Ikoniske gjenstander å se når vi går #BackToMuseums

Fra en gigantisk blekksprut til en hårlås av dikteren Robert Burns, har britiske museer et eklektisk utvalg av rare og fantastiske gjenstander som er tilgjengelige for visning i sine faste samlinger gjennom hele året, i normale tider.

Med museer over hele Storbritannia som klar til å gjenåpne denne våren, har Museums Journal samlet de mest ikoniske gjenstandene fra de permanente samlingene av museer i England, Skottland, Wales og Nord-Irland når vi går videre. #BackToMuseums.

Der dataene tillater det, vil museer på Skottlands fastland kunne åpne igjen fra 26. april, og de i England vil fortsette 17. mai. Mer informasjon forventes snart når Wales og Nord-Irland kan åpne igjen (og selvfølgelig er det noen heldige hjørner av de britiske øyer hvor museer allerede ønsker besøkende velkommen).

Med ditt medlemskap i Museum Association får du gratis eller nedsatt inngang til over 900 museer, gallerier og kulturarvsteder over hele Storbritannia, inkludert mange av utstillingene som er nevnt her.

Lewis sjakkbrikker i National Museum of Scotland, Edinburgh

National Museums Scotland

Åpning: 26. april 2021

Disse middelalderske sjakkbitene ble funnet begravet på en strand på Lewis, en øy utenfor vestkysten av Skottland, i 1831. De forseggjorte figurene antas å ha blitt opprettet i Norge for adelen på slutten av det 12. eller tidlig på 1200-tallet, og de er laget av hvalrossen elfenben (transportert fra Grønland til Norge) og spermhvaletann. Rundt den tiden skatten til sjakkbrikker ble gravlagt, tilhørte Lewis kongeriket Norge.

Sjakkbrikker inspirerte også magikerens sjakkspill i filmatiseringen av Harry Potter og Philosopher’s Stone. De kan sees i Kingdom of the Scots-utstillingen i første etasje på National Museum of Scotland.

Sutton Hoo hjelm i British Museum i London

Sutton Hoo Mask
Paul hudson

Åpning: så snart restriksjoner er opphevet

READ  sjøballonger som dukket opp utenfor kysten av Norge

Tilhengere av Netflix’s suksess Utgravningen De vil være glade for å vite at de kan se den angelsaksiske samlingen gratis i den permanente samlingen på British Museum. Selv om den ikke dukket opp i filmen, er Sutton Hoo-hjelmen den mest ikoniske gjenstanden på utgravningsstedet.

Hjelmen veier fem pund og er laget av jern, bronse, tinn, gull og sølv og ble sannsynligvis produsert på 600- og 700-tallet, enten i Sverige eller Storbritannia, for ledere som gikk i kamp.

Betraktet som en av Storbritannias viktigste arkeologiske funn, ble Sutton Hoo-samlingen, som hadde blitt bevart i mer enn 1500 år, oppdaget i 1939 i 20 gravhauger i Suffolk. Edith Pretty, grunneieren der haugene ble oppdaget, donerte senere gjenstandene til British Museum.

‘Magna Carta of Football’ på National Football Museum, Manchester

Spillets regler
Nasjonalt fotballmuseum

Åpning: 27. mai 2021

Dette manuskriptet til “Spillets regler” ble håndskrevet i 1863 og beskriver noen av de tidligste lovene i fotballen.

Ebenezer Cobb Morley, den første sekretæren i fotballforbundet, skrev de opprinnelige 13 fotballreglene som ble funnet på sidene, og beskriver retningslinjer som antall spillere på et lag, størrelsen på ballen og banen og offside-regelen.

Regnes de bok som førte til den verdensomspennende populariteten til fotball. Kulturkommentator Melvyn Bragg inkluderte boka i Tolv bøker som forandret verden, utgitt i 2006.

National Football Museum kjøpte det som er kjent som “Fotball Magna Carta” 23. mars 2021, og markerte 20 år siden Manchester museum åpnet.

En lås av Burns-hår på Robert Burns Birthplace Museum, South Ayrshire

En hårlås på skjermen
National Trust for Scotland

Åpning: 30. april 2021

Skottlands nasjonale dikter Robert Burns (1759-96) stiller ut en 3 cm hårlås i huset der han bodde, som nå er Robert Burns Birthplace Museum, i Alloway, på vestkysten av Skottland.

READ  Callum Smith: Canelo Álvarez er uslåelig

Denne hårlåsen antas å være kjøpt av Burns ‘enke, Jean Armor Burns, som giftet seg med poeten i 1788 etter at mannen hennes døde bare 37 år gammel.

Den siste lunsjmenyen på Titanic, Belfast

En gammel meny
Payton Walton

Åpning: 3. juni 2021

For førsteklasses passasjerer ombord på Titanic, ville dette ha vært den siste lunsj de spiste på skipet før de tragisk kolliderte med et isfjell 14. april 1912. Den sjeldne gjenstanden gir et glimt av luksusrestauranter for noen passasjerer, inkludert retter som Norske ansjoser og roastbiff.

Lunsjmenyen tilhørte passasjer Ruth Dodge, som overlevde katastrofen i en oppblåsbar livbåt. Bak på menyen står det et håndskrevet notat fra en skipsforvalter som kjente familien: “Med ros og beste ønsker fra Frederic Dent Ray, 56 Palmer Park, Reading, Berks.”

Rupert Hunt, som kjøpte menyen for £ 58.000 fra Dodge-familien, har lånt menyen til Titanic Belfast, og den vises for øyeblikket i Galleri 5 – The Maiden Voyage.

Claude Monets vannliljer på nasjonalmuseet i Cardiff

Et maleri av Monet
National Museum of Wales

Åpning: 1. april 2021

En av Monets mest berømte malerier finnes i Cardiff. Mens Monet bodde i Giverny i Frankrike, ble Monet stadig mer fascinert av dammen og gangveien i hagen sin. Mellom 1903 og 1908 malte han tre versjoner av vannliljer.

I følge Amgueddfa Cymru – National Museum of Wales er maleriet “det eldste og mest beskrivende av de tre vannliljer kjøpt av Gwendoline Davies. [a Welsh collector of impressionist art] i Paris i 1913. “Gwendoline og søsteren Margaret ga museet familiens samling på 260 kunstverk.

Guy Fawkes Lantern på Ashmolean Museum, Oxford

En gammel lykt
Ashmolean Museum

Åpning: når myndighetens veiledning tillater det

READ  Hva ligger bak de utskårne dyrene i norske stavkirker?

Guy Fawkes skal ha båret denne jernlykta da han ble arrestert i kjellerne under parlamentet natt til 4. november 1605 under sitt mislykkede forsøk på å sprenge bygningen og drepe kong James I, en protestant.

Lykten ble gitt til University of Oxford av Robert Heywood i 1641. Heywoods bror Peter var en av to personer som gjennomsøkte kjellerne i parlamentet den skjebnesvangre natten, og lykten antas å være tatt fra Guy Fawkes under den første kampen som forhindret Fawkes fra å detonere kruttet. Den er tilgjengelig for visning i Galleri 2 i første etasje i Ashmolean.

Gigantisk blekksprut på Natural History Museum, London

En gigantisk blekksprut på skjermen
Naturhistorisk museum

Åpning: 17. mai 2021

Historisk sett på som en mytisk skapning, ble denne sjeldne 8,62 meter lange gigantiske blekkspruten ved et uhell fanget av en havfiske tråler utenfor kysten av Falklandsøyene i 2004.

Inntil det øyeblikket var det bare funnet fragmenter av det unnvikende dyret som ble vasket opp på strendene eller i sædhvalens mage. Archie, museets nesten komplette eksemplar, finner du på Darwin Space Center, tilgjengelig via hans £ 15 Spirit Tour bak kulissene.

Archie hadde eksistert så lenge at museets bevaringsteam slet med å finne en tank som var stor nok til å huse blæksprutten. Til slutt ga de de samme menneskene som bygde tankene til kunstneren Damien Hirsts utstillinger, å gjøre det til et hus av riktig størrelse.

Hvis du er interessert i å ta tak i journalen din og begynne å planlegge # BackToMuseums-turene dine for å se dine favorittmuseobjekter, ikke glem at med MA-medlemskap kan du få gratis eller rabattert inngang til over 900 museer over hele Storbritannia.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *