Hvorfor Norges spektakulære stavkirker er i fare

Norge står i fare for å miste verktøyene og kompetansen som trengs for å beskytte de historiske trekirkene.

For hundrevis av år siden sto over 1000 Steve Churches i små samfunn over hele Norge. I dag står bare 28 Steve Churches.

Resten trenger nøye vedlikehold. Men antallet dyktige håndverkere synker og truer fremtiden til disse elegante bygningene.

Headell Steve Church

Nesten 1000 år gammel

Ingen er helt klar over hvor gamle kirkene er. Den tidligste skriftlige platen til Hedel Steve Church er fra 1315, men noen mener at den er eldre enn det. Den UNESCO-listede Eurness Steve Church antas å dateres tilbake til 1100-tallet.

Ola Storsleton, en pensjonert forsker fra Norsk institutt for kulturminneforskning Vitenskap Norge Alle de tidlige trekirkene var borte da treet ble gravd i bakken og raskt råtnet.

Men på 1100-tallet endret byggemetodene seg. «De brukte en annen tilnærming for å bygge konstruksjonene, der de løftet hele bygningen fra bakken, noe som tillot stavkirkerne å overleve til i dag,» sa Storsleton.

Kulturminnedirektoratet har brukt mye penger på å restaurere kirker de siste tiårene. Imidlertid var det faktisk mangelen på penger som fikk disse kirkene til å fortsette så lenge.

Inne i Urnes Steve Church
Interiør i Urnes Steve Church

«Norge har tatt godt vare på sine Steve-kirker fordi det norske folk er fattige. Selv om mange mennesker ønsket det, klarte vi ikke å rive en gammel kirke og bygge en ny,» sa Storsleton.

Risiko for å miste vital kunnskap

Men å bevare kulturarven er mer enn bare å bevare bygningen. Det handler også om å bevare tradisjoner, ferdigheter og kunnskap om byggevarer og vedlikeholdsteknikker.

READ  Hvordan se live stream, tidsplan, tv-kanal, online

Les mer: Kirker i Norge

De som kjenner de tradisjonelle metodene blir stadig mindre. I mange tilfeller dør kunnskapen de har med dem.

Inger Mary Einberg leder forsvarsdepartementet ved Stavanger universitet Arkeologisk museum. Steve, som har doktorgrad i tjærepolering av kirker, deltok nylig i tjæreprosjektet.

Han forklarte for Science Norway at dette var et eksempel på truet talent: «En av utfordringene med å male kirken med tjære er at kunnskapen om hvordan man gjør den har gått tapt i mange år.»

Utsiden av Bang Banger Steve Church i Norge
Opp Banger Steve kirke i Norge

Sammen med kollegene ønsker han å lære mer om produkter og metoder før industrien. «Det er mange måter å forsømme en bygning på,» inkludert feil bruk av materialer og manglende vedlikehold. «

Gjenskaper den opprinnelige thoringprosessen

Etter andre verdenskrig reduserte mange fabrikkproduserte produkter behovet for vedlikehold. Men nå under kulturminneloven har bygninger blitt bevart siden middelalderen, og dette inkluderer antagelsen om at vedlikehold må utføres etter originale metoder.

Forskere har prøvd å gjenskape den opprinnelige prosessen med tjæreproduksjon, inkludert en tusen år gammel furudekningsmetode. Eckenberg sa at det kan ta flere dager, en «enorm innsats».

Da de først prøvde å bruke tjære, stakk den ikke. Det var først da Eckenberg så på gamle dokumenter at han så at det var forbundet med kull. Teamet prøvde det, og det fungerte.

Les mer: Norway Architecture: The Old & The New

«Jeg er redd vi ikke kan fange denne typen norsk tjære, og så mister vi så mye. Svenskene har nesten mistet denne tradisjonen, så de importerer treolje fra Kina. Det er et fabrikkprodusert produkt, det kan være bra, men det er ikke vår kultur,» sa Eckenberg.

READ  Skiskyting | Gautefall: Den fantastiske hevnen til Johannes Dale, den nye norske sommermassestartmesteren | Nordic Mac | #1 Skiskyting
Noen som sitter utenfor Hedel trekirke i Norge
Headell Steve Church

Restaurering av norske Steve Churches

Alle de gjenværende kirkene i Norge har blitt renovert gjennom århundrene.

Borgant Steve Churchs verk satte presedens for andre restaureringer i hele Norge. Borgand er en av de eneste kirkene som fremdeles bevarer ryggryggene, skåret med friluftsranker og repeterende design.

Church of Jrnes Steve samler spor av keltisk kunst, vikingtradisjoner og norrøn mytologi og romerske romlige strukturer. I løpet av 1900-tallet gjennomgikk kirken restaurering, og de forfalte veggpanelene ble dekket for å forhindre ytterligere forverring.

På 1950-tallet ble Hedelstave kirke renovert fra topp til bunn, og demonterte det forfalte arbeidet fra 1800-tallets restaurering og gjorde kirken til en virkelig middelaldersk stil.

Mer arbeid må fortsette. Hedel kirke kollapset nesten for noen år siden. Det er et løp mot tiden for å bevare kunnskap slik at fremtidige generasjoner kan vedlikeholde disse bygningene ved hjelp av tradisjonelle verktøy og metoder.

Basert på en artikkel publisert i Vitenskap Norge.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *