Indonesia: Chemeru vulkanutbrudd dreper 13, søk etter savnede | Verden
Minst 13 mennesker er drept og flere titalls skadet i Indonesia da redningsarbeidere fordoblet innsatsen søndag for å finne overlevende fra et spektakulært utbrudd av Chemeru-vulkanen i Indonesia.

Vulkanen øst for øya Java spydde ut en stor mengde aske like etter klokken 15:00 (7:00 GMT), noe som forårsaket panikk blant innbyggerne i de omkringliggende landsbyene og dekket området rundt avgrunnen med tett grått. Lag.

«Dødstallet er nå 13. Redningsarbeidere har funnet flere lik, sa byråets talsmann Abdul Muhari til AFP etter at offeret ble funnet på lørdag. Et dusin mennesker fanget i vulkanutbruddet ble trukket ut av gruven, hvor de ble fanget.

Selskapet sa at minst 57 personer ble skadet i eksplosjonen, inkludert 41 brannskader.

Asken fra vulkanen lørdag overrasket befolkningen i området. Videoer viser landsbyboere som løper foran en voksende grå sky.

Livstegn på savnede

Minst 11 landsbyer i Lumajang-distriktet ble dekket med tykk aske, noe som førte til at noen hus og kjøretøy ble fullstendig begravet og husdyr døde. Rundt 900 mennesker måtte til krisesentre og moskeer for å overnatte.

Evakueringen ble midlertidig innstilt søndag ettermiddag på grunn av brennende askeskyer, noe som understreker vanskelighetene redningsmenn står overfor, sa Metro TV.

Den indonesiske vulkanologen Surono advarte om at kraftig regn kan forårsake bølger av varm gjørme, som bærer aske og rusk.

Minst sju personer er savnet, hvorav to antas å være i live, sa Lumajang-politiets talsmann Adi Hendro til AFP.

«Den har livstegn som lys som kommer fra mobiltelefonene deres,» sa han.

«Men vi kan ikke gå dit fordi bakken fortsatt er varm. Vi ønsker også å garantere sikkerheten til lagene våre.

READ  Live oppdateringer om stemmegivning

Ødelagt utsikt

Utbruddet ødela minst én bro i Lumajang, og hindret redningsarbeidet.

I en video delt av redningstjenesten kan vi se det nedslitte landskapet, med grått og rusk som strømmer ut fra bakken, samt nedslitte tak og palmer.

Myndighetene har bedt innbyggerne om ikke å komme innenfor 5 kilometer fra avgrunnen da den askestøvede luften i området er farlig for sårbare mennesker.

Mathjelp, masker og kroppsposer ble sendt til området av nødetatene.

Semeru, Javas høyeste topp, stiger til 3676 meter.

Det siste store utbruddet skjedde i desember 2020. Den fløy tusenvis av mennesker og dekket hele landsbyer. Fra denne episoden opprettholdt myndighetene et vulkansk varslingsnivå på et andre maksimum.

Indonesia ligger på Stillehavets «Ring of Fire», der skjæringspunktet mellom kontinentalplater forårsaker høy seismisk aktivitet. Denne sørøstasiatiske øygruppen har omtrent 130 aktive vulkaner på sitt territorium.

På slutten av 2018 forårsaket et vulkanutbrudd mellom øyene Java og Sumatra et undervannsskred og tsunami, og drepte nesten 400 mennesker.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *