivere, som har en dokumentert erfaring med å velge en vinner.

Tusenvis av mennesker, fra medlemmer av parlamenter over hele verden til tidligere vinnere, er kvalifiserte til å foreslå kandidater. Nominasjoner som avsluttes på søndag innebærer ikke godkjennelse fra Nobelkomiteen.

Vinneren blir valgt av den norske Nobelkomiteen, en komité med fem medlemmer utnevnt av det norske parlamentet. Den norske Nobelkomiteen kommenterer ikke nominasjonene, og i 50 år holdes navnene på mislykkede kandidater og kandidater konfidensielle i 50 år.

Kandidater kan imidlertid velge å avsløre sine valg. Thunberg ble valgt som en av «hovedtalsmennene i kampen mot klimakrisen», med også at kampanjegruppen hun var med å grunnlegge, Friday for Future, fikk grep. Russiske akademikere, oppkalt etter sin innsats for en fredelig demokratisk transformasjon av Russland, av tidligere norske minister I. Elvstoyn.

«De andre navnene er hviterussiske aktivister Svyatlana Tsikhanuskaya, Maria Kolesnikova og Veronica Tsepkalo på grunn av deres kamp for et rettferdig valg og deres inspirasjon for fredelig motstand,» sa en av kandidatene, Geer Sjporn Toskidal.

Informasjonsfrihet er et hyppig tema blant kandidater, inkludert den amerikanske baserte komiteen for å beskytte journalister; Tidligere Charlie Hebdo-journalist Zainab Al-Razwi, nyhetssiden Hong Kong Free Press, det USA-baserte International Fact-Finding Network og Reporters Without Borders (RSF) med base i Paris, inkluderer andre kandidater NATO og UNHCR.

Prisvinneren 2021 vil bli kunngjort i oktober.

Les også: Donald Trump mistet de to sentrale advokatene en uke før rettssaken

READ  Norge stenger grensene for å bremse den mest smittsomme virusvarianten

Les også: Storbritannia slutter seg til Asia Pacific Free Trade Agreement (CPTPP)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *