Irans Zarif gir Israel skylden for Natans-hendelsen, søker hevn Nuclear News

I motsetning til fjorårets angrep på Natanz, har Iran valgt å ikke skamme seg over å direkte kritisere Israel og unngå forsøk på å forstyrre atomforhandlingene i Wien.

Teheran, Iran – Utenriksminister Mohammad Javad Zarif har lovet å gjengjelde Israel for angrepet på Irans viktigste kjernefysiske anlegg i Nasaret, men sa at det ikke vil suspendere høyt nivå samtaler med verdensmakter for å gjenopprette landets atomavtale.

Under et privat møte med lovgivere på mandag påpekte Zarif at de øverste israelske tjenestemenn åpent hadde uttalt at de prøvde å hindre multilateral innsats for å gjenopplive Joint Comprehensive Action Plan (JCPOA) som ville føre til opphevelse av amerikanske sanksjoner mot Iran.

“Nå tror de at de vil nå målet. Men sionistene vil finne svaret i sine kjernefysiske fremskritt, ”ble diplomaten sitert.

Han sverget “hevn” mot Israel og sa at Iran ikke ville falle i fellen ved å nekte å delta i forhandlinger som ville se den ensidige opphevelsen av amerikanske sanksjoner.

Han lovet også at Natance skulle bygges sterkere enn før ved bruk av mer avanserte sentrifuger.

“Hvis de tror hånden vår er svak i forhandlingene, vil faktisk denne feige handlingen styrke vår posisjon i forhandlingene,” sa han.

“Hvis de møter anrikningsanlegg som bruker førstegenerasjonsmotorer, kan de nå fylle dansene med avanserte sentrifuger, som andre forhandlingspartier bør være klar over.”

Berikelse og sentrifugale forsamlingslinjer i landets viktigste anlegg, Isfahans Nataner, ble målrettet av en storstilt blackout på søndag, som Iran kalte “atomterrorisme”.

Israel har ikke offisielt påtatt seg ansvaret for angrepet, men har ikke innført sensurrestriksjoner på sin omfattende dekning fra lokale medier, hvorav noen åpent har påtatt seg ansvaret for det israelske spionbyrået Mossad.

READ  Når vet vi resultatene av Georgia-senatvalget?

Fredagens kjernefysiske samtaler i Wien avsluttet en “konstruktiv” åpningsuke med representanter fra Iran, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og Storbritannia som kom tilbake onsdag.

Den amerikanske delegasjonen var ikke offisielt en del av samtalene, da Iran sier at de ikke vil delta direkte med tidligere president Donald Trump før alle sanksjoner er opphevet. Imidlertid sender europeiske delegater dem meldinger.

‘Infiltrasjonshendelse’

Mandag sa det iranske utenriksdepartementets talsmann Saeed Gaddafi at sentrifugene som ble tatt som et resultat av angrepet var første generasjons IR1-maskiner, som nå ville bli erstattet av forbedrede versjoner.

Angrepet kommer en dag etter at Iran begynte å levere gass til flere avanserte lokalt produserte motorer, inkludert dusinvis av IR6, IR6 og IR4 sentrifuger, og begynte å teste maskiner på IR9-motorer.

Behroos Kamalwandi, en talsmann for det iranske atomenergibyrået, sa at brannen førte til en annen hendelse da han inspiserte skaden på Nance-basen, hvor han fikk en ankelfraktur og hodeskade. Det er ikke gitt noen detaljer om hvordan hendelsen skjedde.

Det har igjen brakt manglene i beskyttelsen av Irans atomaktiver i forgrunnen.

I en tweet søndag foreslo sekretæren for Irans ekspedisjonsråd at brannen var en del av et angrep.

“Innen ett år etter forrige utbrudd var det en annen brann i Natance-atomkraftverkene. Kan det være et tegn på alvorlighetsgraden av infiltrasjonshendelsen?” Spurte Mohsen Reza, den tidligere sjefen for den islamske revolusjonsgarden.

I juni 2020 ble Natance rammet av en eksplosjon som forårsaket en stor øy, som mistenkes å være planlagt av Israel.

Iran sa at eksplosjonen var “sikker sabotasje”, men av sikkerhetsmessige årsaker ikke ga ut ytterligere informasjon.

READ  Saudi-Arabia fengsler 'satire identifisert i Twitter-innbrudd' | Saudi-Arabia

Iran og Israel har vært låst i en skyggekrig over hele regionen i mer enn et tiår, som nylig har spredt seg til det fri.

Nylige eksempler har kommet i form av en serie angrep på iranske og israelske skip, samt den skammelige drapet på Irans fremste atom- og militærforsker, Mohsen Fakhrizadeh.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *