– Hold deg inne – VG

Det brøt ut brann seks forskjellige steder mandag kveld i Wien. Tre personer – inkludert den mistenkte synderen – skal ha blitt drept og 15 andre skadet. Politiaksjonen pågår fortsatt.

Bomberen slo til rett etter middagstid foran en politistasjon i den østerrikske hovedstaden Wien fredag, og fjernet hundrevis av demonstranter med lastebil.

I følge Nyhetsbyrået A.P. Skytingen fant sted i et spennende område der folk likte friluftslivet i går kveld, rett før en ny koronastreik trådte i kraft ved midnatt.

– Dette er den vanskeligste dagen for Østerrike på mange år. «Vi har å gjøre med et terrorangrep,» sa den østerrikske innenriksministeren Carl Niehmer på en pressekonferanse etter 13-tiden tirsdag.

– Dessverre blir flere og flere drept og skadet. Minst én skyldige kjører fortsatt, legger han til.

Politiet i Wien har bekreftet at en person ble drept i angrepet, og at en mistenkt gjerningsmann ble skutt til fots av politiet. Klokken 14 fortalte ordfører Michael Ludwig til østerrikske ORF TV at en annen person ble bekreftet drept etter angrepet, skrev Reuters.

Landets statsminister, Sebastian Kurz, beskrev også skytingen som et terrorangrep.

– Jeg vil takke alle beredskapstjenestene for å ha truet livene deres, spesielt i dag, for vår sikkerhet. Politiet vil tydelig handle mot synderne bak dette avskyelige terrorangrepet, Han skriver på Twitter.

Den mistenkte ble funnet skyldig i drap

I følge Michael Ludwig, borgermester i Wien Nyhetsbyrået A.P. Ytterligere 15 personer er innlagt på sykehus, og syv av dem er i kritisk tilstand.

Statsministeren fortalte ZiB Spezial-kanalen at angriperne var «veldig profesjonelle» i måten de var forberedt på, og hadde flere våpen.

READ  Blues-mål Norge-kaptein Mgelde Chelsea hviler på Champions League-seier

Myndighetene advarer mot innføring av strengere restriksjoner på østerrikske grenser etter angrepet.

Bevæpnet politi :: Østerriksk politi overvåker besøkende når de forlater Wiener operahus etter angrepet. Foto: Christian Bruna / EPA

Vær hjemme

Politiet ba raskt folk om å holde seg innendørs etter de første rapportene om skyting, og ba folk om å la være å dele videoer og bilder av det som skjedde på sosiale medier.

Mandag kveld rapporterte NDP at bevæpnet politi hadde bedt fotgjengere og syklister om å forlate sentrum. Biler ble også bedt om å komme tilbake. Helikoptre ble brukt, og myndighetene ropte på at folk skulle forlate gatene og bygningene.

Politiet sier at offentlig transport ikke vil stoppe i sentrum mandag kveld.

– Hold deg innenfor og utenfor offentlige steder, skriver de på Twitter klokka 23.20.

Statsminister Sebastian Kurz sier landets militær står klar for å frigjøre politiet.

– Tankene til hele landet er med ofrene, de sårede og deres familier. Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse, skriver han.

Det blir ikke obligatorisk skolegang i Wien på tirsdag, så foreldre som ønsker å holde barna hjemme kan gjøre det.

Er i Wien: – Det er veldig flaut

Kenan Buhig, 22, fra Stavanger, sier han var på vei til Stephensplots, en ti-minutters spasertur fra Swedenplots, da han hørte flere linjer over høyttalersystemet i T-banen.

Han kom seg ned og fortsatte mot torget til fots. Han kom tilbake etter å ha mottatt en lenke fra VG, da han hørte sirenene og folk som begynte å gå bort.

Les mer

Prest skjøt i Lyon – En mistenkt arrestert

Buick, som vanligvis studerer i Tyskland, sier at han og en venn nå bor på en bar omtrent halvannen kilometer fra Stephensplots.

READ  Sky Club Alpine de Pav hilser profesjonaliteten til de døde skiløperne

– Det går bra, men er veldig ubehagelig. Det er så annerledes, sier Buick.

Erna Solberg: Vi må stå sammen mot hat og vold

Angrepet kommer snart Etter angrepet på en kirke i Nice, Frankrike. Fransk statsminister Emmanuel Macron skriver på Twitter at franskmennene deler østerrikernes sjokk og sorg.

– Etter Frankrike blir det fredelige landet angrepet. Dette er vårt Europa. Vi vil ikke gi opp, skriver han.

Norsk statsminister Erna Solberg uttrykte sin medfølelse på Twitter:

– Forferdelige angrep i Wien. Mine tanker er til ofrene, deres familier og Østerrikes befolkning. Vi må stå sammen mot hat og vold.

Det er ikke klart om selve synagogen var målet

Det er minst ett jødisk samfunn nær skuddstedet. Det er ikke klart om denne bygningen var målet.

Oscar Deutsche, leder for det israelske religiøse samfunnet i Østerrike, sa at synagogen og kontorene i Seattenstenkos var stengt da innspillingen startet.

Selv om det ikke er klart om det pågående angrepet i Wien var rettet mot byens synagoge, har dansk politi skjerpet sikkerheten rundt synagoger i København. Mange veier i området rundt er sperret.

– Stedfortredende politiinspektør Rasmus Agarskov Schultz sier til det danske nyhetsbyrået Ritza at vi har tatt noen forebyggende tiltak og har økt beredskapen.

Politiet i Oslo sier at NDP forfølger angrepet i Wien.

– Synagogen i Oslo er et objekt som politiet allerede har en god samtale med i hverdagen. «Vi vurderer hele tiden situasjonen og øker bevisstheten vår mot sårbare objekter,» sier Operations Manager Line Scott.

VG Rabattkoder

Forretningssamarbeid med Kickback.no

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *