Hong Kong kunstscene skjelver når Beijing trekker kulturelt rødt fort Hong Kong

Etter å ha forvirret Hong Kongs demokratiske protester og opposisjon, har Beijings troende advart kunstinstitusjoner om samlingene sine mens de søker å pålegge kulturarv en arv i landskapsstil og rydde opp i dissensbyen.

Det nybygde M + -museet i Victoria Harbour i Hong Kong har som mål å konkurrere med vestlige moderne tungvektere som Londons Tate Modern og New Yorks Moma.

Den 60.000 kvadratmeter store plassen skal endelig åpnes senere i år etter flere forsinkelser. Men den hadde allerede funnet seg i varmt vann.

Tidligere denne uken anklaget en gruppe lokale politikere fra Beijing museet for brudd på nasjonal sikkerhetslov. Kina Det ble pålagt i Hong Kong i fjor som svar på antidemokratiske protester i 2019.

Årsaken til klagen som ble innlevert til politiet på tirsdag var innholdet i en forhåndsvisning av media, inkludert verkene til den misfornøyde kinesiske kunstneren I Weiwei.

“Mange stykker sprer hat mot landet,” spurte Beijing-lovgiveren Younis Jung nylig ordfører Gary Lam i lovgiveren.

“Vil regjeringen revidere samlingen? Hva vil regjeringen gjøre for å forhindre provosering mot Kina? Han la til.

Lam, en kandidat til Beijing-kandidat, svarte at Hong Kong “respekterer frihet for kulturelt og kunstnerisk uttrykk.”

Men han advarte om at tjenestemenn ville være “fullstendig våkne” for eventuelle brudd på sikkerhetsloven, og at den røde linjen ville være “tydelig identifiserbar” for alle som presenterer utstillinger.

Utvekslingen sendte en ny stemning gjennom kunstscenen i en by som sliter med å opprettholde sitt rykte som en internasjonal kulturell inngangsport til Kina uhindret av begrensningene i det diktatoriske landskapet.

Lokalbefolkningen sier at selvsensur har økt i de siste årene.

Men den brede formuleringen i Hongkongs nasjonale sikkerhetslov – og nysgjerrigheten til å se proff – Beijing-tall som vil bruke den – legger nå til hele den ekstra risikoen.

En kunstekspert som har vært involvert i store utstillinger på museer er bedt om å være anonym og sier “folk er litt engstelige og nysgjerrige.”

Loven retter seg mot alt som betraktes som “separatisme, underkastelse, terrorisme og allianser med utenlandske makter” og kriminaliserer raskt politiske synspunkter.

“Nå må vi inkludere kunstverk i den omfattende definisjonen av ting som kan undergrave nasjonal sikkerhet i Hong Kong,” skrev radioleder Peter Lewis med RTHK på Twitter tidligere denne uken.

Kina lovet at Hong Kong ville ha mer autonomi og uavhengighet enn Storbritannia hadde i 1997. Men det har økt kontrollen siden utbruddet av demokratiske protester.

M + er ikke den eneste kulturelle kanarifuglen som blir fanget i denne nye patriotiske stasjonen.

To aviser som svarer på Beijings forbindelseskontor – Wen Wei Po og Ta Kung Pao – har nylig publisert flere artikler som angriper “underordnet” innhold i Hong Kongs kunstscene, først og fremst prosjekter som omhandler den demokratiske bevegelsen.

Tidligere denne måneden ledet Wen Wei Po en vellykket kampanje som stoppet den første kommersielle visningen av en prisvinnende dokumentar om protestene, og sa at den “spredte hat mot vårt land.”

I mellomtiden beskyldte Da Kung Pao det regjeringsoppnevnte kunstutviklingsrådet for å være ledet av “antiregjeringsfigurer” som finansierte “oppstandelsesprosjekter”.

Rådet svarte og sa at det var gjennomgang av kommende tilskudd, og at det ikke var midler tilgjengelig for “det som anses å være støtende mot Hongkongs gjeldende lover.”

I følge pensjonert journalistprofessor Du Yiu-ming er Ta Kung Pao og Wen Wei Po som værbiler for å jobbe der Beijing forventer at nye kulturelle røde linjer skal trekkes i Hong Kong.

“Når dokumentene snakker, vil regjeringen følge opp,” sa han.

“Hong Kong er på en vei der alle deler av samfunnet, fra politiske aktiviteter til folks hverdag, måles av politisk korrekthet.”

Tilbake i M + bør kuratorer lede den raskt skiftende kultursanden i Hong Kong når åpningsdagen nærmer seg.

I en uttalelse denne uken sa de at de håpet at utstillingene ville “stimulere diskusjon, forskning, læring, kunnskap og glede”: “Vi vil overholde lovene i Hong Kong og samtidig opprettholde det høyeste nivået av profesjonell integritet.”

READ  Passasjerer sier at Delta ble sparket av et fly for å være Trump-støttespillere

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *