I Norge skal retusjerte bilder rapporteres på sosiale nettverk – rts.ch

Norge har vedtatt en lov som pålegger influencere og annonsører å melde fra om bruk av retusjerte bilder. Derfor ønsker regjeringen å redusere presset på den yngre generasjonen gjennom urealistiske standarder for skjønnhet.

Loven gjelder for mange sosiale nettverk som Instagram, Facebook, Snapchat, TikTok og Twitter. Enhver reklame hvor en persons form, størrelse eller hud har blitt endret vil kreve et lite merke, inkludert der et filter har blitt brukt under filmingen.

Overtredere kan bli bøtelagt og til og med fengslet. Den nye loven skal tre i kraft i sommer.

Spørsmål om dosering

For den sveitsiske influenceren Celine Peret, som har nesten 22 000 følgere på Instagram-kontoen sin, er det å bruke filtre en del av jobben hennes. «Estetikk er veldig viktig. Det er en fotografs jobb, og det er det jeg gjør. Jeg redigerer bildene mine for å få en estetikk som stemmer overens med bildene mine og min redaksjonelle linje,» forklarer den unge influenceren.

For henne er det fornuftig å gjenopprette bilder, men det hele er et spørsmål om medisin. «Jeg liker å bringe et vintage-preg til filmene mine, og jeg tror denne typen redigering ikke har noen innvirkning på ungdommen i konstruksjonen», understreker han.

Imidlertid har retusjerte bilder vist seg å påvirke den mentale helsen til unge mennesker. Den amerikanske varsleren Frances Haugens avsløringer fremhever hvordan Facebook visste at Instagram var giftig for unge mennesker.

READ  Den autonome kjørepiloten går i Norge

En tenåring forklarer i en av deres interne studier at hvis generasjonen hans er så engstelig og deprimert, er det på grunn av dette inntrykket som kommer fra sosiale nettverk, spesielt å «ha rett».

>> Les om det: Wall Street Journal avslører at Facebook har redusert skadevirkningene av plattformene sine

Standardiser ansiktene

For den franske psykologen og psykoanalytikeren Michel Stora skaper bilder gjentatt på sosiale nettverk det han kaller «en sosial dysmorfofobi».

«Det vil si at ved å møte de mest idealiserte bildene, spesielt i ungdomsårene, når kroppen forandrer seg, vil unge mennesker betrakte en del av kroppen eller ansiktet som kilden til all lidelse,» bemerker psykologen. .

Ifølge ham bidrar sosiale nettverk til standardisering av ansikter og den nye norske loven vil ha en positiv innvirkning. «Det faktum at vi tvinger disse influencerne til å si at de er falske og at det er iscenesatt kan ta presset fra denne utrolig idealiserte verden,» legger han til.

Vanskelig søknad, men viktig melding

Men som norske myndigheter allerede har påpekt, er loven vanskelig å håndheve. Céline Perret mener at dette retusjerte og modifiserte innholdet er vanskelig å identifisere.

«Når en touch-up er gjort bra, kan den ikke ses. Så hvordan finner og retter vi opp misbrukere av touch-ups? Men jeg er sikker på at budskapet denne loven sender er viktig og ikke bare begrenset til Norge.» han sier.

Psykoanalytiker Michael Stora ser en symbolverdi i denne rammen. «Egentlig tror jeg ikke at tenåringer føler det er feil og forlater sosiale nettverk. På den annen side er det en slags forebyggende melding fra staten som vil ha betydning for selvkonstruksjonen. Ungdommens image.» analyserer han.

READ  [Coupe du Monde 2023, Qualifications] Nederland kan takke Island og Norge for henging i Polen

Radiotittel: Miruna Koka-Kozma

Netttilpasning: Andrea Portinha Saraiva

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *