Havet stiger raskere enn fryktet

Havene stiger raskere enn de mest pessimistiske forskerne anslår.

Høyvann

Dårlige nyheter for de rundt 40 prosent av menneskeheten som bor nær en kyst: En undersøkelse viser at havnivået stiger raskere enn til og med de mest pessimistiske modellene av klimaendringer forutsa.

Forskere fra Københavns universitet og Bjerknes senter for klimaforskning i Norge utviklet en ny måte å måle havnivåets følsomhet for temperaturstigning på. som de publiserte Tirsdag i avisen Havvitenskap. Og fremover spådde de at vannet vil stige mye høyere enn eksperter forventet, og legge til en enda større følelse av haster i kampen mot klimaendringer.

Over budsjettet

Hvis vi skal følge med på eksisterende klimamodeller og prognoser, vil verdensøkonomien trenge å redusere karbonutslippene med ytterligere 200 milliarder tonn, noe som omtrent tilsvarer fem år, utover det eksperter allerede har hatt i tellinger for å nå klimamålene. i løpet av det neste århundre studerte medforfatter og Københavns geofysiker Aslak Grinsted ordtak Bloomberg.

«Det betyr at karbonbudsjettet vårt er enda mer utmattet,» sa Grinsted.

Våte sokker

Den nye studien sier at havnivået kan stige med en halv meter ved slutten av århundret hvis temperaturen stiger med bare en halv grad Celsius. Ved to grader Celsius, et nivå av oppvarming som er sannsynlig på dette punktet, kan havnivået stige en hel meter.

«Scenariene vi nå ser før oss når det gjelder havnivåstigning, er for konservative: havet ser ut til å bruke vår metode til å stige høyere enn man antar å bruke den nåværende metoden,» sa Grinsted. Bloomberg.

LES MER: Havnivået stiger raskere enn de fleste pessimistiske prognoser [Bloomberg]

Mer om havnivå: En smelting i Antarktis kan øke havnivået mer enn forventet

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *