Hydrogen, energioverføringens hellige gral?

i Episode «Déclic – Le Tournant» Fra denne uken utforsker vi problemstillinger knyttet til utviklingen av hydrogensektoren og spesielt grønt hydrogen. Ursula von der Leyen presenterte det selv som hjørnesteinen i EUs økonomiske fremtid, så hvor er hydrogenproduksjonen i dag? Er det et pålitelig alternativ til fossilt brensel?

Hva er hydrogen?

La oss starte med det grunnleggende. hydrogen, ct er et av de vanligste kjemiske grunnstoffene i universet vårt. Det berømte maleriet «H» fra Mendeleevs maleri. Det er også veldig tilstede på jorden, men sjelden i sin rene tilstand, dvs. i form av H2-molekylet.

For å syntetisere hydrogen er det nødvendig å bryte ned molekylene som inneholder det: vann, planter eller til og med fossile ressurser. Dessuten er fossile ressurser de mest brukte i dag for produksjon av hydrogen. Aurore Richel, professor i kjemi ved Uliège forklarer at «Hydrogenet vi forbruker i dag – hovedsakelig i industrien – kommer fra 70 % av naturgass og 20 % av kull … med en stor ulempe: hydrogenproduksjon som dette genererer hundrevis av millioner tonn karbondioksid i luften«.

Hva med grønt hydrogen da?

Grønt hydrogen er laget av vann. Det innebærer oppsprekking av H20-molekyler til dihydrogen på den ene siden og oksygen på den andre … altså uten å slippe ut karbondioksid. Problemet er at for å utføre denne kjemiske reaksjonen trenger vi mye elektrisitet. «For å gi en størrelsesordensier Francesco Contino (professor ved UCLouvain og spesialist i energioverføring) Vi kan snakke om en avkastning på 70 %. Det trengs 100 enheter elektrisk energi for å produsere 70 enheter hydrogenenergi «.

Derfor er ideen å ha rent, rent produsert drivstoff…for å syntetisere dette grønne hydrogenet kun gjennom fornybare ressurser, spesielt vindkraft og solcelle.

READ  'God samtale' - Valerenga-sjefen gir oppdatering om Leeds Uniteds jakt på keeper Christopher Claesson

Og hvor er vi der?

I Europa er vi ennå ikke langt unna betastadiet. EU-kommisjonen har til hensikt å styrke denne prosessen og har nettopp annonsert sin intensjon om å opprette en «hydrogenbank» for å styrke sektoren på industrielt nivå.

I Belgia er det en gruppe noen få skritt unna på dette feltet: John Cockrell fra Liege, som tar sikte på å produsere industrielle elektrolysatorer, beregnet på Europa. Disse elektrolysatorene, i form av enorme sylindre av metall som veier flere titalls tonn, vil bli brukt til å skille hydrogen fra oksygen i fremtidige hydrogenanlegg installert i nærheten av vindparker eller solcellepaneler. Men disse prosjektene, i Europa, er fortsatt i pipelinen i dag.

For å lære mer om hydrogen, dets egenskaper og rolle – sentralt eller sekundært? – I vår Energioverføring… Ta deg tid til å lytte til 40 minutter av «Klikk – Transformer» podcasten din Dedikert til store samfunnsspørsmål på de truende vippepunktene foran oss.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *