Hvordan et oljeselskap blir et selskap med fornybar energi

I forrige uke ga en rekke store oljeselskaper ut resultatet for første kvartal, ettersom selskaper som Royal Dutch Shell Plc viste tilbake til inntjeningsnivået før pandemien. På samme tid har noen disipliner økt sin forpliktelse til energiomdannelse: som mine kolleger i Bloomberg Intelligence Salih Yilmaz Og Will Harris Det ble bemerket på Twitter at det spanske selskapet Repsol SA har bevilget 40% av investeringene til lavkarbonprosjekter, og det franske selskapet Total SE har kunngjort planer om å øke kapasiteten på fornybar energi fem ganger i løpet av de neste fire årene.

Imidlertid er det forpliktelser til energiomdannelse, og så er det resultatene av energiovergangen. På baksiden skinner ett selskap gjennom: Norges statseide oljeprodusent, Equinor ASA. Skrevet over $ 2,6 milliarder i overskudd i første kvartal 2021Av det er 49% fra fornybare energikilder. I det siste kvartalet tjente Equinor mer på fornybar energi enn det tjente på leting og produksjon av olje og gass.

Men Equinors resultater er mer enn bare bevis på en vellykket strategi for fornybar energi. Det er også et tegn på utfordringen som venter på andre store oljeselskaper med lignende ambisjoner.

Equinors kapitalgevinster i fornybar energi kom fra «gårdslandinger», det vil si salg av eiendeler i ulike utviklingsstadier til nye eiere. (Et annet begrep for gård er «eiendomsrotasjon», som jeg diskuterte forrige ukeEquinor solgte 50% av sin andel i to amerikanske vindkraftprosjekter i USA og 10% i to havparker i Storbritannia. Mens aktivaomsetningen i energisektoren avtar, ser det ut til å gjøre det bra for Equinor.

Det som er enda mer interessant enn selve oppdrettet, er hvem Equinor går ned til: to andre store europeiske oljeselskaper! BP Plc kjøper inn Amerikanske prosjekter, Og italienske Eni SpA kjøper inn UK-prosjekterMed andre ord betaler BP og Eni Equinor for privilegiet å ta over de tidlige stadiene av havvindutvikling.

READ  EBay og Adevinta skal selge britiske nettsteder Gumtree, Motors.co.uk og Shpock for å få $ 9,2 milliarder dollar avtale fra tidligere regulatorer - TechCrunch

Her ligger utfordringen til Big Oils energiomgangsplaner. Equinors måte å utnytte fornybar energi på, er først og fremst ved tidlig arbeid for å utvikle dem – og deretter høste de økonomiske fordelene ved å selge dem til andre.

Viktigst er at tidlig vindutvikling er tidsavhengig og opplevelsesavhengig mer enn kapitalbasert. Opprinnelsen til den amerikanske vinden Equinor er et resultat av suksessen i landet 2018 Utenlandsk leasingauksjonDa hun vant budet på $ 135 millioner. I sin siste resultatregnskap sa selskapet at BP betalte 1,2 milliarder dollar for de samme eiendelene, netto av det norske selskapet 1 milliard dollar i avtalen.

Equinor er en spesiell skapning på mange måter. For det første er en av grunnene til at hun kan være en tidlig utvikler av amerikansk havvindkraft at den har flere tiårs erfaring med å utvikle og drive offshore olje- og gassaktiva. Andre store oljeselskaper (spesielt BP) kan kreve samme kompetanse, men Equinor ser ut til å være spesielt dyktige på det.

For det andre eier Kongeriket Norge to tredjedeler av selskapet, med Norwegian Global Government Pension Fund, også kjent som Norges BankYtterligere 3,59% av selskapet eies av VolkitrigdFundit, Lisensiert til å investere 85% av midlene i norske selskaper. Ikke bare er regjeringen en spesielt tålmodig og engasjert aksjonær, men den har også en hånd i porteføljeselskapenes strategier. Folketrygdfondet «har en interesse i en ordnet overgang i tråd med Parisavtalen» og forventer at porteføljeselskapene «integrerer hensyn til klimaendringer i politikk og strategier.»

For å oppsummere: Norge reinvesterer det statlige oljeselskapets inntekter i nevnte oljeselskap, samtidig som det bidrar til å fremme nevnte oljeselskaps energistransmisjonsstrategi. Som Equinors resultat for første kvartal viser, har all denne innsatsen og koordineringen gjort det mulig for et oljeselskap å få halvparten av inntektene fra fornybar energi, i hvert fall foreløpig. Andre store oljeselskaper som når den samme kobberringen, vil definitivt forkorte virksomheten – og de kan fortsette å ty til å kjøpe eiendeler fra hverandre når de prøver å komme dit.

READ  Musk bør selge 10% av Tesla-aksjen

Nathaniel Pollard er sjef for innhold i BloombergNEF.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *