I Norge ble flere russere anklaget for ulovlig å fly droner nær strategiske steder

Han er den syvende russiske statsborgeren som er arrestert i Norge på mindre enn to uker. Onsdag 19. oktober opplyste politiet i Finnmark, nord i landet, at de to dager tidligere hadde pågrepet en 47 år gammel mann i Hammerfest havn. Han ble varetektsfengslet i to uker og er mistenkt for å ha flydd en drone over den norske Svalbard-skjærgården, og trosset et russisk forbud mot å overflyge landet siden krigen startet i Ukraina.

Ifølge norske medier er mannen Andrei Yakunin, sønn av Vladimir Yakunin, tidligere sjef for russiske jernbaner og nær president Vladimir Putin. Han seilte i båten sin Ildfugl, under britisk flagg, ligger for tiden til kai i havnen i Hammerfest. Ved arrestasjonen beslagla og undersøkte norsk politi en drone og elektronisk utstyr.

Les mer: Artikkelen er forbeholdt våre abonnenter Krig i Ukraina: Konflikt mellom Moskva og Oslo om den arktiske skjærgården på Svalbard

Midt på dagen onsdag meldte Interne Investigation Services (IDS) at de koordinerer etterforskning av flere pågripelser de siste dagene. Den første fant sted 11. september ved Storskog grensepost. En 50 år gammel mann med to russiske pass og et israelsk pass ble arrestert da han skulle reise tilbake til Russland. I bagasjen hans fant grensevaktene to droner og delvis krypterte bilder og videoer.

«Vanlige turister»

Den 13. oktober pågrep politiet i Mosjon på vestlandet tre russiske menn og en kvinne i tjueårene, mistenkt for brudd på forbudet mot å fotografere et strategisk sted. Dagen etter ble en 51 år gammel russisk statsborger arrestert etter at han ble sett fotografere Tromsø lufthavn. Etterforskerne sa at han hadde en drone og diverse utstyr som han fotograferte Kirkenes lufthavn med nær grensen til Russland og norske militærhelikoptre.

READ  - Han var mer enn en mann - VG
Les mer: Artikkelen er forbeholdt våre abonnenter I Norge sender Kirkenes kondolanser til Russland

De fire sakene ser ut til å være uten sammenheng, bortsett fra at de mistenkte alle er russiske statsborgere. Det er riktig at innen en måned etter oppdagelsen av lekkasjene i Nord Stream-gassrørledningene i Østersjøen, ble det ved flere anledninger sett flyginger av uautoriserte droner nær norske gass- og oljeplattformer, noe som skapte en viss begeistring i Norge.

Ved middagstid onsdag vurderte BSTs nummer to Hedwig Moe at tiltakene kunne være det «Brukes til spionasjeformål eller for å så frykt og usikkerhet om Norges evne til å levere gass til Europa». For noen timer siden ble flytrafikken ved landets andre by, Bergen lufthavn, kortvarig forstyrret etter overvåking av droner. På sin Facebook-side fordømte den russiske ambassaden i Oslo rollen. «mani» nordmenn og beklager «Vanlige turister» kan være målet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *