Isbre kollapser i italienske alper: fem døde

En stor barriere brøt av Marmolada-breen, den største isbreen i de italienske alpene, søndag, og utløste et snøskred som drepte minst fem mennesker og skadet åtte andre.. – Dessverre ble fem personer funnet døde. Talskvinne for bistand Michaela Canova sa til AFP at det var åtte skader.Balansen er fortsatt midlertidig».

Helikoptrene stoppet

To av de skadde ble ført til et sykehus i Belluno, en mer alvorlig i Treviso, og fem i Trento, sa han, uten å oppgi den nasjonale profilen til ofrene. Flere helikoptre var stasjonert på stedet for å delta i redningsaksjoner og overvåke utviklingen av situasjonen. «Et snøskred av snø, is og stein traff adkomstveien mens flere tau var i veien, noen av dem ble vasket bort», forklarte hun. «Det nøyaktige antallet klatrere som er involvert er fortsatt ukjent.«.

I følge sivilbeskyttelsesavdelingen i den nærliggende Veneto-regionen, «Alle alpine redningsteam i området er mobilisert.», inkludert hundeenheter. Isbreen kollapset nær Punta Rocca-området, på sin vanlige rute for å nå toppen.

Grå tunge

Opptak fra et tilfluktsrom nær katastrofen viser snø blandet med stein som ruller nedover fjellskråningene til lyden av kollapsen. Andre bilder tatt av turister på mobiltelefonen viser på avstand den grå tungen til skredet som bærer alt i sin vei. Denne kollapsen av breen skjedde dagen etter at topptemperaturen ble nådd: ti grader. Ifølge eksperter sitert av avisen Il Corriere della Sera, er det å frykte nye snøbakker. Marmoladabreen er den største isbreen i Dolomittene, en del av Alpene i Nord-Italia. Ligger i den autonome provinsen Trento, føder den elven Avicio og har utsikt over innsjøen Fedaia.

I følge en IPCC-rapport utgitt 1. mars er smelting av snø og is en av de ti største truslene mot global oppvarming, forstyrrer økosystemer og truer en del infrastruktur.
I følge IPCC kan isbreer i Skandinavia, Sentral-Europa og Kaukasus miste 60 til 80 % av massen innen slutten av århundret. De tradisjonelle livene til mennesker som samene i Lappland har allerede blitt forstyrret. I Canada og Russland har smeltende is forstyrret økonomisk aktivitet.

READ  Luftangrep mot Hamas etter at brannslukkere ble sendt til Israel Utenriksnyheter

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *