Her er den billigste måten å holde varmen på i Belgia: Noen familier fyller allerede på for neste vinter

Ved fikk en kraftig prisøkning i 2022, men oppvarming er fortsatt mye billigere enn andre metoder. Fra den dyreste til den billigste finner vi:

  • elektrisitet,
  • Gass,
  • fyringsolje,
  • pellets.

Når det gjelder ved, om våren og senest om sommeren, er det tilrådelig å fylle på reservene for den kommende vinteren, fordi prisene tradisjonelt øker om høsten. De fjerneste menneskene bestiller nå veden sin.

Pellets er blitt dyrere enn fyringsolje

Liege-baserte Wikipower, som spesifikt tilbyr pakkede energikjøp, har oppdatert sin sammenligning av ulike oppvarmingsmedier. Igjen, ved er den billigste måten å holde varmen på. På den annen side er trepellets nå dyrere enn fyringsolje, ifølge tall registrert i januar 2023 av Wikipower.

For en årlig regning på 21 000 kWh er kostnaden for tømmer i tømmer 1 673 €. I januar 2022 var vi mindre enn 1000€. Selv om ved fortsatt er den billigste oppvarmingsmetoden, har det vært en prisøkning på nesten 70 % på ett år. Etterspørselen var veldig sterk under høyden av nok en drivstoffpriskrise. I fjor sommer var det skikkelig rush etter ved på grunn av energikrisen. Slik er det ikke lenger i dag.

Prisene har nesten doblet seg på ett år: mens prisen på en trepall i 2021 var rundt 250 euro, er vi oppe i 450 euro per pall, eller 150 euro per kubikkmeter.

Mindre karbonavtrykk

Kull er den mest forurensende energikilden. Ved forbrenning frigjøres forurensninger (karbondioksid, nitrogenoksider osv.), men karbonavtrykket er mye lavere enn fossilt brensel som gass eller fyringsolje. For sluttbruker og med samme teknologi gir forbrenning av gass 25 % mindre CO2 enn forbrenning av fyringsolje (for tilsvarende energiforbruk).

READ  Husk vår direkte kommentar om økningen i gass- og strømpriser

Forurensningene som frigjøres fra veden er vanligvis et resultat av dårlige forbrenningsforhold. Det anbefales å brenne veldig tørt tre, ikke mykt tre (mer forurensende). Det anbefales å tenne opp bålet ovenfra, installere store vedkubber i bunnen og lage et bål på toppen. Denne teknologien vil redusere forurensende utslipp med 30 til 50 %.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *