Infeksjonen øker i Norge nå – VG

UTBAK: Trondheim, som i utgangspunktet hadde en mindre infeksjon sammenlignet med Oslo og Bergen, er nå svært smittsom og stadig mer smittsom. Foto: Gorm Cholestad

Ifølge VG er epidemien økende i 38 kommuner. Med 431 nyregistrerte epidemier øker trenden også nasjonalt.

Publisert:

Siden 19. november har epidemitrenden i Norge gått ned eller flatet ut. Nå er den tilbake og viser en økende trend for infeksjon.

Kommuner med høyest forekomst de siste 14 dagene finnes hovedsakelig i tillegg til Oslo i Wieken, men det er også kommuner som Trondheim, Sky, Lillyhammer og Bergen.

Mange kommuner med store utbrudd

Lørdag, ifølge kommunens egen statistikk, ble flere smittet av den nye sykdommen samme dag enn de hadde gjort før under Trondheim-epidemiene.

Det har gått omtrent en uke siden situasjonen i byen snudde på hodet. Infeksjonen kan sees hovedsakelig på en julebegivenhet, hvor de fleste involverte er ofre og det eritreiske miljøet.

Kommunens president innførte en ordre om helsevisking for å kontrollere status quo. Samtidig indikerte spor etter infeksjonen at folk hadde mer nærkontakt enn seg selv.

Les mer

Hyttekommune strammer inn: Kontrollerer antall gjester 1. juledag

På skjermen er det rapportert om 220 tilfeller av infeksjon de siste 14 dagene. Alle skolene der er nå på rødt nivå. Også i nabokommunene har de sett en økning i infeksjoner, og sykehuset i Telemark er nå i gult varsel.

I Frederickstad er det rapportert om 270 saker de siste 14 dagene, mot 255 i Surfsborg. Utbruddet i Surfsborg forrige uke var knyttet til to kristne samfunn i Nordura og kommunen. I Frederickstadt har studenter og ansatte ved forskjellige skoler blitt rammet av epidemien, og kommunen har oppfordret innbyggerne til å redusere tilgangen til testing på grunn av den «ville infeksjonen».

READ  - De ropte på hverandre

I Lillyhammer var infeksjonen så utbredt at kommunen måtte innføre hjemmeskole i kommunen. I barnehager har kommunen kunngjort en utfordring for å sikre tilstrekkelig personale som kjenner barn i god tid før jul og å oppmuntre til minimal bruk.

Største utgivelse: Lillyhammer opplevde sitt største koronautbrudd i desember siden utbruddet startet. Foto: Khair Olson

Slik beregnes trenden

VG-beregningen av epidemien indikerer om den synker, stiger eller flater ut ved å oppsummere antall infeksjonstilfeller den siste uken og sammenligne den med mengden som eksisterte for to uker siden. Etter mange kriterier må endring være 15 prosent eller mer på en eller annen måte for å reversere.

Dette betyr at i en liten kommune med en liten epidemi, må det være flere tilfeller av smitte før trenden kan snus. I Oslo, som har flest nye epidemier i alle kommuner, er trenden imidlertid flat – altså som før.

READ  Norge siterer 'alvorlige' brudd på Hammerfest LNG-brann

I sin siste risikorapport peker FHI på at det mest sannsynlige bildet i fremtiden er av konstante lokale utbrudd av varierende størrelse.

FHI anslår at flere lokale utbrudd er mer sannsynlig med fem til 50 tilfeller.

– Men vi forventer at de berørte kommunene kan få tilbake mer kontroll, i de fleste tilfeller innen tre til fire uker. Sykdomsbyrden fra disse utbruddene vil være liten og utbruddene vil ikke true sykehusens kapasitet, skriver selskapet

I oversikten nedenfor kan du se den stigende, flate og synkende trenden til kommuner:

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *