Har Kina mistet sin nye Mars-rover? – AM BusinessDen kinesiske romfartsorganisasjonen er uvanlig diskret med Zhurong, sin rover som har utforsket planeten Mars siden mai 2021. Ifølge NASA-bilder har imidlertid den lille roboten med den røde stjernen ikke beveget seg på lenge.

Kina legger ikke skjul på sine økende ambisjoner i verdensrommet, og tar på en måte opp fakkelen fra den store kommunistiske rivalen mot USA. Og den holder et imponerende tempo, med sin egen romstasjon i bane, og et helt program med stadig kraftigere bæreraketter. Men en romerobring er ikke uten problemer: det kan godt være at de første sporene som ble gjort i Kina i marsstøvet er forsvunnet.

en langvarig dvalemodus

  • Zhurong-roveren, Kinas første romfartøy i sitt slag, landet på Mars i mai 2021 som en del av Tianwen-1-oppdraget. Kommunikasjon ble opprettet og det lille kjøretøyet sendte oss bilder, noe som gjorde Middle Kingdom til den andre rommakten som oppnådde en slik teknisk bragd.
  • Bortsett fra at vi kan ha mistet lille Zhurong. Etter et år med dedikert tjeneste, gikk den solcelledrevne roveren i dvale i mai i fjor for å overvinne lave nivåer av vintersolstråling i Utopia Planitia-regionen på Mars.
  • I følge bilder tatt av NASAs Mars Reconnaissance Orbiter, i bane rundt den røde planeten, viser de imidlertid at roboten ikke har beveget seg siden minst september 2022. Det siste trinnet er fra denne måneden; Det har vært 5 måneder med immobilitet, som kommer den merkelige stillheten til Kina, men rask til å kommunisere sine bedrifter.
  • Zhurong skulle våkne rundt desember, på tidspunktet for vårsolverv på den nordlige halvkule av Mars. Dette er tydeligvis ikke tilfelle, og interne kilder som ønsker å opprettholde diskresjon i den kinesiske romfartsorganisasjonen hvisker at radiokontakten er tapt, ifølge South China Morning Mail.
Den stasjonære Zhurong-roveren, observert fra bane av NASAs Mars Reconnaissance Orbiter. NASA/JPL-Caltech/UArizona

Kvelte det rustne støvet den røde roboten?

Bilder tatt av HiRISE, Mars Reconnaissance Orbiters høyoppløselige kamera, antyder at den kinesiske roveren gradvis ble dekket av marsstøv, inntil den dekket for mye av solcellepanelene til å lagre nok energi og blokkerte paret «vinduer» som tillater en kjemisk kalt n-undecan lagrer varmeenergi i løpet av dagen og frigjør den om natten.

  • Denne faren er kjent for rovere fra Mars: Utholdenhet ble nesten også offer for den, og led av en to ukers blackout i 2021.
  • Den samme ulykken hadde rammet roveren. Ånd av NASA, i 2005. Men selv om sistnevntes oppdrag skulle vare bare 90 dager, var det i stand til å dra nytte av et deklumpingsfenomen, hvis opprinnelse fortsatt er ukjent, og som kanskje var knyttet til et spesielt vindsystem i denne regionen fra Mars. Roveren kunne dermed holde seg aktiv i 6 år og 3 måneder før den endelig utvidet seg i 2010, minnes han. romnyheter.
  • En misforstått episode som gir håp til hans kinesiske fetter, som en dag kan møte oss igjen.
READ  God deal iPhone 11 Pro: stort fall på 31 % for telefonen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *