Her er de fem beste nye bibliotekene i verden

TIL Et godt bibliotek kan være vanskelig for den desperat inderlige bokormen å motstå, selv om han er på farten og ikke kan sjekke ut noen bøker. Takk til den nylig annonserte listen over de “beste bibliotekene” til International Federation of Library Associations and InstitutionsBåde lesere og arkitekturinteresserte kan legge til disse eksepsjonelle litterære stoppene for deres fremtidige reiser.

IFLA ble etablert i 1927 i Skottland og regnes som den “globale stemmen til biblioteket og informasjonsyrket”. Som sådan heter det hvert år et nybygd bibliotek “Årets systematiske offentlige bibliotek”, som i hovedsak er æren av å være det beste nye biblioteket i verden. Kriteriene er basert på seks kategorier: hvor godt bibliotekets konstruksjon vibrerer med omgivelsene, arkitektonisk glans, “fleksibilitet” (hvor godt rommene kan tilpasse seg brukernes mangfoldige behov), bærekraft, utforming av romlæring og om verden er sømløst integrert i biblioteket med kreative IT -systemer. Vanligvis må en installasjon ha blitt fullført på et tidspunkt i løpet av forrige kalenderår for å kvalifisere. På grunn av koronaviruset ble imidlertid organisasjonens 2020 -priser avlyst, noe som gjorde biblioteker fra både 2019 og i fjor kvalifisert for årets konkurranse. Her er en titt på de fem beste finalistene (inkludert vinneren):

Marrickville bibliotek og paviljong

Marrickville, New South Wales, Australia

Dette nye biblioteket ble åpnet i august 2019 og ligger i Marrickville-nabolaget i Sydney. takvinduer for å gi rikelig med naturlig lys, perfekt for å lese 85 000 bøker og 4000 volum kunsthistoriske samling som vektlegger australsk kunst og utskriftstitler. Marickville bibliotek Den har flere andre arkitektoniske høydepunkter, for eksempel sikksakk, “sammenleggbart” tak, interiør med tre-aksent og et svevende atrium i tre etasjer. Den er også utstyrt med en rekke miljøvennlige funksjoner, inkludert et system for høsting av regnvann – en velsignelse i solfylte Sydney.

Forum Groningen var et av de mest ambisiøse prosjektene hittil for NL Architects.

Groningen Forum

Groningen, Holland

Det er vanskelig å tape Groningen ForumUnik fasade på byens skyline. Designet av det nederlandske arkitektstudiet NL Arkitekter, ble den særegne koniske formen på biblioteket skapt ved å visualisere en rektangulær blokk og kutte den med en serie nøye plasserte skiver. Bygningens firkantede vinkler forbedrer faktisk strømmen av sollys inn i bygningen og gir bedre tilgang til underjordisk parkering. Forum Groningen ble ferdigstilt i slutten av 2019, og har som mål å være mer enn et bibliotek: designerne ønsket at det skulle være et “kulturelt varehus” og en tildelt plass til flere kinoer, konferanserom, arbeidsområder og utstillingsgallerier. Faktisk ser designerne ikke på bygningen som et bibliotek i det hele tatt, det er et spekulativt offentlig rom som de håper vil føles som en “stue” for byen.

Het Predikheren er en del av Mechelen intensiv revitaliseringsprosjekt kjent som Tinelsite.

Forkynnelsen

Mechelen, Belgia

Her er en fornyet liten eksplosjon fra fortiden: Forkynnelsen Det er faktisk et nytt kloster. Selv om det åpnet for publikum i 2019, ble klosteret opprinnelig bygget i 1650; Dekonert på slutten av 1700 -tallet, ble det senere brukt i nesten 200 år av militæret. Siden 1975 ble plassen imidlertid forlatt tom og forlatt, og byen betraktet det som en slags monstrositet. Ledet av det nederlandske arkitektstudiet Stolprodusent Korteknie Architecten, begynte renoveringen i 2011 med spesiell oppmerksomhet på å bevare detaljene i den opprinnelige strukturen (for eksempel takbjelken), samtidig som plassen ble oppdatert med moderne bekvemmeligheter. Het Predikheren har en restaurant med utendørsterrasse, sovesaler i nederlandsk stil, et offentlig område for gruppeaktiviteter og et studierom som fungerte som biblioteket til det tidligere klosteret.

Ningbo New Library ligger i utkanten av et område med menneskeskapte økologiske våtmarker.

Ningbo nytt bibliotek

Ningbo, Kina

På 31 800 kvadratmeter ble Ningbos siste litterære tillegg til byen bygget for å erstatte det gamle sentrale biblioteket, som ble ansett for labyrintisk og labyrintisk. Den opprinnelige installasjonen inneholdt den største samlingen av eldgamle bøker og tekster i regionen og tiltrukket angivelig rundt 3000 til 4000 besøkende per dag, et antall som Ningbo nytt bibliotek regner med å doble. Bygningen har en elegant og ultramoderne preg med lyse og luftige interiører som er malt en iskald hvit, som passer godt med sine skifergrå fliser. Med fem romslige nivåer tilbyr Ningbo New Library en rekke besøksfasiliteter, inkludert forskningsrom, fasiliteter og litteratur for synshemmede, konferanserom og en kafeteria. Utenfor kan eiendommen kobles til en økologisk park med en innsjø og mange gangveier for å oppmuntre besøkende til å koble seg fra hverdagen og reflektere over naturen.

Deichman Bjørvika er oppkalt etter Carl Deichman, som begynte sin boksamling (og fremtidige donasjon) i 1785.

Deichman Bjørvika – Vinner

Oslo, Norge

Og sist, men ikke minst, vinneren av prisen for Årets offentlige bibliotek i 2021: Deichman Bjørvika. Byens nye sentrale bibliotek ligger ved siden av det arkitektonisk anerkjente Oslo operahus langs sjøkanten, og er virkelig et syn å se. Designet av den prisbelønte Norske Atelier Oslo AS og Lundhagem designfirmaer, bygningen har en futuristisk fasade (pluss en stor og iøynefallende cantilever) som smelter godt sammen med det ultramoderne utseendet til resten av Oslos Bjørvika-nabolag. Innvendig føles den slanke, minimalistiske designen fortsatt veldig varm og innbydende takket være et takvindu og flere hundre vinduer. Selv om det har kapasitet til å lagre mer enn 450 000 bøker, er dette biblioteket ikke en pony med et trick, det er også hjemsted for en kafé, en restaurant, flere lesesaler og en kino med 200 seter. Det er klart at bygningens designere ikke hadde til hensikt at dette skulle være et sted for stille lesning: Deichman Bjørvika er ment å være et senter hvor folk samles og samles.

>> Neste: Se 9 imponerende verk av Frank Lloyd Wright på den nye Great Wright Road Trip

READ  Integritetsimplantater mottar CE-merke for ny FlareHawk® utvidbar lumbal interbody fusion-enhet

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *