Japans private lander ble skutt opp til månen onsdag

En SpaceX-rakett skal løfte av onsdag med en japanskbygd lander, noe som gjør den til den første private og japanske maskinen som lander på månen.

Falcon 9-raketten skal etter planen løftes fra Cape Canaveral, Florida klokken 03:39 onsdag (0839 GMT). Om nødvendig er det planlagt en reservedato på torsdag.

Så langt er det bare USA, Russland og Kina som har klart å lande roboter på månen, 400 000 km fra jorden.

Dette verket av det japanske selskapet ispace er det første i et prosjekt kalt Hakuto-R. Landeren, som måler 2 meter ganger 2,5 meter, er satt til å lande i Atlas-krateret på den synlige siden av månen i april 2023, ifølge en uttalelse fra selskapet.

Landeren, som ikke er designet for et menneskelig mannskap, bærer en liten rover på 10 kilo ved navn Rasheed, bygget av De forente arabiske emirater. Landet er en nykommer i romkappløpet, og har forsøkt å etablere seg de siste årene. Hvis det lykkes, vil det være det første måneoppdraget fra et arabisk land.

«Vi har oppnådd så mye på de seks korte årene siden vi begynte å konseptualisere dette prosjektet i 2016,» sa ispace-sjef Takeshi Hakamada i en uttalelse.

Selskapets Hakuto-prosjekt var en av fem finalister i den internasjonale Google Lunar XPrize-konkurransen, som ble avsluttet uten hell fordi ingen selskaper klarte å lande en robot på månen før den fastsatte datoen (2018). Men noen prosjekter blir ikke forlatt.

En annen finalist, den israelske organisasjonen SpaceIL, tapte i april 2019, og ble det første privatfinansierte oppdraget som oppnådde bragden. Landeren krasjet på overflaten mens den forsøkte å lande.

READ  Kunngjør Multiversus Arcade og Rangering-moduser

iSpace, som kun har rundt 200 ansatte, har på sin side til hensikt å sette opp en «hyppig og rimelig transporttjeneste til månen».

Det japanske selskapet ønsker også å bidra til NASAs Artemis-program, hvis første bemannede oppdrag er i gang. Den amerikanske romfartsorganisasjonen ønsker å øke måneøkonomien ved å bygge en romstasjon og en base på overflaten i årene som kommer.

Den har tildelt kontrakter til flere selskaper for å bygge landere for å frakte vitenskapelige eksperimenter til månen. Blant dem skal de amerikanske selskapene Astrobotic og Intuitive Machines ta av i 2023, og vil kunne nå sin destinasjon tidligere i den direkte ruten til verdensrommet, ifølge fagpressen.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *