Hege Riise blir den første verdensmesteren som trener et England-landslag

Hege Riise ble i dag bekreftet som fungerende trener for Lionesses og den første verdensmesteren i fotball som trener et England-lag. Nordmannen er tidligere assistenttrener for USAs kvinnelandslag og vil bli støttet av den tidligere kanadiske spissen Rhian Wilkinson.

Paret har kortvarige kontrakter frem til 31. august etter at Phil Neville gikk av i går for å overta som hovedtrener for MLSs Inter Miami. I tillegg til å være den første verdensmesteren som vinner, blir Riise den første ikke-britiske treneren som leder Englands kvinnelag foran nederlandske Sarina Wiegman, som tar over heltid i september.

Riise vil lede løveninner under treningsleiren i februar. Hun sa: «Jeg er spent på muligheten jeg har fått til å jobbe med England Women. Dette er et stolt og ambisiøst team som jeg ser frem til å jobbe med, og jeg er trygg på at jeg vil gi en positiv innvirkning når jeg blir med i troppen i februar.»

Wilkinson la til: «Jeg er veldig takknemlig for muligheten til å jobbe med en så talentfull gruppe spillere og ansatte, og det er et privilegium å jobbe sammen med Hege Riise som jeg allerede har jobbet tett med som spiller og trener.»

Både Riise og Wilkinson var på FAs radar etter å ha løpt for den ledige assistenttrenerposisjonen etter at Nevilles assistent Rehanne Skinner dro for å innta rollen som Tottenham Hotspur-leder i november. FA kvinnesjef i fotball, baronesse Sue Campbell, sa: «Jeg er glad for å ønske Hege Riise og Rhian Wilkinson velkommen til trenerteamet i England, etter å ha hatt positive samtaler med dem de siste ukene.»

Riise, en angripende midtbanespiller som er kjent for sin visjon og evne til å bryte gjennom motstandsforsvar, var toppscorer i FIFA Women’s World Cup-finalen 1995 mot Tyskland. Sammen med landsmennene Gro Espeseth og Bente Nordby var hun en av de første fotballspillerne i historien som vant en europeisk, verdens- og OL-tittel.

I 1995-turneringen scoret han også mot England i en gruppekamp. Den tidligere Lionesses-midtbanespilleren Becky Easton kom inn som vikar i det spillet og husker henne godt. «Riise ble nummer to, selv om vi klarte å kvalifisere oss med dem som andreplass, var det et strålende lag, og hun var midtpunktet. Riise avsluttet turneringen med prisen for beste spiller og nummer to i Golden Boot, med fem mål, siden midtbanen. «

Easton møtte også Riise to ganger i kvalifiseringen til UEFA Women’s Euro 2001, den andre kampen i juni 2000 resulterte i en 8-0-seier for Norge, løvinnenes rekordstore nederlag i en seniorkamp. «Jeg hadde mange midtbanekamper med Hege Riise gjennom årene, England så ut til å spille Norge mye i den perioden, dessverre! Hun var definitivt en av de beste spillerne jeg noensinne har spilt mot.»

I 2003 valgte Norges fotballforbund Riise som sin århundres spiller. Easton beskriver henne som «liten i vekst, men stor i kvalitet med innflytelsen hun hadde på et spill, en smart spiller og en av de midtbanespillere med god målscoringsevne, rekorden hennes taler for seg selv. Riise var en stor del av Norges dominerende suksessperiode på 1990-tallet, med å vinne Euro, verdenscupen og OL. «

I 2009 utnevnte USAs hovedtrener for kvinner, Pia Sundhage, Riise som sin assistent som rettferdiggjorde utnevnelsen ved å si «Jeg vil ha det beste.» Sundhage følte at USAs spillestil hadde blitt for forutsigbar, en belastning som mange ville pålegge det nåværende England-laget. Sundhage mente at Riises erfaring ville smitte av med spillerne sine og sa at «hun er en mester i jakten på rom og i jakten på rom.»

I 2011 sa Carli Lloyd, som ville etterligne Riise som den angripende midtbanespilleren som vant kampen i VM-finalen: «Hun er litt sjenert og hun er en kvinne med få ord, men ordene hun forteller deg er riktige. opplyst og nyttig. «

«Hvis hun virkelig synes du har et godt spill og spiller bra, sørger hun for å komme opp til deg og fortelle deg. At tilbakemeldingene som kommer fra henne er utrolig. Hun gjør det ikke hele tiden, men når hun gjør det, føler du deg bra med deg selv. samme «.

Etter å ha hjulpet USA med å vinne det olympiske målet i London, ble Riise assistenttrener for det norske laget LSV Kvinner i 2012, Riise ble utnevnt til trener fire år senere og førte dem til tre påfølgende serietitler, og tjente henne en nominasjon til prisen for beste FIFA Coach i 2020. Easton ser frem til å revitalisere et England-lag som har tapt syv av sine elleve siste kamper. «Hun har mye fotballerfaring, og det ville være hyggelig å se henne bringe noen nye ideer til England på kort tid der.»

Nevilles beslutning om å trekke seg i går, etterlater også Storbritannias olympiske fotballtropp uten trener. Campbell nektet å styre Riise, den olympiske mesteren i 2000 som spiller, fra løpet for jobben. «Når februar er over, vil vi sette oss ned og vurdere situasjonen for løveninner og vurdere de neste trinnene for Team GB.
TISI
i samråd med hjemlandene og British Olympic Association. ”Når kontrakten med FA avsluttes i september, kommer Riise tilbake til Norge for å lede U19-landslaget.

Lokket med å vinne et tredje OL-gull ser ut til å ha trukket Riise til den posisjonen hun hevder i en uttalelse om LSK Women-nettstedet at «det var en ekstra motivasjon for å delta i et mesterskap.» Ifølge Easton, «Jeg ville ikke bli overrasket om hun ble bedt om å lede Team GB-laget i OL, tross alt vet hun hva som skal til for å vinne gull.»

READ  Ap -leder er i ferd med å bli Norges nye statsminister

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *