Iranske leders pressemeldingsdetaljer om 25-årig Kina-avtale | Iran

Kritikere i Iran presser for detaljer om 25 år strategisk tariffavtale signert av iranske ministre Kina I løpet av helgen ble Iran beskyldt for å ha solgt suvereniteten.

Mange analytikere sier at avtalen stort sett er ambisiøs, men hemmeligholdet rundt den endelige versjonen har gitt en nyttig pinne for regimekritikere.

Regjeringstalsmann Ali Rabi sa tirsdag at avtalen var et offer for en kampanjekrig og at den ikke hadde noen juridisk forpliktelse til å publisere den. Han sa at avtalen var “ikke en internasjonal avtale eller traktat og krever ikke parlamentarisk godkjenning under denne juridiske tolkningen”.

Han påpekte at Kina står i veien for publisering. Tidligere utkast har blitt lekket. Det iranske parlamentet har insistert på at avtalen skal undersøkes før den fortsetter.

I den iranske opposisjonen er det startet en petisjon som anklager Kina for å undertegne et politisk konkursregime. Begjæringen sammenlignes med traktatene som er undertegnet av Iran med Russland – Kulistan-traktaten fra 1813 og Turkmenche-traktaten fra 1828 – der Iran avsto store områder av Kaukasus til det russiske imperiet, inkludert Georgia, Armenia og Aserbajdsjan.

Videoer lagt ut på sosiale medier viste spredte fredelige demonstrasjoner med skilt som sier “Iran er ikke til salgs.”

Avtalen presenteres som en måte for Iran å bevege seg bort fra de uendelige vestlige sanksjonene. På kort sikt kan omtrent 1m fat iransk råolje om dagen nå Kina denne måneden, omtrent halvparten av beløpet som Saudi-Arabia, verdens ledende eksportør, leverte til Kina de første to månedene av dette året.

Rundt 70% av Kinas olje kommer fra utlandet, og Kinas president Xi Jinping foreslo en strategisk avtale med Iran i januar 2016, kort tid etter at Iran signerte en avtale med resten av verden om å stanse sitt atomprogram.

READ  USA har identifisert to tilfeller av den sørafrikanske regjeringsvarianten fordi Biden har som mål å utvide helsevesenet - Live | Amerikanske nyheter

Detaljert arbeid med avtalen tar to år, med mye av utkastet nylig utarbeidet av Ali Larijani, en tidligere høyttaler for det iranske parlamentet.

Selv om avtalen sies å være verdt 400 milliarder dollar, insisterer de kinesiske og iranske utenriksdepartementene på at ingen omfattende avtaler er undertegnet, så denne typen estimater er ofte ineffektive.

Kjernen i den 25-årige avtalen er utvidelsen av Kinas tilstedeværelse i iransk bank, telekommunikasjon, havner, jernbaner og dusinvis av prosjekter. Til gjengjeld vil Kina motta regelmessige og høyere rabattforsyninger med iransk olje.

Noen har sagt at betydningen av avtalen blir kastet ut i alle hastigheter, og at den ikke er forskjellig fra avtaler inngått av Kina andre steder i Midtøsten.

Mojtaba Solanuris, formann for parlamentets nasjonale sikkerhets- og utenrikspolitiske kommisjon, sa Den islamske republikk forsøkte å signere lignende dokumenter med Russland.

Mohammad Javad Kahremani fra Irans Strategic Council on Foreign Relations erkjente at noen iranere frykter Kina. “Hvis Beijing ønsker å utvide forholdet til Iran, må kinesiske tjenestemenn innse spørsmålet om iranernes historiske mistillit til utenlandske regjeringer. Denne historiske mistilliten spiller en nøkkelrolle i å fremmedgjøre seg fra USA i dagens sammenheng.”

Andre iranske analytikere hyllet avtalen som en politisk katastrofe for USA, da det var en artikkel med tidligere tillit blant amerikanske strateger at USA aldri skulle sees på som samtidig forent mot Russland og Kina.

Tilfeldigvis sies USAs president Joe Biden å være klar til å tilby Iran en ny mulighet denne uken, og derved fjerne noen av hindringene mot at Iran tar spesifikke skritt i tråd med atomavtalen. Dette reduserer mengden uran anriket.

READ  Koronavirus Kina: 'Kvinne med hjertesykdom' første dødsfall av statsråd-19 på åtte måneder

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *