Husholdningenes energiregning blåst opp med €8 milliarder: kan lønnsindeksen kompensere for prisøkningen?

€8 milliarder: Dette er hvor mye belgiske familier brukte mest på energien deres i et år. En økonom sammenlignet årets priser med de som ble belastet i 2019, før helsekrisen. Lønnsskaleringen skal ifølge ham kompensere for priseksplosjonen, i alle fall delvis.

Varme opp hjemmet ditt, slå på komfyren … Alle disse handlingene har, som vi vet, kostet deg mer de siste månedene. Takket være noen beregninger har én økonom bestemt de totale kostnadene for krisen for alle familier.

«Dette er data fra nasjonalbanken som beskriver de 250 milliarder euro husholdningene bruker i Belgia på ett år. Det er brutt ned i løpet av et år», Philip Ledent, økonom i ING Bank forklarer.

Ta energiklassen i 2019: Belgierne brukte 19 milliarder euro. Men med krisen betalte husholdningene ytterligere 6,1 milliarder euro for elektrisitet, gass og fyringsolje. Legg til det 1,9 milliarder euro for drivstoff. Regningen ble økt med 8 milliarder euro. Totalkostnad: 27 milliarder for energi siden september 2021.

«Vi er på dette tidspunktet i begynnelsen av gjenåpningsperioden (under helsekrisen), som har skapt sterk etterspørsel etter alle restriksjoner i en kontekst der tilbudet fortsatt er forstyrret,» Philip Lident legger til.

Så kommer krigen i Ukraina, som øker prisene enda mer (+106 % for gass alene). Regningen kunne vært høyere, uten statlig inngripen, noe som reduserer merverdiavgiften på gass og elektrisitet betydelig. En annen viktig data: indeksering av lønn, som skal dekke en betydelig del av de ytterligere 8 milliarder euro.

«Mellom 3/4 kan alt dette ha blitt absorbert hvis du tar det på makroøkonomisk nivå, av indikatorer,» sier Philip Ledent.

Energiprisene fortsetter imidlertid å stige. Så det totale overskuddet for 2022 bør overstige 8 milliarder euro.

READ  Coeur d'Alene Press

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *