Hva skjer når Thwaites-breen i Antarktis, den såkalte «apokalypsens isbre», brister?

Flere Klima forandringer Aktivister har nylig antydet at «dommedags»-begrepet «dommedagsbreen», kallenavnet gitt til Thwaites-breen i Antarktis, kan komme snart. Men hvordan blir den dagen?

Som nevnt i a skummelt nytt blad i anmeldelse naturvitenskap Thwaites-breen i Antarktis kan være nærmere en større bruddhendelse enn tidligere antatt, ifølge et team ledet av geolog-oseanograf Alistair JC Graham.

Her er hva som er nytt i vår forståelse av denne situasjonen: Denne nye studien så på rygger på havbunnen. Disse ribbelignende formasjonene avslører kraftige ledetråder om den hundre år gamle plasseringen av isbreen, presset av tidevannet hver dag. Dette skiller seg fra data som tidligere er samlet inn på breen, hentet fra satellittkart over isen etter hvert som den kommer nærmere og nærmere fullt (eller nesten fullt) skred ut i havet.

Se også:

Glemte spor dukket opp igjen i sommerens alvorlige tørke

Ved å bruke denne nye metoden for å måle «fotavtrykkene» til en isbre, vet vi nå at en seks måneder lang brå smelting skjedde på et tidspunkt i løpet av de siste 200 årene. I løpet av denne korte perioden har den delen av breen som ga opphav til disse formasjonene trukket seg tilbake til havbunnen med dobbelt så høy hastighet som satellittbilder har klart å oppdage. Dette betyr at i tillegg til det konstante tapet av masse som forskerne allerede opplever, er det også rarere pulsasjoner og frykt for svært raskt forfall.

«Thwaites holder seg veldig bra i dag, og vi bør forvente å se store endringer på små tidsskalaer i fremtiden,» sa marin geofysiker Robert Larter, en av studiens forfattere. sa i pressemelding.

READ  PC med Windows 11 21H2, Microsoft aktiverer den automatiske oppdateringen til Windows 11 22H2

Oppløsningen av denne breen virker derfor nært forestående, og konsekvensene av dette kollapsen er ingen spøk. I følge estimat for 2020 Etter det internasjonale samarbeidet Thwaites Glacier Collaboration, 4% av høyden av havnivået forårsaket av klimaendringene som nettopp var til stede på dette stedet i Thwaites Seoul, og en total innsats som økte havnivået med 25 pouces resten.

«Forskere vil vite hvor raskt dette kan skje,» skrev kommunikasjonssamarbeidsdirektør Athena Dinar. en lisens.

Hvor raskt smelter Thwaites-breen?

Spørsmålet om hvor raskt Thwaites forverres er et presserende spørsmål. Et plutselig skred ville se en svimlende mengde nytt vann plutselig dumpet i havet, og det er vanskelig å ikke forestille seg at vann plutselig stiger, som når du stuper en stor isbit ned i et fullt glass.

En katastrofal flom kan skje over natten, men de tilgjengelige bevisene fra denne nye studien peker på et «dommedagsscenario» som strekker seg over minst seks måneder. Det er skummelt og lignende. Endringer i bevegelsen av havvann Det har historisk presedens, men heldigvis, sammenlignet med alt på en gang-scenariet, er seks måneder god tid for innbyggerne i kystslummen til å evakuere.

Se selv den mulige stigningen i havnivået

Louisianas skumle nye strandlinje
Kreditt: skjermbilde / NOAA

Du kan selv se hvordan Thwaites-skredet ville sett ut takket være seer for stigning i havnivået, en nettapplikasjon laget av National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dette omtegner enhver amerikansk kystlinje for å ta høyde for eventuell havnivåstigning (i 12-tommers trinn).

For eksempel vil det ødelegge det sørlige Louisiana og Mississippi. I New York var Manhattan imidlertid bare strødd med søppel, til tross for faren for flom i lavtliggende områder som Hudson Yards. Byen jeg bor i, Los Angeles, vil ikke bli særlig berørt, bortsett fra området rundt Venice Beach.

READ  Airpods, MacBook, Apple Music, ...: alle kunngjøringene om Apple -keynote

Et kjedelig navn kan skjule et større problem

Ingenting av dette er ment å lindre grusomhetene ved havnivåstigning, men det er verdt å merke seg at akademikere har reist bekymringer om å tildele Thwaites stor betydning, spesielt i en artikkel han publiserte. CNETs Jackson Ryan. «På den ene siden er det en vekker, også kjent som ta disse tingene på alvor«På den annen side oppsummerer det som om det er en dårlig isbre,» sa NASAs jordforsker Eric Rignot til Ryan.

Som Ryan påpeker i denne artikkelen, kan navnet «Doomsday Glacier» gjøre mer skade enn nytte, gitt at det er Andre store isformasjoner Ikke noe å bekymre seg over. Som Ryan påpeker, «En av hovedgrunnene til at forskere er ukomfortable med denne setningen, er at den antyder at vi allerede er dømt til døden. »

Se også:

Pakistan opplever en klimakrise. Slik kan du hjelpe.

«Doom» er et misvisende retorisk verktøy å bruke effektivt i denne sammenheng, gitt at IPCC sjette rapport Han bemerket at bedre klimapolitikk sannsynligvis vil gi klimafordeler i flere tiår fra det tidspunktet de trer i kraft, kanskje Opptil 30 år på veien, ifølge kapittel 4 i rapporten. så det var det Nei Det er dømt til å mislykkes, men samtidig vil ingenting vi gjør nå gagne dagens ungdom før de er i ferd med å bli eldre.

Dette betyr at hvis den såkalte «dommedagsbreen» holder på en tråd, kan det virkelig være for sent å forhindre at den smelter.

Kort sagt: Thwaites vil sannsynligvis nå vippepunktet forskerne frykter og går helt i oppløsning. Når og hvis det gjør det, kan resultatene være katastrofale, men de ville ikke være forferdelige.

READ  iOS 15: hvorfor er det presserende å installere den nye oppdateringen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *