Hva du trenger å vite om å reise til Europa etter Brexit

Det gjenstår mye forvirring rundt regelverk som påvirker reiser til og fra fastlandet når vi nærmer oss nyttår, og regjeringen avsluttet en avtale bare noen dager før de frie bevegelsesrettighetene til britiske borgere gikk ut. i EU innen utgangen av 2020. Selv om noen bestemmelser forblir intakte, er det mye nytt byråkrati å navigere i.

Er passet mitt fremdeles gyldig?

Eksisterende britiske pass som er under 10 år og, enda viktigere, er gyldige i minst seks måneder, vil bli akseptert for reise til EU. Alle nye utstedte pass har nå den nye blå britiske designen.

Finnes det unntak for Irland?

Gyldighetsregelen om seks måneder gjelder ikke for reiser til Irland, siden den er en del av det veletablerte British Isles Common Travel Area. Les mer.

Hvor lenge kan jeg bli?

Opptil 90 dager i løpet av en 180-dagers periode innen EU-fellesskapet, inkludert Sveits, Norge, Island og Liechtenstein, og opptil 90 dager i Bulgaria, Kroatia, Kypros og Romania uten å tømme EU-kvoten din. Du trenger kanskje visum eller tillatelse til å bli lenger, jobbe eller studere, eller for forretningsreiser.

Jeg trenger visum?

Fra og med 2022 må britiske borgere søke om ETIAS (som står for European Travel Information Authorization System) visumfritak for å reise til Europa. Dette dokumentet gir tillatelse til å komme inn og ligner på å søke om en ESTA for å besøke USA, som elektronisk verifiserer besøkendes kvalifisering før reise. Les mer.

Og kjæledyret mitt?

Britiske kjæledyrspass er ikke lenger gyldige. Hunder, katter, ilder og førerhunder trenger et helsesertifikat utstedt av en veterinær som viser at de har gjennomgått de nødvendige vaksinasjoner og medisinske prosedyrer, innhentet 10 dager før turen; Besøk til den tilhørende veterinæren må begynne minst en måned før reisen for å fullføre i tide for avreise. Les mer.

Hvilken kø bruker jeg ved passkontroll og toll?

EU-hurtigpasskontroll og tollfelt er ikke lenger åpne for britiske borgere. Når du ankommer et EU-land (unntatt Irland), kan det hende du må vise returbilletten og vise at du har nok penger for oppholdet.

READ  Snart vil det være mulig å låse opp iPhone med en maske (uten Apple Watch)

Kan jeg bruke mobiltelefonen min uten å påføre roaming-avgifter?

Roaming-avgifter for mobiltelefoner kan nå gjelde i EU, Island, Liechtenstein og Norge; kontakt leverandøren din for å bekrefte. Imidlertid har de fire største britiske mobiloperatørene (Tres, Vodafone, EE og O2) foreløpig ingen planer om å gjeninnføre roamingkostnader.

Kan jeg fortsatt kjøre i Europa med britisk lisens?

Ja, men du trenger også støttedokumenter. Disse inkluderer en V5C-loggbok hvis du kjører din egen bil og et grønt kort fra forsikringsselskapet ditt (bedt om seks uker før avreise) for å vise at bilen din fortsatt er dekket utenfor Storbritannia. Fullstendige forsikringsdokumenter og i noen tilfeller et internasjonalt førerkort (kjøpt på postkontorer for £ 5,50) kreves også. Les mer.

Hva om jeg trenger medisinsk hjelp mens jeg er borte?

Ethvert europeisk helsekort (TSE) utstedt før utgangen av 2020 vil være gyldig til utløpsdatoen (funnet på forsiden av kortet), og britiske borgere kan nå søke om et globalt helsekort (GHIC). Dette vil dekke kroniske eller eksisterende sykdommer, rutinemessig fødselsomsorg og krisesituasjoner. Det er alltid tilrådelig å tegne en reiseforsikring med medisinsk dekning som inkluderer hjemtransport, spesielt for de som har eksisterende forhold. Les mer.

Kan jeg kjøpe skattefri?

Ja. Britiske passasjerer som reiser til EU-land kan nå dra nytte av avgiftsfri shopping, og grensene for avgiftsfri alkohol og tobakksprodukter vil bli økt. Imidlertid vil salg av varer som elektronikk og klær nå være avgiftspliktig. Les mer.

Finn oss på sosiale medier

Facebook | Instagram | Twitter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *