Jean-Pierre Hansen (tidligere Electrabel): «Det var en fundamental feil å lade markedet med all energi»

På denne ukens show «Déclic – Le Tournant» åpner eks-presidenten til Electrabel opp, uten sjargong og sier alt det dårlige han tenker om måten vi frigjorde for 20 år siden. Elektrisitets- og gassmarkedet. Her er noen utvalgte stykker

«Ved årtusenskiftet ga først EU-kommisjonen og deretter medlemslandene en slags forrang til markedet. Markedet skulle løse alt, hele tiden og til alles beste … Men det finnes en rekke sektorer hvor dette ikke kan fungere: for strategiske varer og offentlige tjenester, men energi bringer dem sammen. En energikrise, som den vi går gjennom.».

Valg av regjering i Verhofstadt

Jean-Pierre Hansen husker beundringsverdig at Belgia på den tiden (slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet) støttet denne visjonen. «Verhofstadt-regjeringen på den tiden var en iherdig forsvarer av dette synet: «alt er i henhold til markedet». For øvrig er partiene som satt med makten på den tiden stort sett de samme partiene som sitter med makten i dag.Redaktørens notat: Det var en «regnbue»-regjering bestående av liberale, sosialister og grønne.

Onkel til komiteen

Var det naivt? Om den tidligere presidenten for Engie-Electrabel «Naivitet er å sette seg i klørne til Vladimir Putin for å levere gass. Men å overlate all makt i hendene på markedet er blindhet! I 20 år har en hel rekke aktører og bransjefolk sagt at denne modellen ikke holder mål. Kommisjonen ønsket imidlertid ikke å endre sin modell«.

Oppdag hele intervjuet med Jean-Pierre Hansen, i denne episoden av den nye PODCAST «Déclic – Le Tournant» som har som mål å gi næring til samfunnsdebatten om de mange samfunnstransformasjonene som truer foran oss. Forstå å handle.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *