Jakten på de 10 savnede fortsetter

Ti mennesker har ikke blitt talt i mer enn 24 timer siden det ødeleggende raset på Østlandet. Et raskt leirskred rev gjennom en dal over 2 m gjennom den lille landsbyen Ask i Gazette kommune, omtrent 40 mil nordøst for Oslo.

Som med lite lys og dårlige værforhold, hindrer dagens ustabilitet gjenopprettingsarbeidet. Land fortsatte å bevege seg gjennom hele redningsaksjonen, og begrenset søk- og redningsmannskaper til helikoptre og droner i en time.

Håper å se mennesker i live blekne

Etter en ransaking natten over i flyet, besøkte en redningsmann, hundefører og overvåkingshund en del av det berørte området om morgenen, men ingen overlevende ble funnet. Droner med varmesøkende teknologi blir fortsatt brukt, da det er et veldig farlig sted å komme inn i redningstropper.

Myndighetene er imidlertid offentlig optimistiske for at de 10 savnede vil bli funnet levende.

Sjef for politioperasjoner Dag Andre Silju Sa Doppler Alle beredskapstjenester har nøye planlagt driften av de tilgjengelige dagslysene i forbindelse med geologer.

«Forholdene er fortsatt beklagelige. Vi må hele tiden vurdere forholdene i løpet av dagen. Vi håper fortsatt at vi kan redde ti utallige mennesker,» sa han.

Fokusert søk

Totalt 31 boenheter og 9 bygninger er overtatt av raset. Mange flere hus ligger i utkanten av den nyopprettede dalen.

Søke- og redningsaksjonen fokuserer nå på et sett med hus som har beveget seg opp til 400 meter det siste døgnet. Politiet mener dette kan være stedet for savnede.

Et team av svenske Urban Search and Rescue (USAR) eksperter bistår i operasjonen. Danske myndigheter har også gitt hjelp.

Skredrisiko fortsetter

Mer enn 1000 mennesker ble evakuert fra landsbyen i timene etter raset, og området er i fare. Direktoratet for vannressurser og energi (NVE) er i beredskap. I samarbeid med Norsk geoteknisk institutt (NGI) og Multiconsult gjennomfører NVE borestudier for å bestemme den umiddelbare skredfaren.

Selv om dette området anses å være i fare for raske leirras, er årsaken til raset usikkert. I følge NVE, Raske leirskred kan utløses av menneskelige aktiviteter som fylling, graving og sprengningsarbeid, eller langsom erosjon i bekker eller elver over tid.

READ  Airless-dekk kommer, og Facebook ønsker å ignorere Apple og Google og OnePlus Nord 3

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *