– Helt fantastisk – VG

Kreft-DNA: Ved å undersøke og forstå DNA til en kreftsvulst, kan man bedre gi målrettet behandling for en spesifikk kreftsvulst. Foto: Christoph Bergstedt / Istockphoto

Tjenestemenn spytter nå ut nye 50 millioner i et program som vil gi nytt håp til pasienter med utbredt kreft som har fullført standardbehandling.

Det er nå en enorm investering i kreftbehandling tilpasset norske helsepersonell.

Tilpasset kreftbehandling betyr at den enkelte pasient kan få spesialisert behandling basert på pasientens biologiske kunnskap om kreftcellene, plasseringen av svulsten, størrelsen på svulsten og muligheten for kirurgi. Sammen med kunnskap om mutasjoner i kreftceller, kan leger velge behandling eller terapier som vil fungere for hver pasient. Kreftforeningen.

Skrev om VG forrige uke Fremtidig kreftbehandling: tre viktige funn.

Alle kreftdiagnoser

Innen 2020 har regionale helsemyndigheter allerede bevilget 50 millioner kroner til en nasjonal plan for å etablere infrastruktur og nettverk for nøyaktig medisin. Helse Sørøst vil lede denne veksten.

I tillegg bestemte de seg for å gi ytterligere 50 millioner til en spesiell nasjonal undersøkelse mandag, Imponere i Norge, Som administreres av Universitetet i Oslo sykehus (OUS) og begynner sitt nye år i 2021.

KLINBEFORSKJohn Frich, leder av prosjektkomiteen, sier prosjektkomiteen besluttet tidlig i 2020 å bevilge 50 millioner kroner til forskning på et forskningsprosjekt om personlig medisin / presisjonsmedisin innen kreftfeltet.

– Hvem kan delta i denne studien?

– Denne studien er åpen for alle norske kreftpasienter som får standardbehandling. Slog Heland til VG, professor, onkolog og sjef for Impress Research, sier det gjelder alle kreftdiagnoser.

Spenning: Ingrid Stenstadwalt Rose, generalsekretær i Kreftforeningen Foto: Lise serud

– Dette er helt fantastisk! Støtte for IMPRESS handler om å få tilgang til kreftbehandling av høy kvalitet for flere mennesker over hele Norge. Dette betyr igjen at mange flere mennesker vil unnslippe kreft og leve lenger med kreft. Kreftpasienter unngår i økende grad behandling som ikke har bivirkninger, sa Ingrid Stenstadwalt Rose VG, generalsekretær i Kreftforeningen.

READ  Den norske statsministeren sier Oslo er forpliktet til olje og gass

Han forteller også at Kreftforeningen nylig har bestemt seg for å støtte Impress-studien. De har gitt 16 millioner kroner.

250–500 pasienter

Studien omfattet 15 sykehus, som er den største kreftstudien vi har gjennomført i Norge, ifølge Heland.

– Det forventes omtrent 250–500 pasienter i året å bli inkludert i Impress-studien. Heland sier de vil bli innlagt på sykehuset der de får behandling i dag.

I henhold til ordningen vil de prøve medisinene som er tilgjengelige i markedet, og de jobber for å få legemiddelfirmaene til å tilby gratis medisiner til pasientene.

Heland sier at mange i dag drar til utlandet for genetisk testing og behandling. Programmet gir tilgang til tilpasset medisin for norske pasienter.

Denne studien er basert på det faktum at DNA-egenskapene til kreft avgjør hvilken behandling du skal velge. Derfor er gentesting en viktig del av programmet.

– Det er viktig å teste DNA fra kreftsvulsten. Ved å forstå DNA av en kreftsvulst, sier Heland, kan vi bedre gi målrettet behandling for en spesifikk kreftsvulst.

Ved målrettet terapi gis medisiner rettet mot genetisk defekt. Pasienter som ikke har denne genetiske defekten i kreftceller, vil ikke ha nytte av behandlingen, sa onkologen.

I tillegg kan de sammenlignes med DNA-funn fra andre pasienter.

Prosjektledelse: La Slack Heland (tidligere) leder Impress-studien med konsernsjefen. Helse Sørøst RHF, Katherine M. Loftus. Foto: Gun Christine Sande

Lederen for Health Southeast sa at prosjektet var en milepæl

– Vi står nå overfor et raskt skifte i personalisert medisin der ideer og planer blir omsatt, og flere og flere pasienter har muligheten for eksperimentell behandling for kreft. Vi har mange gode forskningsmiljøer i Norge, og vi kan bedre samarbeide om dette prosjektet, sier Katherine M., administrerende direktør i Health Southeastern RHF. Sier Loftus.

READ  Wagner, som flyktet, ble arrestert av politiet

Loftus sier at Hells Sour-Arst RHF har satt av 15 millioner dollar i 2019 for å investere i presisjonsmedisin, spesielt for å utvikle genetisk testing og biokommunikasjonsanalyse ved OUS. I tillegg til denne investeringen i 2021 foreslås det 15 millioner kroner.

– Fire regionale helsefond vil nå se hvordan de kan bruke kunnskap fra forskning for å tilrettelegge for personlig medisin ved å innføre nye medisiner i Norge, sier Loftus.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *