I «Land» diskuterer Simon Winchester hva som har forårsaket sulten etter eiendomsbesittelse

Stan Fellows for Boston Globe

Få forfattere av sakprosa-fortellingen har spredt det globale landskapet bredere enn Simon Winchester, enten ved å utforske havene (“Atlanterhavet«OG»fredelig«), jordskjelv («En sprekk i utkanten av verden«), Yangtze-elven («Elva i sentrum av verden«), Balkan («Bruddsonen«) ELLER»Krakatoa. «På sin siste fascinerende reise drar forfatteren til selve jorden og dekker en betydelig del av de 37 milliarder dekar som utgjør jorden.

Med sin unike blanding av nydelig nysgjerrighet, grundig forskning og vitenskapelig analyse, vever Winchester et teppe som omfatter nesten alle elementene som er involvert i begrepet «land», inkludert geologi, kartografi, antropologi, flora og fauna, jordbruk, eiendom. , anskaffelse, reguleringslover, migrasjon, bevaring og, dessverre men uunngåelig, tvangsutsetting, tyveri, sult og folkemord. Selvfølgelig, dette er Winchester, «land”Det bugner av dusinvis av avslørende fakta for å glede enhver tilhenger av populærhistorie, for eksempel at Kina inneholder mer enn 100 byer med en befolkning på minst 1 million; i Norge, «du kan krysse dyrket mark, men bare når det er dekket av snø»; i USA kontrollerer de 100 største eierne «like mye land som hele staten Florida»; den høyt ærverdige John Muir «var en bekreftet eugeniker.»

Men dette er ikke en enkel badebok full av spennende fakta. Med sine talent for historiefortelling på skjermen, demonstrerer Winchester overbevisende at, som underteksten påpeker, har land og eiendom «formet den moderne verden.» De slags feiende uttalelser er et sørgelig overblåst, overblåst element av utallige undertekster for sakprosa, men i dette tilfellet er det sant.

Ved å dele boken i fem seksjoner: Borders, Acquisition, Administration, Battlefields, and Restoration, begynner forfatteren personlig med en redegjørelse for kjøpet av 123 hektar skogkledd land i Dutchess County, et par timer utenfor byen. fra New York. Etter beste evne sporer forfatteren 5000 år av den «befolkede eksistensen» av landet hans, fra de mohikanske innbyggerne til den nåværende tittelen, litt historisk graving som naturlig fører til hans diskusjoner om europeisk leting og den samtidig utnyttelsen som resulterte. .

READ  her er den nye skjulte metoden for å prøve å blokkere boksene dine som kan se dagens lys

De fleste lesere vil være kjent med Winchester-historien om de tidlige USA, da europeiske bosettere rasende sank ned over landet, «opprettholdt av en urokkelig og selvsikker tro på at de, bare ved å være hvite menn, var overlegne i verden. verden til alle andre. » (Nylige hendelser ved det amerikanske Capitol er en deprimerende påminnelse om hvor lite som har endret seg i fire århundrer.) Dessverre kjennetegner et lignende tema mange av de andre minihistoriene som befolker boken, inkludert skarpe, noen ganger gripende beretninger om israelere / palestinere. konflikt, Tårens sti, massive utrensninger og utbredt sult i Stalins Russland, det 20. århundre japanske internering i USA og det 19. århundre “kjempe for Afrika”, enten det er for religiøse eller ressursutvinnende formål .

Selv om det er relevant, er Winchesters undersøkelse av forstyrrende bevegelser av innhegninger og rengjøringer på landsbygda i England og Skottland trolig den minst interessante delen av boka. Imidlertid er det et sjeldent kjedelig øyeblikk i en ellers underholdende bok, eksemplifisert i tre fremtredende kapitler.

For det første er det den fascinerende lite kjente historien om Struve Geodesic Arc, en studie av jorden av astronomen Friedrich Georg Wilhelm Struve på 1800-tallet. Struve tilbrakte fire tiår i en serie med trianguleringer i et forsøk på å beregne «lengden på en fjerdedel av en meridian, fra pol til ekvator.» Med markører som passerte gjennom 10 land, fra det arktiske Norge til Ukraina, var undersøkelsen medvirkende til å bestemme størrelsen og formen på jorden. «Det var,» skriver Winchester, «forbløffende nøyaktig,» med henvisning til et tall som nylig ble beregnet av NASA.

Kapittelet om den indisk-pakistanske grensen, muligens den farligste i verden, er opplysende, men likevel skremmende. I tillegg til å gi et skarpt portrett av Sir Mortimer Durand og hans beryktede og eponyme linje, dykker Winchester inn i historien og kulturen bak det sterkt militariserte området, som på grunn av de blendende lysene på lysbuen er «fullt synlig fra romstasjonen Internasjonal. Og det er ikke bare lysene og piggtråden: ved inngangsdøren gir hver natt «en merkelig teaterforestilling, med soldater på hver side som prøver å imponere folkemengdene og piske dem til vanvittig gjensidig fiendtlighet.»

READ  Denne AI sluker 91 % av uønskede informasjonskapsler

I den mest overbevisende delen av boken fokuserer Winchester sin oppmerksomhet på en nasjonens grensekamp med Mother Nature. Overfor det frodige Nordsjøen har Nederland «brukt mye av sin nylige eksistens på å produsere nye territorier for seg selv.» Winchesters beretning om Zuiderzee-arbeidene, som startet i 1927 og ikke ble fullført før på 1980-tallet, vil være en felle for alle som har en forbipasserende interesse for anleggsteknikk og store offentlige prosjekter. På grunn av denne bemerkelsesverdige imponeringen av menneskelig oppfinnsomhet, er det nye landet nå hjem til byer, gårder, jernbaner, veier og mer enn 400 000 mennesker.

Selv om Winchester legger relativt liten vekt på klimaendringer og miljøødeleggelser, gir det innsikt i gjenopprettingsbevegelsen, ledet av Charlie Burrell og Isabella Tree i England. (For de som ønsker mer informasjon, Tree’s memoarer, «Vill, ”Er en målesning).

Gjengitt i levende farger, hjelper Winchester-kapselbiografier med å formidle gravitasjonen til visse historiske milepæler, og nesten 60 illustrasjoner og fotografier legger til opplevelsen. På mange måter kombinerer «Land» utdrag fra mange av Winchesters tidligere bøker til en tilfredsstillende, globalt travende helhet. Mens mye av informasjonen er blitt dekket av større dybde av andre forskere, er det attraktivt å ha alt på ett sted, og Winchester er nok en gang en dyktig guide.

Eric Liebtrau er administrerende og faglitterær redaktør for Kirkus Reviews.

JORD: Hvordan eiendomssult formet den moderne verden

Simon Winchester

Harper, 464 sider, $ 29,99

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *