Historien om det norsk-amerikanske samfunnet i Seattle

Resultater fra den siste Folketelling i USA Det viser seg at anslagsvis 4,3 millioner amerikanere hevder å være av norsk herkomst. Det er et stort antall med tanke på at Norge i dag bare har en befolkning på bare 5,3 millioner.

Blant disse såkalte «norske amerikanerne», opptil 10% av befolkningen i staten Washington. I den første nye serien, redaktør for den Seattle-baserte avisen Amerikansk norsk En avis som snakker om by- og statsbånd til Norge.

Historien om nordmennene i Seattle

Det har vært en sterk norsk tilstedeværelse i staten Washington fra de første dagene av masseinnvandringen fra Skandinavia til USA. Norsk grunnlovsdag har blitt feiret i Seattle siden 1889, da det var forfedres dag Amerikansk norsk Avis ble etablert.

«Det er fortsatt familier her som sporer røttene tilbake til den tiden,» forklarer redaktør Lori Ann Reinhall. En annen bølge av innvandring fulgte etter andre verdenskrig. Mange av disse innvandrerne kom til å arbeide i fiskeindustrien og bosatte seg i nabolaget Ballard i Seattle. Fisking står fortsatt for en fjerdedel av Washingtons statsøkonomi, og selv i dag driver nordmenn showet, sier Reinhal.

Litt skrapt under overflaten, og det er ikke vanskelig å se den norske stoltheten i Seattle-området, spesielt Ballard. Dette inkluderer lutherske kirker og hytter Sons of Norway Og Norges jenter Organisasjoner, og et viktig nytt museum.

Skandinavisk nasjonalmuseum

Selv om epidemien har blitt forstyrret de siste 12 månedene, … Nord nasjonalmuseum Det har hatt stor innvirkning på samfunnet siden det ble markedsført og gjenåpnet i 2018.

Journeys of the North forteller historien om norsk-amerikanske innvandrere, og innvandrere fra Danmark, Finland, Island og Sverige. Utdanning spiller en sentral rolle i museets rolle, med en håndverksskole og språkkurs for voksne blant aktivitetene som tilbys.

Forholdsoppdatering

University of Washington har det største universitetet i landet Institutt for skandinaviske studier, Som også bidro til å øke et levende samfunn ved hjelp av moderne verktøy som Podcast. Reinhal sier at kulturminnevern er viktigere enn noensinne fordi Norges nåværende formue betyr at det er langt færre mennesker som migrerer til jobb eller studier.

«Dessverre kommer færre nordmenn for å studere ved universitetene våre. Da jeg var ved University of Washington, var det mange norske studenter som fortsatte å ha vellykkede jobber hjemme i Norge.

Reinhal lærte seg norsk der og mener det er et viktig verktøy for å modernisere bånd mellom regionen og Norge: «Lutefisk og lefse» -kulturen er en litt utdatert representasjon av Norge som er igjen fra gamle dager, men dette er også i endring. tredje ser på Norge som det «gamle landet», men de ser det som en moderne modell for innovasjon, næringsliv og sosiale programmer.

De Seattle Bergen søsterbyforening Tilrettelegger for utveksling på videregående og universitetsnivå. Et veggmaleri i Ballards Bergen Place Park minnes vennskap.

Grunnlovsdagens feiringer

17. mai er den norske grunnlovsdagen, og den feires hvert år ikke bare i Norge, men over hele verden. De Ballard skjedde Den har blitt feiret siden 1974, selv om dagen har blitt observert i Seattle-området siden 1889.

For det lokale norske amerikanske samfunnet er dagen mye større enn den fjerde juli: «Ballards Parade er den største utenfor Norge, og tiltrekker seg rundt 20 000 mennesker i et typisk år,» sier Reinhal.

Imidlertid er det noen merkbare forskjeller fra i dag i Norge. Feiringen begynner med en stor lunsj, med paraden som foregår på ettermiddagen i stedet for om morgenen. Mens mange amerikanere praktiserer de tradisjonelle norske bunadene, sier Reinhal at det er en «mindre streng» forpliktelse enn i Norge: «Noen mennesker bruker til og med joggesko med seg, slik at de kan gå uten smerter i foten.»

READ  Luksusleiligheter finansiert med private lån i Liege

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *