Hvordan fungerer Nobels fredspris nominasjoner?

I motsetning til de store prisutstillingene i Hollywood, hvor det virkelig er en ære å bli nominert, godtar Nobels fredspris innleveringer fra et potensielt utvalg av tusenvis av nominerte.

Den norske Nobelkomiteen, som velger mottakeren av prisen, avslører ikke de nominerte eller hvem som nominerte dem før 50 år senere, og lar folk rapportere om sine innleveringer hvis de ønsker det.

Etter fristen for årets nominasjoner sist søndag, Aleksei A. Navalny, den russiske dissidentslederen; Greta Thunberg, tenåringsaktivisten for klimaendringer; og Verdens helseorganisasjon var blant de nominerte, Reuters rapporterte.

Også nevnt var Stacey Abrams, den tidligere Georgia-politikeren som ble kreditert med økende valgdeltakelse i fjor, og Jared Kushner, svigersønn og rådgiver for tidligere president Donald J. Trump. (Trump selv ble nominert til prisen i minst to år av presidentperioden, uten å telle de to nominasjonene som ble forfalsket i 2018).

Reuters spurte norske lovgivere «som har en historie om å kåre vinneren.»

Listen over de som kan sende inn nominasjoner. den er lang, inkludert medlemmer av nasjonale regjeringer; tjenestemenn fra internasjonale fredsorganisasjoner; universitetsprofessorer i historie, samfunnsvitenskap, jus, filosofi, teologi og religion; og tidligere mottakere.

Nobelkomiteen sier at den store puljen av potensielle nominatorer sørger for et «bredt utvalg av kandidater,» men gruppen har ikke sagt noe om prosessen og svarte ikke på en forespørsel om avklaring om kandidatene.

I 1967, det siste året som er tilgjengelig for Nobelkomiteen, ble det sendt inn 95 nominasjoner (en person eller en gruppe kan nomineres flere ganger det samme året). Komiteen sa det var 318 innleveringer i fjor, med rekord 376 i 2016.

Det er få kriterier for nominerte, og prosessen har til tider blitt utnyttet av rent politiske grunner.

READ  De første demoene av konsollen, ray tracing og DLSS ville være der.

Famous, en antifascistisk lovgiver fra Sverige nominert til Adolf Hitler i 1939 i en handling av satire. Han «hadde aldri tenkt at hun skulle ta underkastelsen hennes på alvor.» et notat om nominasjonen din i filene den leser.

Joseph Stalin, lederen av Sovjetunionen, ble nominert to ganger, i 1945 og 1948. Benito Mussolini, den italienske herskeren, var nominert to ganger i 1935.

Utvelgelsesprosessen for å bestemme en mottaker er mye strengere. Komiteen, som er oppnevnt av Stortinget, behandler i hemmelighet fra februar. Gruppen reduserer innsendinger til en «kort liste» på 20 til 30 kandidater før måneder med behandling. Mottakeren kunngjøres i oktober.

Nobelkomiteen har understreket at nominasjonene ikke representerer gruppegodkjenning og «ikke kan brukes til å antyde tilknytning til Nobels fredspris.»

Men Trump gir et eksempel på hvordan nominasjonene i seg selv kan brukes til å få innflytelse.

I 2019 sa Trump til støttespillere at han hadde blitt nominert av Japans statsminister på den tiden, Shinzo Abe, et krav som Abe ikke bekreftet. (Kåringen det året gikk til Abiy Ahmed, statsministeren i Etiopia.)

I fjor, etter at to europeiske politikere sa at de hadde nominert Trump, kalte pressesekretær i Det hvite hus Kayleigh McEnany det «en velfortjent og hardt opptjent ære for denne presidenten.»

2020-prisen ble deretter tildelt World Food Program.

I virkeligheten hadde Trump blitt nominert av to høyre-skandinaviske parlamentsmedlemmer. Men for hans tilhengere var de nominerte sin personlige politikk, eller deres lave sannsynlighet for å motta prisen, mindre viktig enn optikken.

«Hver dag er Donald Trump nominert til nok en Nobelpris,» sa Fox News-anker Laura Ingraham på showet sitt. «Det er åpenbart at Trump skal få Nobelprisen.»

READ  Apple TV+: Kommer et billigere abonnement? - AM Business

På et kampanjerally i oktober klaget Trump over at nominasjonen hans hadde fått mindre nyhetsdekning enn forgjengeren. (President Barack Obama ble tildelt prisen i 2009).

«Jeg ble nettopp nominert til Nobelprisen,» sa han. Og så skrudde jeg på falske nyheter, historie etter historie. De snakker om klimaet sitt i Panhandle, og de snakker om dette. Historie etter historie, ingen omtale. Husker du da Obama fikk det riktig i begynnelsen og ikke en gang visste hvorfor han gjorde det? «

Tildelingen til Mr. Obama, bare ni måneder etter hans første periode, ble mottatt med overraskelse og forvirring, selv av mottakeren.

«For å være ærlig,» sa Obama senere, «jeg tror ikke jeg fortjener å være i selskap med så mange av de transformerende figurene som har blitt hedret med denne prisen, menn og kvinner som har inspirert og inspirert meg.» hele verden gjennom sin tappere søken etter fred. «

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *