Har klare regler: – Det er pinlig

Det var nok et rasistisk sjokk i norsk fotball i går. En vakt på stadion i Sandefjord ropte rasistiske bemerkninger til Valerenca-spilleren Usman Kamara. VIF vant 3-0 mot Sandefjord.

Dette skjer bare en runde etter at Christunsunds Amal Bellegrino mottok lignende anrop mot ham i kampen mot Alessund. Det skjer omtrent samtidig at norsk fotball har lagt ekstra vekt på kampen mot rasisme ved å ha på seg røde armbånd.

– Jeg fikk ikke situasjonen, men det ble sagt at det var rasistiske anrop mot Kamara. Det er uforståelig at dette skjer. Vi kan ikke beskytte enkeltpersoner fra å si det, men hindre dem i å komme tilbake hit. Jeg føler meg trist og håpløs. Det skjedde, og så er det vår å fjerne personen fra denne arenaen, ”sa Espen Buck Peterson, daglig leder i Sandeford, til Eurosport etter kampen.

– Er det en vakt her som aldri kommer tilbake? Spurte Eurosport-reporteren.

– I hvert fall ikke i klubben resten av livet, ikke etter det, sa Peterson.

– Solid sedasjon i humøret

Valerencas kaptein, Jonathan Dolos Nation, likte det ikke da hendelsen skjedde, men han sa at lagets spillere, Aaron Dunn og Johann Lotre Bizard, også fikk rasistiske kommentarer fra vakten.

– Det er trist å se at folk har det. Dette viser oss at det er arbeid å gjøre og at kampanjen mot rasisme er viktig, sier Dolce Nation til Duclat.

I forrige uke ba Alejandro daglig leder Khair Wick om et felles rammeverk for klubber som opplever rasisme på stadion. De hadde en observatør som kom med rasistiske bemerkninger mot Bellegrino. I Sandefjord gjorde en vakt det.

READ  Sveits kvalifiserte seg takket være Norge

– Ja, det er klart at det trengs. Vi er ikke involvert i noe slikt, og vi vet ikke hvordan vi skal håndtere det. Men jeg synes det er viktig å ha vanlige regler som ikke gjelder for hver enkelt klubb, så vi har klare retningslinjer, mener Dolce Nation.

I Alesunds tilfelle fikk den besøkende adgang til stadion, som er gyldig til 2021. Sandefjord og Buck Peterson påpeker at forvaring kan straffes med livsvarig fengsel.

NFF-lederen var skuffet

Norges Fotballforbunds president Derje Svensson svarte at saken skjedde samtidig med at det startet en ny kampanje mot rasisme.

– Det er veldig skuffende at det skjer. Vi hadde nylig en rettssak med Bellegrino, som skapte en ny forbindelse til temaet og nye kampanjer, sier Sventson til DocLadet.

Han påpeker at dette er en krig de har hatt å kjempe i så mange år, og at det fremdeles er arbeid som skal gjøres.

– For oss er kampen mot rasisme veldig viktig, selv om den ikke er ny for oss. Det er kjedelig at situasjoner som dette oppstår som Elite-serien. Noen ganger har vi annonser og etiketter i tillegg til vanlige programmer. Nå har vi for eksempel en stoppkampanje som en ekstra påminnelse, sier Sventson.

– Kan vi forvente nye trekk fra NFF?

– Vi har ikke diskutert enda. Det viktigste er at tilskuere og klubber tar dette på alvor. La oss se hva som kommer ut av debatten om utvalget til Stop-kampanjen.

– De ble forbannet

Freddie Dos Santos er den som leder stoppkampanjen introdusert i norsk fotball. Han er overrasket over at dette skjer i samme runde der kampanjen startet.

READ  Norges Victor Howland leder bønder etter andre runde med vilt vær

– Dette er en utrolig trist affære som det som skjedde for to uker siden. Når det skjer midt i en feiring der fotball står sammen mot rasismen og verdiene vi ønsker å leve i, er det utrolig og sjokkerende.

Han sier de ikke skal gi opp på noen måte i kampen mot rasisme.

– Det bekrefter at arbeidet vi gjør er viktig. Selvfølgelig burde vi ha vært sammen med Usman Camara og Amal Bellegrino uten omstendigheter, og de kaster disse tingene på dem. Han sier verken de eller klubbene fortjener det.

De jobber nå for en felles ramme for klubber slik at rasisme kan håndteres på samme måte.

– Dette ble bedt om av Alessundra, da de ikke hadde noe å lene seg på. Vi håper å avklare dette i fremtiden, sier Dos Santos.

Doc-Elev Fagermo forteller om en voldsom reaksjon fra Aaron Dunn og Johann Lodre Bizartel.

– Jeg forstod til slutt hva det var, og da er jeg stolt av hvordan Johan og Aaron ble tatt, og de ble forbannet over skrikene som kom der. De var så sinte, de forlot banen, forteller Fagermo til Duckplate.

Fagermo sier at kameraet er bra.

– Fogarmo sier han forstår at dette er en handling fra et individ og ikke holdningen til det norske samfunnet.

– blir veldig inaktiv

På forsommeren nedsatte kultur- og likestillingsminister Abid Raja en komité for å se på utfordringene med rasisme i idretten. Marco Elsafadi, som ledet gruppen, mener søndagens begivenhet er et annet eksempel på hva Norges Idrettsforbund trenger å gjøre mer i kampen mot rasisme.

READ  Den største LAN Trackmania vil finne sted i Norge

1. oktober lanserte sportsleder Perit Kjal en guide for å håndtere rasisme og diskriminering i idretten. Elsabadi etterlyser nå klarere vilkår.

– Dette er nok en bekreftelse på at dette er en sak som NIF bør eie. De kan ikke forsvare holdningen de hadde for en uke siden. Det blir veldig inaktivt. LIF

Teamet hans identifiserte fem spesifikke utfordringer for å håndtere rasisme i sporten. De er som følger:

  • Varslingskanal kreves
  • Aktiv rekruttering av minoriteter for alle nivåer i spillet
  • Holdningsarbeid / kampanje
  • Regelverk / Kommunikasjon / Retningslinjer for håndtering
  • Kunnskap er påkrevd

Nå mener Elsafadi at man bør forvente at NIF tar ansvar og gjør jobben lettere for klubber.

– Det er synd å synes disse gutta er flotte, men dessverre klare bevis på hvor stor denne saken er. Elsafadi sier at vi trenger en regel om at klubben og førstehåndsvitner vet hvordan de skal håndtere dette.

Flat

Synderen bak rasistiske skrik – en mann i 40-årene – er flat i ansiktet Sandefjords Flat.

– Det kom ut av meg. Det falt bare fra hverandre. Det var så dumt av meg å si det, sier han.

– Vi er alle mennesker uavhengig av hudfarge. Jeg beklager og beklager det som skjedde. Jeg tenkte ikke på konsekvensene, jeg snudde meg. Beklager, jeg ligger flatt, sier han.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *