Irsk dommer utfordrer Norge på hvor irske de er – E24

Retten har trukket seg fra behandlingen i Norges søknad om konkursbeskyttelse i Irland. Da dommeren ønsket å finne ut hvor det irske panelet egentlig var, advarte norske advokater om at det var en trussel mot søksmål.

Dommer Michael Quinn

Collins / © Collins Photography Company

Publisert:,

Saksoppdatering …

Like etter klokka 12.00 norsk tid mandag begynte dommer Michael Quinn å høre om Norges søknad om konkursbeskyttelse.

Det er ukjent på dette tidspunktet hva han vil gjøre etter at han forlater stillingen.

Retten ble utsatt klokken 14.00 og gjenopptok klokken 15 norsk tid. E24-saken følger!

Det er søkt om beskyttelse for to irske datterselskaper Arctic Aviation Assets (kjent som AAA) og Norwegian Air International (kjent som NAI), et av de norske flyselskapene, som eier og leier norske fly.

I tillegg har Norge søkt om beskyttelse for tre datterselskaper under AAA og NAI, og vil få beskyttelse som part i Norwegian Air Shuttle (NAS), morselskapet i Norge.

Norge, ifølge selskapets advokat, har 59 ansatte i Irland, og selv om alle selskapets flyreiser styres herfra, borte dommeren inn i spørsmålet om hvordan det irske Norge egentlig er.

Dommer Michael Quinn 7. desember under en høring om Norges konkursbeskyttelse

Skjermbilde

Les mer

Bakgrunn: Konkursbeskyttelse søkt i Irland for å redde Norge

Bare 56 ansatte i Irland

Siden Norge har hovedkontor i Norge med selskaper i Irland, Storbritannia og mange europeiske land, er det viktig å avgjøre om Irland er det rette stedet å søke om konkursbeskyttelse.

«Her har du et team (et team, en presse.) Som har valgt å gjøre forretninger i Irland for å etablere dette nettstedet,» sa dommer Quinn.

Han beskrev hvordan Norge hadde etablert seg i Irland med AAA, et norskeid og leid datterselskap av norske fly, og Norway Air International, et av Norges mange flyselskaper.

Dommeren fortsetter å stille spørsmål ved om Irland virkelig er det rette hjemlandet for selskaper som søker om konkursbeskyttelse:

– Vil du ta meg med bak kulissene her – Selskaper opptrer som agenter for NAS, spurte dommeren videre.

Han ønsket å vite om AAA og NAI var virkelige selskaper, eller om selskaper og ansatte bare legger inn bestillinger fra hovedkontoret i Norge.

Før Corona var det mer enn 10 000 ansatte, inkludert de som var ansatt i Norge. Bare noen få dusin av disse jobber for irske datterselskaper.

«NAS (morselskap i Norge, journ.anm.) Er partner i NAI og AAA, og har virksomhet i Irland,» svarte Brian Kennedy, Norges motadvokat.

Han påpekte at Norge bevisst har etablert seg i Irland og opererer i Irland med egne selskaper og andre parter. Han fortsatte:

– Dette er en samlet situasjon her, hvor man må se på flere faktorer. Samlet sett snakker vi om en betydelig og konkret kobling til jurisdiksjonen (Irland, Press.)

Advokaten noterte seg flere tidligere saker med internasjonale organisasjoner som ga konkursbeskyttelse i Irland.

Det er i denne fantastiske retten ved Liffey-elven i Dublin det irske konkursforsvaret for Norge formelt blir hørt. Men bare dommeren sitter der, mens de andre deltar i videolinken.

Courts Service

Les mer

Arbeid for å gjøre Norge «investerbart»: – Gjeld vil avta

Norske långivere truer

Da det norske selskapet presenterte sentrale trekk ved en ny gjenopprettingsplan i forrige uke, argumenterte det for at selskapet håper å gi global beskyttelse mot irske konkursfeil. Så de kan ikke gjøre selskapet konkurs.

Imidlertid betraktes det som et «neste trinn» om nødvendig. Norge spesifiserer muligheten for å søke om konkursbeskyttelse i henhold til den nye norske loven om gjenoppbygging.

Advokat Brian Kennedy siterte en vurdering av den norske gjenoppbyggingsprosessen av en av Norges advokater:

«Mens store långivere vil sette pris på å følge sensorprosessen, truer noen små lokale långivere med å ta søksmål mot selskapet i Norge,» sa Kennedy.

Totalt 20 forskjellige långivere deltok i høringen, som var representert av advokater. Noen advokater representerer samlet flere långivere.

Ledende leasingselskaper Aircob, POC Aviation og Avalon var ikke imot konkursbeskyttelse, men sa at de var nøytrale.

Ifølge norsk motadvokat Brian Kennedy er Airbus ikke imot forespørselen, men har tatt en nøytral holdning. Flyprodusenten Rolls-Royce støtter etterspørselen.

En utlåner er litt mer negativ

Thomas Ryan, advokat ved det irske advokatfirmaet A&L Goodbye, er en av de mest aggressive av Norges mange långivere. Det er Aviation Capital Group, et amerikansk leasingselskap eid av japanske Tokyo Century Corporation.

De har leid to fly til det norske irske datterselskapet Trommensforden Leasing.

Aviation Capital vil ikke delta i den norske refinansieringen i mai. Aviation Capital saksøkte deretter Trammensfordon for en engelsk domstol i juli.

Selv under rettsmøtet var Aviation Capital svært skeptisk. Selv om alle andre långivere hevder å være nøytrale, har Aviation Capitals advokat lagt til side sin stilling til spørsmålet om irsk konkursbeskyttelse gjelder det norske morselskapet.

– Vi støtter eller avviser ikke anmodningen om irsk konkursbeskyttelse. Men vi har rett til å stå fritt med tanke på om sikkerhet kan utvides utover irsk jurisdiksjon. Om det vil være irsk sikkerhet Utenomjordisk effekt I Norge ble det sagt av advokat Ryan.

Airbus-regningen

Revisjonsfirma Deloitte har utarbeidet en rapport som skisserer Norges økonomiske stilling ved en domstol i Irland.

Under etterforskningen ble det avdekket at flyprodusenten Airbus ikke var enig i alle tallene, men ifølge den norske advokaten skal dette ikke ha en betydelig innvirkning på det samlede.

I følge Airbus forventes Arctic Aviation Assets å lansere nye fly blant annet i januar 2021.

Gjeld har økt enda mer siden Deloittes rapport først ble lagt fram for en dommer 18. november.

– Ytterligere långivere er identifisert med et krav på 28 millioner dollar, men det vil ikke påvirke rapportens viktigste beslutning, sa justisministeren til Norge.

Post
READ  Koselig, den norske trenden du elsker om vinteren

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *