Interne rapporter: – Avslører dramaet bak kulissene

Denne helgen ble fristen brutt da National Institutes of Health og Helsedirektoratet leverte sine anbefalinger til helse- og omsorgsdepartementet om nye nasjonale tiltak for å forhindre spredning av sykdommen i Norge.

Interne rapporter avslører uenigheter om hvor presserende det er å forberede tiltak. Statens folkehelsetilsyn har reagert sterkt på et forslag fra Helsedirektoratet om å redde Norges regioner, og har utvidet isolasjonsordningene betydelig.

Men det mest alvorlige er at Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttene for tiden har veldig ulik forståelse av epidemisituasjonen i Norge.

«Helsedirektoratet har en statusvurdering av epidemien i Norge i slutten av oktober 2020, noe som avviker noe fra Statens institutt for folkehelse statusvurdering», erkjente i en rapport fra Helsedepartementet til Helse- og omsorgsdepartementet.

National Institutes of Public Health mener det er lav sannsynlighet for spredning av sykdommen i Norge nasjonalt, og moderat på regionalt nivå. På den annen side mener Helsedirektoratet at Norge «ikke trenger å være flere uker unna en situasjon som ligner på begynnelsen av mars med en fortsatt økning i infeksjoner i Norge.»

Drama: På kort tid utarbeidet helsepersonell planer for nye nasjonale tiltak. Foto: Haiko Jung / NDP
Se også

Skynde deg

Klokka 15.30 fredag ​​ble Nasjonalt folkehelsebyrå utnevnt til å anbefale nye målrettede nasjonale tiltak basert på utviklingen av epidemien. Fristen ble satt til lørdag klokka 12.00. Etter det skulle Helsedirektoratet utarbeide sin rapport til Helse- og omsorgsdepartementet innen kl 10.00 på søndag.

Ifølge deres svar til helse- og omsorgsdepartementet, brøt Helsedirektoratet fristen med en time.

En time og 40 minutter senere sendte Folkehelseinstituttet sitt svar på en rapport fra Helsedirektoratet. De advarte om at de foreslåtte tiltakene vil kreve mer ettertanke og gjennomføring, og at andre tiltak vil ha best effekt.

«Vi håper det er lurt å bruke noen dager på passende løsninger som folk forstår og er enige i,» sa FHIs klare melding.

Camila Stoltenberg, direktør for FHI, sier at til tross for de nye tiltakene, har vi potensialet til å spre en ny epidemi.
Se også

Røde soner

Statens folkehelsetilsyn har reagert sterkt på en plan fra Helsedirektoratet til Helse- og omsorgsdepartementet for å rødme soner i Norge.

Med forslaget om at regjeringen skal anbefale styrkede tiltak i områder der kommuner bor og arbeider over en periode hvor kommuner har blitt rammet av mer enn 20 epidemier per 100 000 mennesker de siste 14 dagene, skyldes ikke det økte epidemitrykket nåværende, kjente utbrudd.

Vi mener det er upassende å bruke det interne bildet av 20 infeksjoner per 100.000 mennesker de siste 14 dagene som inngangsport til det «røde nivået» for oppholds- og arbeidsområder. Det er først og fremst en indre inngangsport rettet mot land, og ikke for små geografiske områder. Områder der Norge bor og arbeider er for små til å bruke denne porten. I tillegg ønsker vi mer detaljert informasjon om Norge, som åpner for bedre målrettet handling, »skrev Folkehelseverket.

Strenge tiltak: Mandag 26. oktober innførte regjeringen nye, drastiske koronatiltak. Reporter: Bedrageri Andresson. Video: Augusta Magnustotier / Duckblatted TV
Se også

Regel fem

Mandag kunngjorde statsminister Erna Solberg et nasjonalt initiativ for å ha maksimalt fem gjester i private hjem i tillegg til husstandsmedlemmer. Det overgikk planen til FHI og Helsedirektoratet.

Folkehelseinstituttene anbefalte å nominere maksimalt ti personer på private møter, mens Helsedirektoratet anbefalte å måle maksimalt fem gjester. På den annen side bestemte regjeringen at flyttingen skulle ha en nasjonal effekt.

Isolering

Statens helsetilsyn vurderte også forslaget fra Helsedirektoratet om tiltak for å styrke etterlevelse av gjeldende råd og forskrifter. National Institutes of Public Health advarte om at dette ville være en betydelig utvidelse av det isolerte programmet.

Helsedirektoratet foreslår følgende tre ting:

  • Etter en nylig respiratorisk sykdom, uavhengig av SARS-CoV-2-testresultatene, bør du være asymptomatisk før du kommer tilbake til jobb og skole, ikke bare den gjenværende hosten som ofte oppstår i ukene etter en luftveissykdom.
  • Husholdningsmedlemmer til en isolert person bør holde seg borte fra sosiale aktiviteter og delta i 10 dager med hvilearrangementer, selv om de ikke er isolerte.
  • Husstandsmedlemmer til en person med nye Govt-19-symptomer bør unngå å delta i sosiale aktiviteter og fritidsaktiviteter, ettersom deres testresultater for SARS-CoV-2 venter.

National Institutes of Public Health har som største bekymring at poeng kan føre til offentlig deprivasjon. FHI har den oppfatning at økt oppmøte er en bekymring for kommuner og distriktsguvernører.

«Et forslag om å utvide dette bør undersøkes i detalj i dialog med ansvarlige etater for sosialt viktige aktiviteter, helseforetak og kommuner, samt være hensiktsmessige og forholdsmessige,» skrev National Institutes of Public Health.

Aktiviteter: Ramon Johansson foreslo nye tiltak for å forhindre epidemien i Oslo.
Se også

Poeng

Spesielt var FHI uenig med Helsedirektoratet om hvordan folk skal forholde seg til sine egne symptomer etter et negativt testresultat. FHI mener det har den beste prognoseverdien for en negativ test.

«Hvis alle med luftveisinfeksjon blir hjemme til alle symptomene er borte, kan det føre til enda større utfordringer i fraværet. Mange har resterende symptomer over tid, noe som gjelder både barn som har gjenværende hoste og snorking.»

Penger tilbakebetalt

FHI adresserte deretter det andre punktet i Helsedirektoratet. Planen ble avvist i kontanter. De advarte om at dette kunne sees på som begynnelsen på innføringen av annenrangs isolasjon.

«Dette gjelder ikke nåværende rådgivning, og det er vanskelig å se en epidemiolog fordi de fleste isolerte i dag ikke er smittet med Govt-19 sykdom.

Det tredje punktet er at FHI kan føre til færre tester.

Folkehelsetilsynet påpeker at «en person med ny forkjølelse ikke vil bli testet hvis det betyr at hele familien skal være hjemme til testresultatene er tilgjengelige. 99 prosent av de som tester seg selv har ikke en positiv test, så deres familie / familie ville være unødvendige i ventende isolasjon.»

READ  Tidligere Trump-sjef Biden har reagert hardt på forsinkelsen av overføringen

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *