Her er endelig det første bildet av det supermassive sorte hullet i sentrum av galaksen vår.

I hjertet av vår galakse, Melkeveien, er det et «monster» – et supermassivt sort hull med en masse som er fire millioner ganger større enn solen vår, som suger inn alt materiale, inkludert gass, støv og vandrende stjerner. gravitasjonstrekk.

Forskere brukte Event Horizon Telescope (EHT), et globalt nettverk av observatorier som jobber sammen for å observere radiokilder assosiert med sorte hull, for å studere denne mystiske beboeren i Melkeveien. Denne torsdagen, gjennom flere pressekonferanser rundt om i verden, kunngjorde astronomer at de endelig hadde et bilde av dette sorte hullet, kalt Sagittarius A*, eller SgrA*. En etterlengtet begivenhet kjent som «revolusjonerende resultat«, av tjenestemenn i EHT.

Dette resultatet gir bevis på at objektet faktisk er et svart hull og gir verdifulle ledetråder om hvordan disse gigantene fungerer, som antas å være i sentrum av de fleste galakser, sier forskere.

Faktisk er dette bildet et etterlengtet blikk på det massive objektet som sitter i sentrum av galaksen vår. Forskere hadde tidligere observert stjerner i bane rundt et usynlig, kompakt og veldig massivt objekt i sentrum av Melkeveien. Dette antydet sterkt at dette objektet kjent som Skytten A* var et svart hull, og dagens bilde gir det første direkte visuelle beviset på dette.

Selv om vi ikke kan se selve det sorte hullet, fordi det er helt mørkt, avslører den glødende gassen rundt det sin signatur: en mørk sentral region (kalt en skygge) omgitt av en lys stjernelignende struktur. Dette nye bildet viser lys forvrengt av det sorte hullets kraftige gravitasjon.

Arbeidet avslørte også at det sorte hullet roterer og er mer eller mindre orientert foran oss. «Vi ser det fra toppen av smultringen.«, som beskrevet av den franske astronomen Eric Lagadec.

READ  Alle Google Stadia Pro-spill er tilgjengelige i november 2021

«Vi ble overrasket over hvor godt størrelsen på ringen samsvarte med spådommene til Einsteins generelle relativitetsteori.Sa EHT-prosjektforsker Geoffrey Bower ved Institute for Astronomy and Astrophysics, Academia Sinica, Taipei.Disse enestående observasjonene har dramatisk forbedret vår forståelse av hva som skjer i sentrum av galaksen vår og gir ny innsikt i hvordan disse gigantiske sorte hullene samhandler med omgivelsene.

Event Horizon Telescope-samarbeidet ble lansert i 2012 med mål om å få de første direkte bildene av sorte hull. I 2019 avslørte EHT-teamet det første bildet av et svart hull. Bildet, en lys ring av rødt, gult og hvitt som omgir et mørkt senter, viste det supermassive sorte hullet i sentrum av en annen galakse kalt Messier 87 eller M87.

©ESO/EHT. Første bilde av det sorte hullet i galaksen vår.

Et sort hull er et område av romtid med tyngdekraften så sterk at ingenting, ikke engang lys, kan unnslippe det. «Det er derfor vi kaller det «svart.» Siden materialet som faller på det (eller inni det) ser ut til å forsvinne, ligner det et «hull», forklarer EHT-forskerne. Hendelseshorisonten er grenseoverflaten mellom rommet og «det indre» av det sorte hullet. Dette er «regionen uten retur», noe som betyr at alt som krysser hendelseshorisonten aldri kan unnslippe.

Siden sorte hull ikke sender ut lys, er observasjoner vanskelig. Derfor er målet å få et bilde av dens «skygge» eller «silhuett» skapt av bøying av lys under ekstrem tyngdekraft. « Dette er bare mulig med et veldig skarpt bilde av det sorte hullet i mikrobølgespekteret, som praktisk talt kombinerer teleskoper spredt rundt jorden til et enkelt teleskop på størrelse med vår jordklode. De enkelte teleskopene er plassert på avsidesliggende steder i stor høyde med en tørr atmosfære for å unngå virkningen av vanndamp. Det innspilte signalet ditt kombineres og behandles for å oppnå det endelige bildet.«, forklarer EHT-forskerne.

READ  Steve Jobs ville ha en iPhone uten SIM-kort

Spesifikt så prosjektforskere etter en ring av lys (forstyrret overopphetet materie og stråling som strømmer med enorm hastighet ved kanten av hendelseshorisonten) rundt et område med mørke som representerer det faktiske sorte hullet.

«Oppløsningen til vårt globale nettverk av radioteleskoper ved denne bølgelengden ville tillate oss å bestemme størrelsen på en pingpongball på Månen.«, presiserer forskerne også.

ti millioner stjerner

Kjent som spiralgalaksen, ligner Melkeveien sett ovenfra eller under et snurrende hjul, med solen vår plassert i en av spiralarmene og Skytten A* plassert i midten. Galaksen inneholder minst hundre milliarder stjerner. Og dens sentrale region, mot stjernebildene Skytten, Ophiuchus og Skorpionen, har omtrent ti millioner stjerner. Men den sentrale regionen er skjult for synlig lys sett fra jorden på grunn av tilstedeværelsen av interstellart støv, noe som har komplisert observasjoner og analyser.

De siste observasjonene av stjerner i bane rundt Sgr A* gir det sorte hullet en masse på rundt fire millioner solmasser. For denne massen er radiusen til hendelseshorisonten omtrent 6 millioner km. Det første bildet ditt bør tillate deg å bedre anslå massen.

Skytten A* er omtrent 26 000 lysår (avstanden lyset reiser på ett år, 9,5 milliarder km) fra jorden. Derfor er det sorte hullet M87 mye mer fjernt og mer massivt enn Skytten A*, som ligger omtrent 54 millioner lysår fra Jorden med en masse som er 6,5 milliarder ganger solens masse. Ved å publisere bildet av dette sorte hullet sa forskerne arbeidet deres viste at Albert Einstein, den berømte teoretiske fysikeren, korrekt spådde at formen på skyggen ville være nesten en perfekt sirkel.

READ  Lofoten, Norge: En landskapsfotografs drøm

«Vi har to helt forskjellige typer galakser og to veldig forskjellige masser av sorte hull, men nær kanten ser disse sorte hullene overraskende like ut.sier Sera Markoff, medformann i EHT Scientific Council og professor i teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Amsterdam, Nederland.Dette forteller oss at generell relativitet styrer disse objektene på nært hold, og at eventuelle forskjeller vi ser lenger ut må skyldes forskjeller i materien rundt de sorte hullene.«


Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *