Innfødte filmskapere får synlighet til tross for globale bevegelser

Mangelen på selvutnevnte urfolksrøtter til den kanadiske regissøren Michael Ladimar – et vanskelig faktum som førte til at hans «Assassin’s Creed Indian» -film ble hentet fra Sundance – har blitt ropet for den globale urfolksfilmmengden med festivalen og dens selskap. Har vokst i mange år.

Gjennom dette samfunnet som spenner over Arktis til New Zealand, Australia, Stillehavsøyene og videre til Nord- og Latin-Amerika, handler urfolkskino om å fortelle våre egne historier, sammenlignet med den lange tradisjonen med kolonihistorie. Alle forteller historien vår, ”sa Anne Lajla Utsi, administrerende direktør for International Semi Film Institute i Tokyo, Norge.

Somi er et urfolk med en befolkning på rundt 100.000 i hele Norge, Sverige, Finland og Nord-Russland; De har en tradisjonell sangform kalt yoyik. Med den samiske regissøren Amanda Kernelin «Charter» som representerer Sverige på årets Oscar, setter gruppen sitt preg i filmkretser.

Organisasjonen, som var et knutepunkt for urbefolkningen, ignorerte forsiktig overskriftene om Ladimar, spesielt ettersom skandalen var full av innfødte filmskapere over hele verden, og i økende grad brøt barrierer og fikk større synlighet.

Ingen har noen gang stilt spørsmålstegn ved legitimiteten til det Sundance-bundne stykket «Wild Indian» fra regissør Lyle Mitchell Corbyn Jr., som først vokste opp i indianereservasjoner i Wisconsin og Minnesota. Han understreker at alle urfolkskinoer er «veldig stamme.»

Corbyn Jr. ser frem til introduksjonen av sitt mørke drama Sundance, hvorav den ene ble dømt for et drap begått i løpet av deres traumatiske ungdomsår, og berømmer Sundance Institute for å ha utviklet karrieren og for å ha assosiert ham med innfødte filmskapere over hele verden.

«Mange av oss har lignende kamper,» sier Corbine Jr. Disse krigene «oppstår ved å prøve å finne våre kulturer de siste hundre årene blandet med en ny, dominerende kultur.»

READ  Fansen er utålmodige etter at Netflix kunngjør ankomsten av disse to globalt suksessrike filmene

Sundance Indigenous Project Director Bird Running Water sier at muligheter for urfolks filmskapere forbedrer seg ikke bare i USA, men globalt. «Lyle er en del av denne nye generasjonen som ble skapt av tidligere generasjoner, og jeg tror de håndterte en helt annen verden for å få jobben gjort,» sier Running Water.

Running Water bemerker at interessen for indianertalent i Native America «fortsetter å vokse siden begynnelsen av Rock», som i 2016 protesterte mot byggingen av en oljeledning nær Standing Rock Sioux Reservoir over Nord-Dakota-South Dakota-grensen. Bevegelsen fikk grep under de nylig fornyede Black Lives Matter-demonstrasjonene og deres omfattende rasetelling.

The Black Lives Matter and Indigenous Lives Matter-bevegelser fra 2020 «åpnet døren for langsiktig dialog om behovet for ekte representasjon og bedre muligheter for førsteklasses forfattere, regissører og produsenter,» sa Penny Smallakombe, leder for Urfolk Department of Finansiering, Screen Australia.

Running Water og Berlin Festival-programmerer Marianne Redpath, mangeårig urfolks kinokurator og regissør-skribent Taika Waiti, som tilhører Maori-tradisjonen, peker på et stort vendepunkt.

Da manuset til filmen «JoJo Rabbit» vant Oscar i fjor, tildelte Waiti prisen til «alle stammebarn i verden som ønsker å skrive om kunst og dans og historier,» og fortalte dem: «Vi er originale historiefortellere. og vi kan gjøre det her. «

Waiti, som er satt til å regissere og være med på å skrive Disneys nye «Star Wars» -film, har en lang historie med Sundance, en stor bro mellom New Zealand og Hollywood. Indiansk regissør Sterlyn Harjo, en tidligere Sundance-student som viste i Park City i 2007, er nå med på å skrive og produsere FX-serien «Booking Dogs» med Waiti.

READ  Megan Markle vender tilbake til Europa etter å ha vært utro mot Elizabeth II

En annen fersk milepæl i det globale urbefolkningssamfunnet var oppfølgingen av klager om kulturelt misbruk av «Frozen» – temaer som nedstigning av karakterer og forhold til Northeld-stammer til samisk publikum – inkludert konsultering av folk med Disneys «Frozen 2» og Det internasjonale samiske filminstituttets Utsi.

Utsi gleder seg til den første yoghurtmusikalen, «Yru», regissert av Elle Sof Sara, en førstegangsspiller som har eksplodert med flere kortfilmer, inkludert «Somi Boy». «Rurru», som er en «barriere» på nordsamisk, handler om en kunstner og alenemor som kjemper med et gruveselskap for å beskytte hjorteoppdrettindustrien.

– Vi må gjøre det veldig klart hvorfor urfolksstemmer er viktige, sier Lisa Holberg, filmkommisjonær for Sami Film Company. «Det har ingenting å gjøre med penger eller statsgrenser eller politikk – det er hverdagen. Hvis vi mister kontakten med språket vårt og vårt land, er vi i trøbbel.»

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *